DIYMobileAudio.com Car Stereo Forum banner

Pytanie o jakość dźwięku iPhone vs Android

9.9K views 71 replies 19 participants last post by  dumdum  
#1 ·
Streaming Tidal
Czy istnieje jakaś różnica w jakości dźwięku między bezprzewodowym Apple CarPlay a bezprzewodowym Android Auto?

#7 ·
Nie, oba będą ograniczone do kodeka bluetooth. Chyba że Twój HU może konkretnie zaakceptować LDAC, wtedy Android wygrywa. Poza tym.... to samo...
Ponieważ zarówno bezprzewodowy CarPlay, jak i Android Auto przesyłają muzykę przez bezprzewodową sieć LAN, ograniczenia Bluetooth nie mają zastosowania.

#13 · (Edited)
Kodeki bezstratne przez LDAC są skompresowane/stratne, niezależnie od częstotliwości próbkowania. ALAC (lub FLAC) przez WLAN w CarPlay/Android Auto jest nieskompresowany/bezstratny. Sprawa zamknięta.

edycja: i nie zapomnij o możliwości użycia połączenia przewodowego z DSP, jednocześnie korzystając z bezprzewodowego CarPlay. Najlepsze z obu światów. Nieskompresowana transmisja kodeka ALAC 192kHz/24bit do DSP, podczas gdy iPhone jest nadal sterowany przez CarPlay.

#14 ·
Kodeki bezstratne przez LDAC są skompresowane/stratne, niezależnie od częstotliwości próbkowania. ALAC (lub FLAC) przez WLAN w CarPlay/Android Auto jest nieskompresowany/bezstratny.
Sprawa zamknięta.

edytuj: i nie zapomnij o możliwości użycia połączenia przewodowego z DSP, jednocześnie korzystając z bezprzewodowego CarPlay. Najlepsze z obu światów. Nieskompresowana transmisja kodeka ALAC 192kHz/24bit do DSP, jednocześnie kontrolując iPhone'a przez CarPlay.
Ale czy obniżanie próbkowania nie jest formą kompresji. Jeśli odtwarzasz 24/192 WLAN do AA/Carplay i ponownie próbujesz do 16/48, czy nie jest to technicznie stratne/skompresowane?

#15 ·
Nie w takim sensie jak w przypadku stratnych formatów kompresji, takich jak mp3, AAC i wszystkie inne stratne kodeki. Z nimi na pewno tracisz dane, podczas gdy downsampling jedynie obniża rozdzielczość sygnału, ogólnie zachowując ważne informacje między 20 Hz a 20 kHz.
Pytanie, kiedy stosuje się downsampling, brzmi: czy naprawdę istnieją jakieś informacje w zakresie powyżej 20 kHz? Jeśli nie, to po co w ogóle używać takiej rozdzielczości?
Mam na myśli, w samochodzie? Ze wszystkimi otaczającymi źródłami hałasu?

Technicznie rzecz biorąc, każda forma bezstratnej transmisji jest lepsza niż jakakolwiek forma stratnej transmisji.
Zatem bezstratna transmisja w połączeniu z bezstratnymi formatami kompresji zapewnia maksymalną jakość dźwięku, jeśli jest on na nagraniu, podczas gdy każda stratna transmisja bezstratnie skompresowanych plików odrzuca dane w oparciu o algorytm używany dla kodeka transmisji.
Poza tym zawsze starałbym się uzyskać bezstratną transmisję, jeśli to możliwe.

#16 ·
Czy nie uzyskałbyś bezstratnej transmisji, jeśli pobierzesz 24/96 i przesyłasz strumieniowo przez LDAC? Brak kompresji lub obniżania rozdzielczości. Albo jak powiedziałeś 24/48, ponieważ i tak nie słyszymy powyżej 20k.

Więc czy nie byłoby to lepsze niż WLAN 16/48 (przy pobieraniu tego pliku, aby uniknąć obniżania rozdzielczości), do którego ograniczone jest AA/Carplay?

Nie chcę w żaden sposób być kłótliwy. Po prostu próbuję lepiej zrozumieć sytuację. Zostały mi jeszcze 2 godziny do zabicia, zanim będę mógł wyjść z pracy.

Po prostu pomyślałem, że najlepszym możliwym sposobem na bezprzewodowe połączenie z nowoczesnym HU byłby LDAC, jeśli jest to możliwe.

#18 ·
Czy nie uzyskałbyś bezstratnej transmisji, jeśli pobierzesz 24/96 i przesyłasz strumieniowo przez LDAC? Bez kompresji i obniżania rozdzielczości. Albo jak powiedziałeś 24/48, ponieważ i tak nie słyszymy powyżej 20k.

Czy w takim razie nie byłoby to lepsze niż WLAN 16/48 (przy pobieraniu tego pliku, aby uniknąć obniżania rozdzielczości), do którego ograniczone jest AA/Carplay?

W żaden sposób nie próbuję być kłótliwy. Po prostu próbuję lepiej zrozumieć sytuację. Zostały mi jeszcze 2 godziny do zabicia, zanim będę mógł wyjść z pracy.

Po prostu pomyślałem, że najlepszym możliwym sposobem na bezprzewodowe połączenie z nowoczesnym HU byłby LDAC, jeśli to możliwe.
Nie. Już samo spojrzenie na dostępną przepustowość odpowiada na to pytanie.
LDAC jest ograniczony do ~980 kbit/sekundę, podczas gdy Airplay używa 1440 kbit/sek, co odpowiada 44,1 kHz/16 bitom.
Zatem każde bezstratne nagranie o wysokiej rozdzielczości, które wykorzystuje więcej niż 980 kbit/sek przepustowości, zostanie sprowadzone do 980 kbit LDAC, co osiąga tylko w idealnych warunkach. Przez większość czasu jest to nawet mniej.
Dlatego mówię, żeby używać najlepszego możliwego transportu, najlepiej z kablem, ponieważ w przypadku połączenia kablowego dostępna przepustowość jest praktycznie nieograniczona w porównaniu z prawie każdym standardem bezprzewodowym w każdym samochodzie.

#17 ·
Jeszcze jedna uwaga…. W procesie masteringu i miksowania nagrania zwykle używa się wysokich częstotliwości próbkowania, aby przesunąć artefakty przetwarzania w zakres niesłyszalny. To główny powód, dla którego miksuje się i masteruje nagrania np. w 192 kHz, jak wyjaśniono w następującym filmie:
Ponieważ ludzie w najlepszym przypadku nie są w stanie usłyszeć niczego powyżej 21 kHz (jako niemowlę), nie ma sensu stosować wyższych częstotliwości próbkowania do odtwarzania. (IMHO)

#19 ·
Jeszcze jedna uwaga…
W procesie masteringu i miksowania nagrania zwykle używa się wysokich częstotliwości próbkowania, aby przesunąć artefakty przetwarzania w niesłyszalny zakres. To główny powód, aby miksować i masterować nagrania na przykład w 192 kHz, jak wyjaśniono w następującym filmie:

Ponieważ ludzie w najlepszym przypadku nie są w stanie usłyszeć niczego powyżej 21 kHz (jako niemowlę), nie ma sensu mieć wyższych częstotliwości próbkowania do odtwarzania. (IMHO)
To był bardzo pouczający film, dzięki!

#20 · (Edited)
Właśnie obliczyłem wymagane pasmo dla bezstratnej transmisji pliku wysokiej rozdzielczości z częstotliwością próbkowania 192 kHz i 24-bitowym pasmem.

to ponad 9000 kbit/s.
Zatem aby taki plik zmieścił się w idealnym paśmie LDAC, musisz odrzucić prawie 90% dostępnych informacji.

Nawet w przypadku najczęściej używanego 96 kHz/24 bit highres, który jest normalnie używany z Bluetooth, wymagane pasmo dla bezstratnej transmisji wynosi 4600 kbit/s.
Zatem nadal musisz odrzucić 75% informacji podczas przesyłania takich plików przez Bluetooth/LDAC w najbardziej optymalnych warunkach.

#21 ·
Uważam, że mój iPad mini brzmi wyraźniej niż mój telefon Samsung S20 na mojej fabrycznej konsoli Toyota Avalon 2019 z Carplay, załadowany tylko za pomocą aplikacji Apple Music. Kupiłem mini tylko do użytku w moim samochodzie i ma wyjątkową jakość bezprzewodową, nieco lepszą niż Bluetooth telefonu S20, chociaż mój telefon ma znacznie wyższy poziom głośności.

Mam jednak więcej problemów z iPadem mini, który z nieznanego powodu nie odtwarza muzyki, niż z moim Samsungiem, co jest frustrujące, gdy występuje.

#25 ·
Uważam, że mój IPad mini brzmi wyraźniej niż mój telefon Samsung S20 na mojej fabrycznej konsoli Toyota Avalon 2019 z Car play, załadowany tylko za pomocą aplikacji Apple Music. Kupiłem mini tylko do użytku w samochodzie i ma wyjątkową jakość bezprzewodową, nieco lepszą niż Bluetooth w telefonie S20, chociaż mój telefon ma znacznie wyższy poziom głośności.

Mam jednak więcej problemów z iPadem mini, który z nieznanych przyczyn nie odtwarza muzyki, niż z moim Samsungiem, co jest frustrujące, gdy występuje.
Czy dobrze to czytam? Masz iPAD mini z uruchomionym Apple CarPlay? Nie sądziłem, że to jest obsługiwane i zdecydowanie nigdy nie udało mi się tego uruchomić w moich próbach... Nie wątpię w ciebie, po prostu jestem zaskoczony, słysząc, że jest to teraz możliwe

#23 ·
Dlatego wiele osób twierdzi, że highres to tylko marketing, zwłaszcza w połączeniu z Bluetooth.
Jeśli to możliwe, użyj połączenia przewodowego z DSP, na przykład z iPhone'em i SMSL PO100 Pro, zwłaszcza gdy dostępny jest bezprzewodowy CarPlay.
W ten sposób masz wszystkie opcje zapewniające najlepszą możliwą jakość.

#24 ·
Dlatego wiele osób mówi, że highres to tylko marketing, zwłaszcza w połączeniu z Bluetooth.
Jeśli to możliwe, użyj połączenia przewodowego z DSP, na przykład z iPhonem i SMSL PO100 Pro, zwłaszcza gdy dostępny jest bezprzewodowy CarPlay.
W ten sposób masz wszystkie opcje zapewniające najlepszą możliwą jakość.
Tak, mam SMSL do mojego DSP, a AA pozostaje na ekranie po podłączeniu. Ale nie wiem, czy OP ma DSP.

Wrócę więc do pytania OP, AA/Carplay bezprzewodowe będą takie same niezależnie od iPhone'a lub Androida. A połączenie przewodowe bezpośrednio z HU będzie najlepsze.

#26 ·
Spójrzmy prawdzie w oczy, nigdy nie docenimy żadnej z tych różnic w samochodzie. Znajdź muzykę, która jest dobrze zrealizowana i nagrana z utalentowanymi artystami. Mam pobrany plik Mp3 jednego z takich artystów, który jest lub był dostępny za darmo w Internecie. Mogę ze 100% pewnością powiedzieć, że mogę przesłać ten plik przez Bluetooth z mojego telefonu do fabrycznego urządzenia głównego i będzie brzmiał lepiej niż nagranie DSD o najwyższej rozdzielczości Black Sabbath, przechodzące z mojego telefonu do mostu cyfrowego bezpośrednio do DSP z bardzo małą liczbą konwersji.

#27 ·
Spójrzmy prawdzie w oczy, nigdy nie docenimy żadnej z tych różnic w samochodzie. Znajdź muzykę, która jest dobrze nagrana i zarejestrowana z utalentowanymi artystami. Mam pobrany plik Mp3 jednego z takich artystów, który jest lub był dostępny za darmo w Internecie. Mogę ze 100% pewnością powiedzieć, że mogę przesłać ten plik przez bluetooth z mojego telefonu do fabrycznego urządzenia głównego i będzie brzmiał lepiej niż nagranie DSD o najwyższej rozdzielczości Black Sabbath, przechodzące z mojego telefonu do mostka cyfrowego prosto do DSP z bardzo małą liczbą konwersji.
Dla mnie chodzi bardziej o to, na jakie kompromisy jestem gotów się zgodzić, a jakość MP3 w porównaniu do CD tylko dla "wygody" nie jest czymś, co jestem gotów poświęcić... Zgadzam się, że jeśli nagranie jest do bani, to CD vs SACD vs DVD Audio nie miałoby znaczenia. Ale żeby zrezygnować z jednej rzeczy na rzecz drugiej, musi być ona o równej lub wyższej jakości... Rządowa masło orzechowe w puszce vs Jiff? Tak, w świecie, w którym istnieje masło orzechowe Jiff, nie jem nic innego :)

#33 ·
Nie wierzę w to, że wzmacniacze brzmią inaczej, ani w hi-res, ani w bezstratne, ani w super srebrne kable - dla mnie to wszystko chwyty marketingowe. Myślę, że ludzie mają mnóstwo uprzedzeń wynikających z kultury kapitalizmu, która mówi, że jeśli coś kosztuje więcej lub jest rzadsze, to musi brzmieć lepiej. Testy ABX generalnie wykazały, że nie słyszymy różnicy między żadną z tych chwytliwych technologii. Jakakolwiek niewielka ilość jest zauważalna, to malejący zwrot.

#34 ·
Uważam, że ludzie mogą usłyszeć różnicę. Słyszę różnicę, jeśli przełączam A/B w kółko. O to chodzi, trudno to stwierdzić. W domu słyszę różnicę jeszcze bardziej. Mam Wiim Streamer, który odbiera sygnał najpierw z serwisu streamingowego -->Wimm przez LAN-->DAC-->Wzmacniacz-->głośniki. To najlepsze, co słyszę. Jeśli używam airplay z iPhone'a do Wiim, to nie jest tak dobrze. Jeśli używam bluetooth z telefonu do Wiim, jest gorzej. Jest to oczywiste w domu, ale tylko wtedy, gdy porównuje się A/B. W najlepszym razie jest to subtelne. W samochodzie jest zbyt wiele zmiennych. Największą z nich jest to, że większość z nas jest beznadziejna w strojenie. Ustaw strojenie prawidłowo, a potem porozmawiamy o tym, czy hi-res robi różnicę.

#36 ·
Używam zapco DSP z8. Ma optyczne toslink jako opcję wejścia.

Założę więc, że najlepszą jakością byłoby użycie czegoś takiego jak odtwarzacz muzyki wysokiej rozdzielczości FIIO. Pobierz muzykę z Tidal i używaj offline.

Założę, że jedynym problemem jest konieczność użycia regulacji głośności w DSP.
tak. to zadziała i będzie bardzo dobrej jakości. Prawdopodobnie najlepsze, jakie można uzyskać.

• Like
Reactions: hrissim
#37 ·
iOS vs Android? To musi się dobrze skończyć... Tidal na iPhonie przez CarPlay jest potwierdzony jako bezstratny. Android, nie wiem. To dla biednych ludzi 😘

#49 · (Edited)
iOS vs Android? To musi się dobrze skończyć...

Tidal na iPhonie przez CarPlay jest potwierdzony jako bezstratny.

Android, nie wiem. To dla biednych ludzi 😘
Wszystko zależy od wbudowanego sprzętu.
Pokaż mi tylko 1 urządzenie Apple z Hi-Res DAC w środku?
Spójrz na smartfony LG /android/ z wbudowanym Hi-Res DAC i wzmacniaczem:

V10 – ESS Sabre 9018 DAC, wzmacniacz słuchawkowy Sabre 9602
V20 – ESS Sabre ES9218 Quad DAC (dostrojony przez LG lub B&O Play, w zależności od rynku)
V30 i G6 (tylko azjatycki rynek G6) – ESS Sabre ES9218P Quad DAC (dostrojony przez B&O Play)
V40 i G7 – ESS Sabre ES9218P Quad DAC (dostrojony z Meridian)
V50 i G8 (i G8x) – ESS Sabre ES9218P Quad DAC (dostrojony przez Meridian)
V60 – ESS Sabre ES9219 Quad DAC (najprawdopodobniej dostrojony przez LG)

Używam dwóch urządzeń LG G7 Thinq tylko jako odtwarzaczy muzyki, a dźwięk z nich jest zdumiewający.
ES9218P Quad DAC (dostrojony z Meridian) - 32-bitowe dane audio 384kHz PCM i DSD256 przez interfejs master/slave I2S/DSD w synchronicznych i asynchronicznych trybach próbkowania...

My, biedni ludzie, pozdrawiamy was :D

#41 ·
Diyma powinien dostać tryb battle royale, w którym uczestnicy wątku mogą go uczynić prywatnym i ukrytym przed modami i urządzić sobie nawzajem jatkę…

RESONIX SOUND DEADENING TO…

Nie krzycz na mnie, to żart

Mój system miał problemy, w których środek przesuwał się w lewo lub w prawo od środka, pozostawiając pustkę po przeciwnej stronie. Tonacja również zmieniała się z w porządku na super cienką i ostrą. Myślałem, że to moje uszy i problemy z fazą/odbiciami, których nie mogłem wyłączyć. Łańcuch sygnałowy to iPhone > adapter USB > topping d10s > wejście optyczne helix dsp.3.
Wczoraj poprosiłem mojego przyjaciela, aby podłączył swojego nowszego iPhone'a (14 vs mój 11). Wszystkie problemy zniknęły i przywitała mnie ogromna scena dźwiękowa i super bogata charakterystyka częstotliwościowa. (Apple Music lossless pobrane lokalnie dla obu, bez korekcji, wyrównywania dźwięku, Dolby atmos, żadnych bzdur.) Włożyłem dużo wysiłku i strojenia w mój system, to był zasłużony wynik.

Zanim się wkurzysz i ukamienujesz mnie na śmierć, mam dwie teorie.

1: mój telefon miał poważne problemy gdzieś w środku (upadł, utonął i różne okropności)
2: to był problem z kodekiem/formatem. (iPhone'y muszą używać „adaptera kamery USB”, aby podłączyć się do przetwornika cyfrowo-analogowego.) Dziwne jest to, że problemy występowały również przez mój helix hec bt hd, zanim umarł.

Zaktualizowałem do najnowszego iPhone'a, na którego dostałem świetną ofertę i nie był to ogromny wydatek gotówki. Ma port USB C i nie potrzebuje adaptera do podłączenia do przetwornika cyfrowo-analogowego. Po raz kolejny nastąpił mniejszy krok w górę w porównaniu z iPhonem moich znajomych. Mniej ostrości i więcej subsonicznego basu. To nie jest efekt placebo. Zarówno on, jak i moja żona mogli dostrzec różnicę między swoimi telefonami a moim, a także starym (🤮). Mam w drodze nowe głośniki średniotonowe i nawet nie czuję, że ich już potrzebuję, różnica jest tak ogromna.
Wiem, że to niewiele wnosi do debaty iPhone vs. Android. Mam jednak nadzieję, że moje doświadczenie może pokazać, że w obrazie jest coś więcej niż tylko numer na pliku audio. Myślę, że sam sprzęt zdecydowanie może mieć efekty, o których żaden z nas nie ma wystarczającej wiedzy, aby o nich dyskutować (chyba że ktoś ma i może więcej wyjaśnić). Jak w przypadku większości rzeczy audio, porównuj tak uczciwie, jak potrafisz, ufaj swoim uszom i używaj zdrowego rozsądku. Nasza wiedza na ten temat może pomijać ważne rzeczy, a ludzkie uszy są bardzo imponującym organem. Nie kupuj kabli RCA za 1000 dolarów, ale wzmacniacze Skar prawdopodobnie nie będą brzmiały tak dobrze jak Mosconi.