DIYMobileAudio.com Car Stereo Forum banner

Wyjście głośnikowe na wejście RCA

1 reading
24K views 14 replies 10 participants last post by  dumdum  
#1 ·
Czy to w ogóle możliwe bez użycia LOC?

Na innym forum jest gość, który upiera się, że będzie mógł po prostu przeciąć kable RCA i połączyć je szeregowo z wyjściami głośnikowymi, aby dodać wzmacniacz do fabrycznego radia. Mówię mu coś innego. Wiem, że napięcie tak naprawdę nie jest problemem, ale impedancja tak, prawda? Co mają do powiedzenia guru audio?

#2 ·
Właściwie to ten drugi facet ma rację. Impedancja nie jest określana przez wzmacniacz... w tym scenariuszu fabryczny radioodtwarzacz, ale przez głośniki, które obsługuje. Niektóre wzmacniacze mogą faktycznie akceptować wysokie napięcie jako wejście przedwzmacniacza, takie jak wzmacniacze serii JL Slash. Można by wpiąć wtyk RCA bezpośrednio w sygnały radiowe wysokiego poziomu i włożyć go bezpośrednio do wejść przedwzmacniacza wzmacniaczy bez LOC.

#3 ·
Właściwie to ten drugi gość ma rację. Impedancja nie jest określana przez wzmacniacz... w tym przypadku przez fabryczny radioodtwarzacz, jest określana przez głośniki, które zasila. Niektóre wzmacniacze mogą faktycznie akceptować wysokie napięcie jako wejście przedwzmacniacza, jak np. wzmacniacze z serii JL Slash. Można by wpiąć wtyk RCA bezpośrednio w sygnały wysokiego poziomu radia i włożyć go bezpośrednio do wejść przedwzmacniacza wzmacniaczy bez LOC
Tak, zazwyczaj mają przełącznik high/low. Mój mtx elite ma to samo, jak również mój slash, jak wspomniałeś. Wolę LOC z wyjściem 8-10v, ale to ja.

#4 ·
hmmm... Z tego, co zrozumiałem, problem dotyczył prądu, który wzmacniacz widzi na swoim wejściu, a nie napięcia.

Zrozumiałem, że wzmocnienie we wzmacniaczu służy do dopasowania napięcia wejściowego (niskiego lub wysokiego), aby uzyskać odpowiednie poziomy wyjściowe sygnału do głośników.

Nie wiem też, jakiego typu wzmacniacza używa i czy ma on wybierane wejście hi-lo na RCA. Czy jest to więc problem prądu czy napięcia?

#7 ·
hmmm... z tego co zrozumiałem, problem dotyczył prądu, który wzmacniacz widzi na swoim wejściu, a nie napięcia.

Zrozumiałem, że wzmocnienie we wzmacniaczu służy do dopasowania napięcia wejściowego (niskiego lub wysokiego), aby uzyskać odpowiednie poziomy wyjściowe sygnału do głośników.

Nie wiem też, jakiego typu wzmacniacza on używa i czy ma wybierane wejście hi-lo na RCA. Więc czy to problem prądu czy napięcia?
Wejścia wzmacniaczy wykrywają napięcie, a nie prąd. Dlatego można używać kabli Y prawie w nieskończoność na wejściach.

LOC to łatwe 50 dolarów dla sklepu, więc OCZYWIŚCIE potrzebujesz jednego.

#5 ·
Ale łącząc to i podłączając do wzmacniacza, założyłbym, że wzmocnienie powinno być ustawione całkowicie w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Ale z drugiej strony, nigdy tego nie próbowałem.

#6 ·
Całkowicie możliwe jest zaadaptowanie niektórych wyjść głośnikowych OEM bezpośrednio do wejść RCA w niektórych wzmacniaczach aftermarketowych. Zależy to od tego, ile napięcia dostarcza źródło OEM oraz od zakresu czułości wejściowej wzmacniacza aftermarketowego.

Cholera, tylko jeden przykład tego procesu jest wydrukowany w instrukcjach JL Audio, ale i tak nikt w to nie wierzy.

#9 ·
Całkowicie możliwe jest dostosowanie niektórych wyjść głośnikowych OEM bezpośrednio do wejść RCA w niektórych wzmacniaczach aftermarket. Zależy to od tego, ile napięcia dostarcza źródło OEM oraz od zakresu czułości wejściowej wzmacniacza aftermarket.

No cóż, tylko jeden przykład tego procesu jest wydrukowany wprost w instrukcjach JL Audio, ale i tak nikt w to nie wierzy.
To samo dotyczy okablowania subów SVC szeregowo. Mówią: "NIE, NIE RÓB TEGO, mylisz się, zepsujesz swoje wzmacniacze i suby". Ale kiedyś, kiedy nie miałeś DVC ani wielu cewek głosowych, mogłeś połączyć szeregowo dwa suby z pojedynczą cewką głosową, a to faktycznie sprawiałoby, że wzmacniacze brzmiałyby lepiej (ponieważ zwiększało się uzależnienie).

#8 ·
To zależy od wzmacniacza. Mam kilka MTX JH, które to wykrywają, a nawet są dostarczane z wtyczkami RCA z normalnymi przewodami, wzmacniacz nie ma wejścia wysokiego, używasz ich i nie ma przełącznika, on to wykrywa. Większość wzmacniaczy ma wtyczkę głośnikową z przewodami. Niektóre stare wzmacniacze mogły to zrobić, jak linear power, mogły pobierać wejście głośnikowe 5 V z starego HU o niskiej mocy, dlatego ich PA2 był sterownikiem linii 5 V i działał świetnie. Wiele starych wzmacniaczy nie akceptowałoby tego rodzaju wejścia i było przeznaczone co najwyżej dla 2 V RCA HU. Nowe wzmacniacze mają tendencję do akceptowania większej liczby wejść ze wszystkimi wyższymi napięciami HU i sterownikami linii. Również tylko dlatego, że to działa, nie oznacza, że to najlepszy sposób. Ujemne głośniki dużej mocy HU mogą unosić się na 6 V, co oznacza, że ekran RCA zrobi to samo, podczas gdy w starych (być może starożytnych) HU ujemny głośnik był uziemiony (3 przewody). Z reguły nigdy nie podłączałbym czegoś w ten sposób, chyba że dany wzmacniacz tak powiedział, tylko wtedy bym spróbował.

Problemem byłoby zbyt wysokie napięcie dla wejścia przedwzmacniacza wzmacniacza (LOC to obniża lub może), lub możliwe problemy z szumami z powodu sposobu, w jaki RCA jest ekranowany i podłączony we wzmacniaczu. Różne wzmacniacze używają różnych obwodów w sekcji przedwzmacniacza do obsługi szumów itp.

#10 ·
Jeśli podłączysz wyjścia głośnikowe do wzmacniacza, który nie obsługuje wysokiego poziomu, zwykle słychać bardzo głośny trzask po włączeniu i brzmi to tak, jakby wzmocnienia były BARDZO wysokie, w zasadzie brzmi to jak gówno. Może to uszkodzić wzmacniacz, wszystkie wzmacniacze są różne, ale takie są moje doświadczenia z takimi próbami w przeszłości... po prostu kup LOC i po sprawie. Z wejściami wysokiego poziomu we wzmacniaczach myślę, że lepiej ich nie używać, zwykle uzyskuje się lepszy SN i mniejsze zniekształcenia z wysokiej jakości LOC

#11 ·
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, chłopaki! Codziennie uczę się czegoś nowego na tej stronie :) przez cały czas myślałem, że problem będzie wynikał z faktu, że sygnały z kabla głośnikowego będą miały zbyt wysokie lub zbyt niskie obciążenie, aby można je było prawidłowo wykorzystać w jego zastosowaniu. Mahalo za poprawkę!

Wygląda na to, że odpowiedzi są mieszane w odniesieniu do cięcia i łączenia. Na moim miejscu wiedziałbym, którą drogą bym poszedł. Zwłaszcza, że ​​gość powiedział, że jego wzmacniacz może akceptować tylko wejścia od 100 mV do 4 V

#13 ·
Z moich dotychczasowych eksperymentów wynika, że można to zrobić, ale najczęściej kończy się na syczeniu i/lub bardzo czułym przycisku głośności (ponieważ sygnał jest już wzmocniony, dlatego wejście wzmacniacza z rynku wtórnego bardzo szybko się nasyca) MHO...Użyłbym dobrej jakości loc lub procesora sygnału.

#14 ·
Właśnie kupiłem swój pierwszy Android HU
Z dużą ilością gadżetów i sporą prędkością i pamięcią. Również DSP na pokładzie. Zaskoczyło mnie, że wyjścia RCA były po prostu połączone z przewodami głośnikowymi ze wspólną masą, skomplikowanie wplecioną w każdy z nich. Masa pochodzi z pojedynczego wyjścia subwoofera, które nie pokazuje takiego samego napięcia wyjściowego jak przód i tył. Są one o 3 V wyższe niż wyjście subwoofera. 5 V do 6 V = 2 V do 3 V na subwooferze... zobaczymy, co się stanie

#15 ·
Właśnie kupiłem swój pierwszy Android HU
Z dużą ilością gadżetów i sporą prędkością i pamięcią. Również DSP na pokładzie. Zaskoczyło mnie, że wyjścia RCA były po prostu połączone z przewodami głośnikowymi ze wspólną masą, misternie wplecioną w każdy. Masa pochodzi z pojedynczego wyjścia subwoofera, które nie pokazuje takiego samego napięcia wyjściowego jak przód i tył. Są one o 3 V wyższe niż wyjście subwoofera. 5 V do 6 V = 2 V do 3 V na subwooferze... zobaczymy, co się stanie
Czy to dzień zmartwychwstania wątku? Ma dziesięć lat 🙈