DIYMobileAudio.com Car Stereo Forum banner

Pomiar offline REW - pomoc dotycząca odniesienia czasowego

2K views 6 replies 4 participants last post by  ColoradoBoy  
#1 ·
Potrzebuję pomocy w procesie pomiaru offline dla odniesienia czasowego/impulsu. Nie miałem problemu, gdy samochód miał wejście aux i mogłem użyć karty dźwiękowej w komputerze. Jednak Accord 2020 ma tylko Bluetooth, więc muszę użyć pomiaru offline. Zwykłe przebiegi lub RTA z różowym działają dobrze. Nie mogę rozgryźć, jak z powodzeniem wykonać odniesienie czasowe za pomocą plików pomiaru offline. Wyniki są w najlepszym razie dziwne. Otrzymuję niespójne wyniki, przy czym odległość jest o kilka stóp od jednego pomiaru do drugiego i wiele zbyt dużych błędów regulacji zegara.

Próbowałem wszystkich rodzajów kombinacji. Generowanie pliku z kanałami L&R, tylko lewy, tylko prawy. Odniesienie czasowe po lewej lub prawej stronie. Wyciszanie określonych kanałów, przekierowywanie kanałów itp. Chociaż próbowałem różnych kombinacji, myślałem, że proces wyglądał następująco:

1. Wygeneruj plik sweep, kanały L&R, odniesienie czasowe lewe.
2. W obszarze Pomiar, Z pliku, wybierz wygenerowany przebieg. Upewniając się, że częstotliwości próbkowania są takie same i ustawiając Czas na Użyj akustycznego odniesienia czasowego.
3. Ustaw wyjście na DSP tak, aby odtwarzał tylko jeden kanał. Powiedzmy przedni lewy.
4. Uruchom pomiar
5. Ustaw wyjście na DSP tak, aby odtwarzał z innego kanału. Powiedzmy przedni prawy.
6. Kontynuuj dla wszystkich głośników.
7. Sprawdź w zakładce nakładki, impuls, ustaw na % i dostosuj okienkowanie w razie potrzeby.

#3 ·
Jeśli będziesz kontynuować obecną ścieżkę, krok 3 w twoim procesie jest błędny. Musisz przypisać kanał z odniesieniem czasowym, lewy, jak sądzę na podstawie twojego opisu, ogólnie do głośnika, który jest najdalej od ciebie, a następnie przypisać drugi kanał do każdego głośnika osobno.

#4 ·
Poszukam przewodnika. Dzięki.

Nie mam jeszcze prawdziwego DSP. Używam axdspx-hn3, który jest bardzo ograniczony i nie ma wejścia.

Krok 3. Próbowałem tego (chyba) z kilkoma różnymi wariantami. Mówisz, żeby zacząć od prawego przedniego, a następnie przejść do lewego przedniego. Aby było prosto, załóżmy, że mamy tylko konfigurację z 2 głośnikami.

Czuję, że problem leży w generowaniu plików i w tym, którego pliku użyć i kiedy. Podczas korzystania z aux nie ma pliku, mam ustawione wyjście na Lewo, czas na Lewo. Zmierz głośnik 1, a następnie zmień wyjście na Prawo, pozostaw czas ustawiony na Lewo i zmierz wszystkie głośniki. Działa.

Mając to na uwadze, spróbowałem również wygenerować 2 pliki pomiarowe, 1 dla wyjścia lewego, odniesienia lewego i 1 dla wyjścia prawego, odniesienia lewego i spróbowałem w ten sposób. Podobne wyniki.

#5 · (Edited)
Rozumiem.. Zapomniałem usunąć XO, a zamiatanie było ustawione na 0-20000, więc REW zgubił się, ponieważ nie mógł usłyszeć pierwszej części zamiatania. Usunięcie XO i zmiana zamiatania na 2000-20000 rozwiązało problem.

Teraz mogę naprawić polaryzację i synchronizację.. Dzięki za wysłuchanie.

Attachments

#7 ·
Zawsze zapominam, jak duże znaczenie dla sceny dźwiękowej może mieć timing.
Właśnie sam to odkrywam. Cieszę się, że udało Ci się to rozgryźć!