DIYMobileAudio.com Car Stereo Forum banner

Wytyczne dotyczące strojenia DSP dla początkujących i średnio zaawansowanych

21K views 8 replies 7 participants last post by  dumdum  
#1 · (Edited)
Czy doświadczeni tunerzy mogą podać swoje najbardziej ogólne wytyczne dotyczące strojenia DSP? To nie ma być pytanie dla zaawansowanego strojenia ani linki do pełnych instrukcji. Raczej pytam, gdybyście mieli uszeregować 2 lub 3 rzeczy według kolejności ważności, aby wasz system brzmiał lepiej, gdzie byście je uszeregowali? (Na przykład, wycięcie głównych szczytów byłoby moim przypuszczeniem).
Rozumiem, że każdy system jest unikalny i to może niekoniecznie dotyczyć każdego systemu.

Myślę, że wielu młodych tunerów, takich jak ja, po prostu gubi się w tym wszystkim i szukam miejsca, od którego mógłbym zacząć, gdzie mogę zamoczyć nogi, gdy dorastam do bardziej zaawansowanych koncepcji i regulacji. Jakie 2 lub 3 regulacje dałyby wam najwięcej korzyści?

edytuj: Przepraszam za zwariowany początkowy post. Jestem na telefonie komórkowym i ktoś usiadł na moim telefonie lol.

#2 ·
Wiem, że mówiłeś bez linków, ale.....

CAT-BUG 🐈 🐛

#3 · (Edited)
Nie jestem doświadczonym tunerem, ale od czterech lat zajmuję się tuningiem, odnosząc sukcesy i porażki.

Mogę z całą pewnością powiedzieć, że nie ma magicznego rozwiązania i nie ma jednej rzeczy, która sprawia, że system jest lepszy.

To kombinacja procesów, zaczynająca się na długo przed tym, jak do gry wchodzi pasmo korektora.

Zasadniczo podążasz za przepisem.

Przepis na instalację i przepis na tuning, a w tych dwóch kategoriach znajdują się podkategorie mniejszych przepisów, których należy przestrzegać.

Problem polega na tym, że zbyt wielu kucharzy próbuje zrobić ten sam garnek gulaszu, więc sprawy szybko stają się zagmatwane.

Każdy ma swój pomysł na to, jak należy postępować i jakich składników używać.

Najlepsze, co możesz zrobić, to trzymać się podstaw, ponieważ wszystko po tym bardzo szybko zamienia się w szum.

Cat-bug i przewodnik Audiofrog to dobre miejsce na początek.

Wybierz jedno lub drugie, a nie oba, i nie mieszaj procesów.

PS Sound ma stronę Patreon, która uczy wielu podstawowych zasad, a także zaawansowanych.

Nerijus dzieli się na swoim kanale wieloma rzeczami, których nauczył się podczas swojej przygody z car audio, wypróbuj jego filmy, a także jego grupę na Facebooku,

która jest poświęcona wyłącznie tuningowi.

#4 ·
Czy doświadczeni tunerzy mogą podać swoje najbardziej ogólne wytyczne dotyczące strojenia DSP. Nie jest to pytanie dla zaawansowanego strojenia ani linki do pełnych instrukcji. Zamiast tego pytam, gdybyście mieli uszeregować 2 lub 3 rzeczy według kolejności ważności, aby wasz system brzmiał lepiej, gdzie byście je uszeregowali? (na przykład, wycięcie głównych szczytów byłoby moim przypuszczeniem).
Rozumiem, że każdy system jest unikalny i może to niekoniecznie dotyczyć każdego systemu.

Myślę, że wielu młodych tunerów, takich jak ja, po prostu gubi się w tym wszystkim i szukam miejsca, od którego mógłbym zacząć, gdzie mógłbym zmoczyć nogi, gdy dorosnę do bardziej zaawansowanych koncepcji i regulacji. Jakie 2 lub 3 regulacje dałyby ci najwięcej korzyści?

edit: Przepraszam za dziwny początkowy post. Jestem na telefonie komórkowym i ktoś usiadł na moim telefonie lol.
Nie jestem ekspertem, ale
#1 - WYRÓWNANIE CZASOWE - odpowiednie opóźnienia robią ogromną różnicę!
#2 - WŁAŚCIWE ZWROTNICE - nie smaż głośników!
#3 - Oddzielny EQ lewy i prawy - #1 i #2 są obowiązkowe, #3 to najprostszy sposób po nich na uzyskanie wspaniałego dźwięku, po prostu wyrównaj tylko lewą stronę, a następnie tylko prawą stronę, włącz obie strony i ciesz się.

#5 ·
Doceniam dotychczasowe uwagi. Nieczęsto tu piszę, ale w zeszłym roku dużo czytałem w wolnym czasie, aby lepiej zrozumieć strojenie DSP. Mam USB U-MIK1 i dedykowany laptop do mojego pojazdu i bawiłem się moim oprogramowaniem JL TUN, a ostatnio REW.

Jedną z głównych rzeczy, która mnie frustrowała, było mierzenie głośników, a następnie dostosowywanie częstotliwości, Q i poziomu cięcia/wzmocnienia, tylko po to, by uzyskać niespójne lub mylące wyniki po wykonaniu drugich pomiarów. Następnie dodajesz naturalny korektor pomieszczenia i inne komplikacje związane ze strojeniem wielu głośników i wielokrotnie po prostu poddawałem się i wzruszałem ramionami, rezygnowałem na dzień lub trzy, a potem wracałem do ponownej próby.

Uczę się, że trzeba samemu eksperymentować i bawić się różnymi rzeczami, żeby zobaczyć, co działa, a co nie. Przeczytanie obszernego przewodnika po strojeniu, nawet trzy razy, to za mało, przynajmniej dla mnie.

Ale pracowałem z małymi sukcesami i rozumiem, i myślę o tym, co wiedziałem trzy miesiące temu i z pewnością sześć miesięcy temu, i teraz mogę śledzić co najmniej połowę tego, co czytam na postach DIY związanych ze strojeniem, więc wiem, że zmierzam we właściwym kierunku. Czytałem również od niektórych weteranów tutaj, że trzeba mieć cierpliwość i naprawdę zagłębić się w temat, aby zbliżyć się do opanowania tych informacji i procesu.

#6 ·
To jest post nr 79 z mojego wątku o nauce REW. To było najlepsze, co mnie w życiu spotkało. Mam nadzieję, że pomoże Ci to w EQingu. Funkcja Auto EQ w REW to dar od Boga. Dzięki @tjk_bail

Pierwszą rzeczą, którą muszę zrobić, to wycofać niektóre z moich oświadczeń, które złożyłem w Poście #70, w odniesieniu do metody strojenia AF i metody Speaker Target Curve. Myliłem się, kiedy powiedziałem „Kiedy mieszasz dwie różne metody strojenia,... widzę, jak to może być bardzo mylące. Musisz wybrać metodę i skupić się na tym, jak wykonywać jej techniki strojenia.... albo jedno LUB drugie, ale nie oba.” Więc tak, zapomnij, że to powiedziałem. W rzeczywistości możesz wykonać niektóre z kroków przewodnika strojenia AF po ukończeniu najpierw rzeczy Speaker Target Curve.

Ważne jest, aby indywidualnie dostroić/EQ każdy głośnik w systemie do Speaker Target Curve jako pierwsze kroki. Po zakończeniu każdego głośnika, możesz użyć metody strojenia AF, aby zakończyć strojenie całego systemu. Metoda strojenia AF całkowicie ignoruje indywidualne odpowiedzi głośników i skupia się tylko na odpowiedzi całego systemu (wszystkie lewe .vs. wszystkie prawe) Jest to przydatne, ponieważ jest szybkie i łatwe, ale nigdy nie będziesz miał dobrej, solidnej sceny ani rozmieszczenia instrumentów, spójność fazowa między parami głośników prawie nie istnieje, a cały system NIE będzie brzmiał wyraźnie, szczegółowo ani dobrze zdefiniowany, będzie wszędzie. Ale z dobrej strony, możliwe jest osiągnięcie dobrego „ogólnego tonu” dla twojego systemu, używając tylko metody AF.

W poniższych przykładach nie będę omawiał, jak wybierać punkty XO, na tej stronie internetowej jest mnóstwo pomocy, jak to zrobić.
Podam przykłady, jak zastosować Var-Smoothing (Variable Smoothing) i używać REW Auto-EQ.

Pierwszą rzeczą jest skonfigurowanie okna RTA z prawidłowymi ustawieniami… .Ustaw i zapomnij. Nie ma potrzeby używania żadnych innych ustawień RTA w oknie RTA, RTA 1/48 będzie zawierać najbogatsze i najgłębsze informacje o częstotliwościach.
W innych oknach zastosujesz wygładzanie do EQingu i wyświetlania.

View attachment 359361

Wykonaj kilka pomiarów, w moim przykładzie mam już zwrotnice zastosowane do głośników wysokotonowych i średniotonowych w moim DSP, ale jeszcze nie ma EQ.

View attachment 359362

Wybierz punkty CrossOver i dostosuj pomiar do poziomu docelowego.

View attachment 359363

Poniżej pokazano, jak wybrać Var-Smoothing. Zawsze używaj Var-Smoothing dla każdego głośnika, ponieważ automatycznie stosuje odpowiednie wygładzanie w oparciu o częstotliwość.

View attachment 359364

Kliknij rozwijane menu Filter Tasks….

View attachment 359365
Oto mój wątek, jeśli jesteś zainteresowany. Byłem całkowicie zagubiony, zanim go założyłem.

#7 ·
Dzięki za potwierdzenie! Super, że Ci to pomogło!

Zalecam również wykonanie kroków opisanych w poście nr 32, ponieważ pomoże to zapewnić, że lewy i prawy głośnik będą bardzo blisko siebie pod względem odpowiedzi częstotliwościowej i głośności. Po zakończeniu spróbuj użyć tylko globalnego korektora lub znanego również jako dokonywanie identycznej regulacji korektora dla obu głośników (połącz ze sobą lewy i prawy głośnik).

#8 ·
5) Postępuj zgodnie z jednym z tych wspomnianych samouczków i zagłęb się w konkretne częstotliwości z konkretnych przetworników, porównania lewo/prawo i tak dalej. Szczerze mówiąc, jeśli wykonasz kroki 1-4 poprawnie, większość instalacji nawet tego nie będzie potrzebować, chyba że próbujesz wygrać zawody.

#9 ·
Najważniejszą rzeczą jest znalezienie metody, która odzwierciedla to, co słyszysz… łatwiej powiedzieć niż zrobić… słyszymy inaczej niż mikrofon 'słyszy' średnie przestrzenne często zakrywają szczyty, które musimy obciąć i dołki, do których możemy dodać trochę wzmocnienia

Zaufaj swoim uszom, 'duża wskazówka'… używaj muzyki mono i odtwarzaj lewo i prawo względem siebie i porównuj z dowolną muzyką, którą lubisz… lewo i prawo będą wtedy brzmiać identycznie lub częściej nie… środki na kreskach będą często miały więcej niskich tonów po jednej stronie niż po drugiej… jeśli tak i jeśli masz różne zwrotnice lewo i prawo… dopasuj je… zobacz, czy lepiej pasuje

Jeśli masz duże różnice w eq i tonalność jest inna… nie bój się zapisać ustawienia i upuścić trochę, zobacz, czy lepiej pasuje do twojego ucha

Muzyka mono jest fantastyczna do wielu rzeczy! W tym testowanie, jak skupiony jest twój środek… wyślij lewo i prawo do wszystkich sterowników w routingu, a otrzymasz idealne sygnały do porównania lewo i prawo, a także informacje o środku

Naprawdę powinienem zrobić sekcję porad technicznych dla Diyma 😎