DiyMobileAudio.com Car Stereo Forum banner

61 - 75 of 75 Posts

·
Registered
Joined
·
96 Posts
Discussion Starter #62
So I have some new things planned... the PPi is getting replaced with something... bigger.. and I have some midranges on the way from partsexpress. I'm waiting for all of that before I come back to the amp rack. For now, I've just ran some speaker wire up for the drivers' side drivers...

Ran w/ some techflex that was a lil too big but oh well- I strongly prefer this over the non techflexed wires I ran last friday.

Did some heatshrink on one end, the other is on the amp end and that will need to be trimmed a bit anyways so not doing much for that end right now. This wasn't 3:1 like I for some reason thought but it works well enough..
 

·
Registered
Joined
·
96 Posts
Discussion Starter #63
Ran the speaker wire for both sides- didn't take a photo of the passenger side run but it's basically identical... Also got one of the new toys- JL XD 600/6V2. I'm waiting on the other distro from Knu before I get to wiring the amp rack up. I have a new piece of HDPE that I'll be using.


 

·
Registered
Joined
·
96 Posts
Discussion Starter #64
After a week of issues, I finally got something done:

New HDPE sheet cut for the amp rack-



New planned layout: I ordered the big boi fuse holder from knu by accident, so I'm just going to put the fuse holders underneath in close proximity.


First pass of the roundover.. Did 2-3 passes after per side to smooth it all out.
 

·
Registered
Joined
·
96 Posts
Discussion Starter #65
Mounted the amps- I used threaded inserts in the HDPE along with some CA glue to make sure the inserts don't come loose.

Quickly did the wiring. Not too happy with both the parts express heatshrink it, as it was 2:1 and not the 3:1 I thought, and the ruined techflex on two of the cables, although that's my fault for the most part as I didn't take enough caution. Lessons learned for next time.
 

·
Registered
Joined
·
96 Posts
Discussion Starter #66
Right so I've gotten... basically no good pictures, but I did a fair bit of work today:
-Wired power, ground, and remote for everything - amps and helix
The distros are under the rear bench in a divot where it's pinned in place by the sheet and held with some template tape while I make up something out of 1/8" HDPE I have laying around... or maybe it was 1/4". I ran out of techflex for the smaller wires, patience, and my knees started killing me so I didn't get much more done.

Ended up deciding the Helix would go here because I didn't have space behind the carpet on the left side like I thought... also.. no patience left:
Rough cut of some leftover ABS- I'll clean it up with the flush bit next week when I permanently mount it- this was just to get the wiring all done.


Two things:
1) The different krystal RCAs(v2 and v3) annoy me greatly but uh... Krystal RCAs are expensive.
2) Yeah I know my heatshrink isn't even but that was the last thing done today and I wanted another coffee.


It's unfused at the front, but it's held in place well enough by the bench for now.
 

·
Registered
Joined
·
592 Posts
I ended up with a 200 amp alternator. The seller of the 250 amp alternator was playing games on Ebay and Walmart.com. Geez, I didn't take any pics of the installation and updated battery wiring. Nice work guy!
 

·
Registered
Joined
·
96 Posts
Discussion Starter #68
Hello,
I'm not dead- just started a new job and have been worn out. I basically only today got the speakers in the front mounted(tweeters hung on with blu-tak while I figure out aiming).

should hopefully have something running byu this thursday fingers crossed.
 

·
Registered
Joined
·
96 Posts
Discussion Starter #69
My "temporary" tweeter mount - I'm a huge fan of the blutac as I can relatively easily adjust where the tweeters are aiming... Fingers crossed tomorrow morning I'll have something half-assed up.
 

·
Registered
Joined
·
96 Posts
Discussion Starter #70
So I actually lived up to my word for once.
Yesterday I DID get stuff playing, abet only the right side. This was due to a mix of poor connections(because I rushed) and a mixed pair of RCAs. I sorted that all out today. I'm faced with the conundrum of having my driver's side MUCH lower in volume. Not sure what happened/is happening. Between the heat and morning tranings at work, I won't have much time the next two weeks to mess with this, but atleast it plays. Between going from passive 2-way to active 3-way, even without EQ, the midrange and highs sound so much clearer. I can't(but will have to) wait to get this EQd up.


(I swear I'm using a Helix :p)
 

·
Registered
Joined
·
592 Posts
Lol!
 

·
Registered
Joined
·
96 Posts
Discussion Starter #72
Haven't had much time lately due to early morning trainings- I'm having a wierd issue with the left side cutting out and still haven't traced it down. I replaced all the RCAs from the Helix to the amps with some 6 foot Stinger ones, and completely rewired the left side but it's still funky, and I'm suspecting a loose RCA at the headunit since it only cuts out over bumps... Today atleast, I got some pink noise playing and took some measurements. California is hot as balls so I probably won't do any EQ until Monday Morning when it's somewhat tolerable out.

My tweeters are also hissing(they're the only ones to do so) so I have some 1" Daytons sitting in a box... Those should get installed some day...

Left Side



Right Side:
 

·
Registered
Joined
·
96 Posts
Discussion Starter #73 (Edited)
So I clearly still don't really know what the hell I'm doing 100%- I've watched SkiZeR's auto EQ video and skimmed through Andy's Tuning guide and the videos by Kyle Ragsdale on youtube, but todays.. rushed attempt still yielded great results(I would like to think anyways). I'm having the issue with a sharp drop at 20Khz, and I'm not sure of any fix for that yet, and you can see the Helix freaking the hell out about that in the screenshots below.

NOTE: Imgur was being pissy with me uploading things, so I attached them directly to the post

Right side - No EQ(green) and EQd(orange)
[IMG alt="Click image for larger version.
Name: roomeqwizard_o4F27eDROR.jpg Views: 0 Size: 110.7 KB ID: 13659"]https://www.caraudiojunkies.com/attachment.php?attachmentid=13659&d=1599513264&thumb=1[/IMG]


Left Side- No EQ(blue) and EQd(orange)
[IMG alt="Click image for larger version.
Name: roomeqwizard_k7KIXUfstt.jpg Views: 0 Size: 130.0 KB ID: 13660"]https://www.caraudiojunkies.com/attachment.php?attachmentid=13660&d=1599513403&thumb=1[/IMG]



Both Sides EQd- Left(orange) and right(green)
[IMG alt="Click image for larger version.
Name: sL93HZiVvt.jpg Views: 0 Size: 131.3 KB ID: 13661"]https://www.caraudiojunkies.com/attachment.php?attachmentid=13661&d=1599513463&thumb=1[/IMG]




I then took a measurement with all channels playing(and Sub EQd) and noticed the mother of all rise... I did a 3dB drop in the Helix software after that but... it sounded fun

[IMG alt="Click image for larger version.
Name: IMG_20200907_131831.jpg Views: 0 Size: 107.9 KB ID: 13662"]https://www.caraudiojunkies.com/attachment.php?attachmentid=13662&d=1599513628&thumb=1[/IMG]



Here's a post mortem in the Helix(sorry no sub channel in this pic)
[IMG alt="Click image for larger version.
Name: IMG_20200907_124739.jpg Views: 0 Size: 229.3 KB ID: 13663"]https://www.caraudiojunkies.com/attachment.php?attachmentid=13663&d=1599509048&thumb=1[/IMG]
 

·
Registered
Joined
·
96 Posts
Discussion Starter #74
OK so that last post got fubard, I'll try to fix it after I finish writing this one. I spent more time with the auto-EQ and played around with various movements of the mic- I've seen SkiZeRs version of making smaller circles around an ear for a few moments before swapping to the other, as well as waving it around both ears in a semi-circle. I ended up doing the process three times today, and made a few core changes:

-Fixed the right side midrange crossover, which was low-passed rather than band-passed
-Dropped the crossover between midrange and tweeter from 3500Hz to 3000Hz
-Changed the midbass and sub crossover from 100Hz to 80Hz and 60Hz, respectively, after reading some of Andy Wehmeyer's(wow I spelled it right for once) posts.
-Fixed the bodged time alignment from the Helix Auto-TA. I only just noticed that it had only done two out of the six up-front drivers and ignored the subwoofer.

This is my new left(orangey-bronze) versus right(blue) at 1/12 scaling.


Ah yes, the notorious driver side null....
 
61 - 75 of 75 Posts
Top