DIYMobileAudio.com Car Stereo Forum banner

Dodatkowe ekranowanie dla kabli RCA?

41K views 20 replies 11 participants last post by  REGULARCAB  
#1 ·
Jestem w trakcie robienia kabli RCA i zastanawiałem się, czy istnieje sposób na dodanie dodatkowego ekranowania (oplot, osłona foliowa, taśma foliowa). Używam kabla Gepco 61801EZ i wtyków RCA Neutrik NYS352G.

#3 ·
Nie wiem, czy to pomogło, czy nie, ale kiedy uruchomiłem moje RCA, przykleiłem je do podłogi na całej długości (z wyjątkiem luzu na każdym końcu) taśmą aluminiową. Nadało wszystkiemu ładny, schludny wygląd i miejmy nadzieję, że zapewniło dodatkowe ekranowanie.

#6 ·
Jestem w trakcie robienia kabli RCA i zastanawiałem się, czy istnieje sposób na dodanie dodatkowego ekranowania (oplot, osłona foliowa, taśma foliowa). Używam kabla Gepco 61801EZ i wtyczek RCA Neutrik NYS352G.
Jak dużo dodatkowego szumu doświadczasz z tymi kablami?

Dlaczego uważasz, że ekranowanie zmniejszy ten szum?

lub.

Jeszcze nie masz szumu. I naprawiasz problem, który jeszcze nie występuje?

:confused:

#7 ·
jak dużo dodatkowego szumu odczuwasz z tymi kablami?dlaczego uważasz, że ekranowanie zmniejszy ten szum?lub.jeszcze nie masz szumu. i naprawiasz problem, który jeszcze nie występuje?:confused:
Żadnego szumu. Właściwie jeszcze ich nie skończyłem budować. Po prostu zastanawiałem się, zanim założyłem techflex.

#9 ·
Plecenie lub skręcanie to całe ekranowanie, którego potrzebujesz.

Tesla odkrył to w latach 1800.

:)

Wydają się już skręcone

Image
Uprzedziłeś mnie. Wszystko, co noszę, jest skręcone.:D

Być może się mylę, ale ekranowanie może być pomocne... w przypadku szumów. Jeśli szum dostanie się przez jeden z końców, ekranowanie faktycznie pomoże utrzymać ten szum w całym kablu. Czy to ma sens?

#11 · (Edited)
Skrętka zadziała, jeśli masz zrównoważoną konfigurację linii.

Rzucam wyzwanie każdemu z was, "fanom kabli skrętkowych", abyście zastąpili tani, skuteczny, ekranowany kabel, który przechodzi przez najbardziej hałaśliwe miejsce w twoim samochodzie i przenosi MHz bez zakłóceń do twojego head deck, skrętką.

Tak, przewód antenowy, dobre stare okablowanie koncentryczne.

Do tej pory nikt nie był na tyle głupi, żeby spróbować. Dlaczego? Ponieważ kable koncentryczne są więcej niż wystarczające do tego zadania, a skrętka jest słaba w odrzucaniu szumów bez zrównoważonego obwodu linii. (który ma bardzo niewiele wzmacniaczy mocy)

Zrób sobie przysługę i trzymaj się kabla koncentrycznego, mają udowodnioną historię bycia idealnym do tego zadania.

#13 ·
Zrób sobie przysługę i trzymaj się kabla koncentrycznego, mają one udowodnioną historię bycia idealnymi do tego zadania.
Cholera, chyba nie zrobiłem wystarczająco dużo badań przed zakupem komponentów połączeniowych DIY za 75 $.

Ok, gdzie jest najlepsze miejsce do poprowadzenia kabli RCA (wiem, że nie w pobliżu przewodów zasilających, głośnikowych i zdalnych)?

#12 ·
Przeszedłem z kabli Knu Karma na kable RF klasy podstawowej na mojej scenie przedniej. Mniej szumów w linii, a dźwięk jest mniej zniekształcony. Może to być po prostu fakt, że złote wtyczki w kablach Knu prawdopodobnie trochę skorodowały. Wtyczki kabli RF są platynowe.

#15 ·
Ok, gdzie jest najlepsze miejsce do poprowadzenia kabli RCA (wiem, że nie w pobliżu przewodów zasilających, głośnikowych, zdalnych)?
Gdzie jest mało prawdopodobne, aby zostały zdeptane itp.WskazówkaPodwozie jest powrotem masy, prowadzisz po nim swoje interkonekty, co myślisz, że przewody zasilające zrobią inaczej? To znaczy, podwozie i przewody zasilające mogą zawierać tętnienia AC.Pucks anyone.:p Kabel koncentryczny poradzi sobie z tym z łatwością. Brak specjalnych wymagań.:D Ekranowanie jest złe, czy powinniśmy je zdyscyplinować?:blush:Może powinniśmy założyć wątek... Odpowiednie środki dyscyplinarne za bycie „złym”?Czy może złe oznacza teraz „dobre” w nowoczesnej terminologii? (pokazuje swój wiek)

#18 ·
Obudowa jest powrotem do masy, prowadzisz po niej swoje połączenia, co myślisz, że przewody zasilające zrobią inaczej? Tzn. obudowa i przewody zasilające mogą zawierać tętnienia prądu zmiennego.
Jaki rodzaj zakłóceń jest emitowany z obudowy i przewodów zasilających? Kupiłem trochę tego uszczelki EMI o niskiej sile docisku (tak naprawdę nie wiem, co robi) od All Electronics Corp. Czy pomogłoby mi to ekranować zakłócenia z obudowy, gdybym położył na niej kable RCA? Oto strona, którą znalazłem na temat ekranowania EMI, ale nie jestem pewien, jak miałoby się to odnosić do środowiska samochodowego.

#20 ·
Zawsze prowadzę kable RCA w górę słupków A, przez dach (oczywiście pod podsufitką) i z powrotem w dół tylnych słupków do moich wzmacniaczy. W ten sposób są one z dala od WSZELKICH przewodów lub ramy samochodu. Robię również własne kable RCA, używając kabla mikrofonowego Mogami Kabel

Nie ma potrzeby ekranowania
Nigdy o tym nie pomyślałem, przypuszczam, ponieważ nigdy tego nie widziałem, ale genialne, jeśli pasuje, a także jeśli masz szyberdach z przewodami zasilającymi w pobliżu.

#19 ·
Jeśli uziemisz go przy wzmacniaczu mocy itp., może stać się nośnikiem. Jeśli chcesz go użyć, musisz uziemić go tylko przy jednostce centralnej. Oznacza to, że będziesz musiał umieścić go w izolatorze.

Aby uzyskać zakłócenia elektromagnetyczne, potrzebujesz trzech rzeczy.
1 Odpowiedni przebieg, prąd stały nie może być przesyłany.
2 Bliskość. Siła strumienia magnetycznego jest odwrotnie proporcjonalna do odległości. Oznacza to, że jeśli jesteś wystarczająco daleko, nie może być transmitowany.
3 Odpowiedni emiter i transformator. Zasadniczo liczba zwojów w strumieniu magnetycznym. Im więcej zwojów (transformator lub dławik), tym silniejszy transfer magnetyczny.

Punkt
Tętnienia prądu przemiennego na fali prądu stałego mogą być indukowane elektromagnetycznie, jeśli poprowadzisz kabel wystarczająco blisko (i wystarczająco długo) i z pewną liczbą zwojów (pętli).

Staraj się nie prowadzić kabli równolegle do znanej siły.
Unikaj „pętli” kabli w pobliżu znanej siły (tj. przycinaj kable na długość).
Odległość jest twoim przyjacielem. Trzymaj dławiki z dala od emiterów magnetycznych. Dość powszechnym jest zwrotnica pasywna i przewody zasilające lub odbiór podwozia. Bardziej niezwykłe jest to, że sam sterownik odbiera zakłócenia magnetyczne (powód buczenia, chociaż same w sobie są w stanie emitować silne zakłócenia, tj. wpływają na monitory CRT).

W zdecydowanej większości przypadków odległość zapewniana przez dielektryk kabla jest więcej niż wystarczająca, aby zapobiec zakłóceniom elektromagnetycznym.