DIYMobileAudio.com Car Stereo Forum banner

Wejście głośnikowe bezpośrednio do RCA

6.7K views 21 replies 9 participants last post by  XSIV SPL  
#1 ·
Czy z wzmacniaczem o dość wysokiej czułości wejściowej około 8 V, rzeczywiście potrzebowałbyś konwertera wyjścia liniowego, czy też mógłbyś bezpośrednio podłączyć przewody głośnikowe do wejść RCA wzmacniacza?

#2 · (Edited)
*edycja*
Ups, nie zdawałem sobie sprawy, że fabryczne radia mogą mieć zmostkowane kanały wzmacniacza i że ujemne przewody będą ze sobą walczyć, jeśli zostaną połączone. W ogóle tego nie rób.

#9 ·
Hmm, nie pomyślałem o tym. Jeśli kanały wzmacniacza w radiu są zmostkowane, wówczas zaciski ujemne będą wszystkie pchać i ciągnąć prąd. Widzę, jak połączenie ich wszystkich razem może być złe. Myślę, że można uniknąć problemów z tym, umieszczając rezystory o wysokiej wartości szeregowo ze wszystkimi przewodami wychodzącymi ze wzmacniacza radiowego?

#10 ·
Hmm, nie pomyślałem o tym. Jeśli kanały wzmacniacza w radiu są zmostkowane, wówczas zaciski ujemne będą wszystkie pchać i ciągnąć prąd. Widzę, jak łączenie ich wszystkich razem może być złe. Myślę, że można uniknąć problemów, umieszczając rezystory o wysokiej wartości szeregowo ze wszystkimi przewodami wychodzącymi ze wzmacniacza radiowego?
Czuję, że robisz to o wiele trudniejsze i bardziej skomplikowane niż powinno być.

#18 ·
Próbowałem oszacować przybliżoną moc wyjściową HU (chyba w pokręcony sposób). Głośniki OEM mają prawdopodobnie 4 omy, chyba że system ma system premium, taki jak Bose, Monsoon itp. itd.

Prawdopodobnie powinienem to zrobić inaczej. Większość systemów OEM wytwarza mniej mocy na kanał niż HU z rynku wtórnego, więc powiedzmy, że (hipotetycznie) wytwarza 16 RMS na kanał.

16 RMS x 4 (omy) to 64, pierwiastek kwadratowy z tego to 8 VAC

16 RMS x 2 (omy) to 32, pierwiastek kwadratowy z tego to 5,56 VAC

Użyjmy HU z rynku wtórnego. Powiedzmy, że jeden jest zgodny z CEA, aby wytworzyć 22 RMS

22 RMS x 4 (omy) to 9,38 VAC. Potencjalne uszkodzenie wejść wzmacniacza, jeśli ten HU zostałby podkręcony.

Najłatwiejszą/najmądrzejszą rzeczą do zrobienia jest użycie DMM do pomiaru wyjścia HU, co zostało już zalecone.

Nie mam pojęcia, jaka jest rezystancja wejść wzmacniacza, jestem prawie pewien, że to 1000 omów, ale to nie spowoduje, że HU wytworzy mniejsze napięcie wyjściowe.

#20 ·
Zauważyłem, że odnoszą się tylko do wzmacniaczy Prime, Punch i Power. WIELE razy podłączałem wzmacniacze JL Audio używając zarówno przewodów dodatnich, jak i ujemnych z pokładu i jak dotąd nie zauważyłem problemu. Czy jest coś w wzmacniaczach Rockford, co wymaga uziemienia ekranów?

#21 ·
Zauważyłem, że odnoszą się tylko do wzmacniaczy Prime, Punch i Power. WIELE razy podłączałem wzmacniacze JL Audio, używając zarówno przewodów dodatnich, jak i ujemnych z pokładu i jak dotąd nie zauważyłem problemu. Czy jest coś w wzmacniaczach Rockford, co wymaga uziemienia ekranów?
Wzmacniacze JL mają wejścia różnicowe, więc ekran RCA nie jest połączony z obudową wzmacniacza ani uziemieniem wtórnym, jak ma to miejsce w przypadku większości wzmacniaczy.