Kilka rzeczy, które wyróżniają się z FR:
1. 40-200: Występuje spadek 12 dB od 40-200. Nie jestem fanem basu i z przetwornikami w fazie to wystarczająco basu dla mnie. Jeśli czujesz, że chcesz więcej, podnieś 40-50 Hz trochę, a następnie 100. Lub możesz spróbować zrolować górny koniec, aby uzyskać nieco ciemniejszy dźwięk, więcej na ten temat później. 50 Hz to masa w twojej podstawie, a 100 Hz to energia. Chcesz dobrej równowagi między tymi dwoma. 80 Hz i 200 Hz oba nadmuchują twój bas, ale na różne sposoby. 160 Hz jest krytyczne, trochę więcej i jest za tłuste, trochę za mało i jest cienkie jak papier. Mac wbił mi to do głowy

. Chcesz po prostu wystarczająco dużo dolnego końca. Nadmiar zacznie maskować przejrzystość i zamulać dźwięk.
2. 200-1 kHz: Od 200 w górę występuje wzrost odpowiedzi o 5 do 6 dB do około 1 kHz. Ten wzrost ustawia wejście do zakresów średnich częstotliwości. Ten zakres jest niezbędny do dodania przejrzystości dźwiękowi. 300 Hz to dolny koniec dla żeńskich wokali i daje moc męskim wokalom. 400 Hz dodaje plew do dźwięku, podobnie jak 4 kHz na górze, ziarniste wokale. 500 Hz to miejsce, w którym naprawdę zaczynasz słyszeć przejrzystość, na moim eq jest to najmniej obcięte. Jeśli atak na perkusję brzmi drzewnie i matowo, spróbuj trochę podnieść 600.
Zakres 500-800, jeśli jest przegotowany, sprawi, że dźwięk będzie cienki, hokny, telefoniczny. 1 kHz jest świetny dla dynamiki. Spróbuję utrzymać 1 kHz nieco wyżej niż 800 i 1,2. Jest świetny dla harmonicznych twojego średniego basu, zatrzask, którego szukasz, zaczyna się w zakresie 600-1 kHz. Zacznę rolować odpowiedź 1,2 kHz i dalej.
3. 1,25-5 kHz: Uważaj na 1,6 kHz. Jest to typowy szczyt w większości konfiguracji i chcesz tu ciąć. 1,6 sprawia, że dźwięk jest piskliwy, ostry, jakkolwiek chcesz to nazwać. Obciąłbym 1,6 agresywnie, a następnie spłaszczył opadającą odpowiedź przy 2, zanim ponownie ją zrolował. 3 i 4 trzeba tylko obciąć do punktu, w którym nie są obraźliwe i nie tracisz przejrzystości. Wzmacnianie tutaj nigdy nie działa, kropka. Spróbuj otworzyć trochę przy 5 kHz w stosunku do 4 kHz. 3 kHz dodaje plew do dźwięku. Jeśli chcesz, aby twój dźwięk był mniej ziarnisty, obetnij przy 400 i 4 kHz.
4. 5-15 kHz: Występuje tu duży spadek. Jestem pewien, że częściowo z powodu spadku sprzętu.
Ścieżki PN brzmią mocno uchem do około 15 kHz, mimo że zmierzone liczby maleją. więc to musi być sprzęt. Pamiętaj o tym, korelując moje pomiary. Użyj 6-10 kHz do zarządzania sybilancją. Używam 12 kHz i wyżej jak kontroli jasności w telewizorze. Bardziej stromy spadek oznacza nieco ciemniejszy dźwięk z bardziej wyraźnym dolnym końcem. Bardziej stopniowy spadek oznacza jaśniejszy, wyraźniejszy, bardziej otwarty dźwięk, ale jeśli 1,25-4 kHz lub 300-800 jest ustawione zbyt agresywnie, dźwięk będzie nieco zbyt ostry. Chcesz, żeby był czysty i ostry tylko wtedy, gdy ostrość jest w nagraniu. Utrzymywanie go czystym, ale ostrym przez cały czas nie jest tym, czego chcesz.
[Edit]Z ograniczonym dsp w p-80 moja odpowiedź jest mniej więcej najlepsza, jaką mogłem osiągnąć w tym samochodzie. Jest mniej więcej przyzwoity w moim samochodzie. Ale w oparciu o twoją instalację i środowisko, niektóre rzeczy mogą być przesadzone lub po prostu nie brzmieć dobrze. Spróbuj zidentyfikować, co jest nie tak, a następnie spójrz na powyższe, aby zobaczyć, czy możesz zidentyfikować, gdzie ciąć. Mam nadzieję, że to pomoże.