DIYMobileAudio.com Car Stereo Forum banner

Naucz mnie o obniżaniu napięcia krokowego... Przetwornice obniżające

9.6K views 21 replies 8 participants last post by  ricarhimel  
#1 ·
A jeśli to zbyt duże pytanie, aby na nie odpowiedzieć tutaj, proszę skieruj mnie do miejsca, gdzie mogę dowiedzieć się więcej.

Tak więc, przeglądając internet w poszukiwaniu akumulatorów litowych 12 V, zobaczyłem mnóstwo akumulatorów litowych, które miały około 36 V, 50 V i jeszcze więcej! Jeden z nich dawał 6 Kwts przy 50+ V i kosztował tylko 400 dolarów... i NIE był ogromny ani szczególnie ciężki. Więc, będąc elektrycznym durniem, pomyślałem: "O rany, 6 Kwts przy 50+ V, brzmi niedorzecznie! Więc, jeśli to zostałoby obniżone do około 15,8 V, czy moc nie wzrosłaby znacznie? ....do około 25 Kwts, czy czegoś niedorzecznego? Bo "JEŚLI" tak jest, to jest coś takiego jak "konwerter obniżający", który jest zarówno tani, jak i łatwy do kupienia, a nawet do samodzielnego zbudowania. (właściwie, nawet jeśli moc pozostałaby taka sama, 6 Kwts to dwa razy więcej niż pobiera mój obecny system)

Ale oto część, która najbardziej mnie nakręca w całej sprawie... Mam tę irytację związaną z napięciem, które waha się i spada, gdy system jest obciążony. To po prostu doprowadza mnie do szału! JEŚLI ustaliliśmy, że konfiguracja wzmacniacza będzie dawała najbezpieczniejszą, najbardziej wydajną moc przy, powiedzmy, 15,8 V, to chcę, żeby mój system dawał 15,8 V CAŁY CZAS! Kropka. Niezależnie od tego, czy go obciążam, w upalny dzień, nie wkręcam silnika, cokolwiek.

Więc dlaczego ktoś nie mógłby uruchomić systemu 36 V lub wyższego... może znacznie wyższego, a następnie obniżyć go do "optymalnego napięcia" wymaganego dla konfiguracji wzmacniacza? Wydaje mi się, że akumulator 36 V lub wyższy może wahać się i nieco opadać pod dużym obciążeniem... ale że nadal zawsze będzie można go obniżyć do dokładnie 15,8 V. (dopóki ten wyższy akumulator napięciowy nie spadnie poniżej bezpiecznego punktu... ale powinien dać ci TONĘ mocy, zanim do tego dojdzie)

Powiedz mi, dlaczego to nie zadziała lub dlaczego nikt tego nie robi (o ile wiem).

P.S., BTW, mam akumulator 350 V w moim Priusie, który jest obniżony do 14,5 V za pomocą konwertera, a następnie do "drobnej" małej baterii 12 V (bez alternatora w samochodzie). Oczywiście, mój mały 5-kanałowy wzmacniacz Kicker daje tylko około 900 wts. Ale słyszałem, że te małe Priusy mogą obsłużyć konfigurację 2000-3000 wts. Niewielkie... ale chodzi o to, że robi to z ZEROWYM spadkiem napięcia, migoczącymi światłami lub czymś w tym rodzaju.... Z SILNIKIEM SAMOCHODU NAWET NIE DZIAŁAJĄCYM! Napięcie do wzmacniacza jest SKAŁĄ cholernie solidne, ponieważ jest konwertowane ze źródła 350 V!
To ^ jest to, o czym mówię, ale z mocniejszą konfiguracją, zbudowaną do celów wysokiej mocy stereo. Czy można to zrobić???

#2 ·
Tak, ale większość przetwornic obniżających napięcie może dostarczyć od 3 do 10 amperów.

Mówisz o innym zwierzęciu... przy obecnych poziomach, których będziesz potrzebować... to nie byłaby tak naprawdę przetwornica obniżająca napięcie, ale kontroler z wieloma bankami wysokiego napięcia i prądu mosfetów. Niewielki projekt. ;)

#3 ·
Tak, ale większość przetwornic obniżających napięcie może dostarczyć od 3 do 10 amperów.

Mówisz o innym zwierzęciu... przy obecnych poziomach prądu, których będziesz potrzebować... to tak naprawdę nie byłaby przetwornica obniżająca napięcie, ale kontroler z wieloma bankami tranzystorów MOSFET wysokiego napięcia i prądu. Niewielki projekt. ;)
Co robią w moim samochodzie (i każdym hybrydowym), aby przejść z 350 woltów na 14,5? (A może powinienem powiedzieć, aby zasilić system 12 woltów?) Czy to super fantazyjny, techniczny, drogi zestaw? Widziałbym to może w Tesli... ale w Priusie?

#4 ·
Tego dokładnie nie wiem :p.

Najlepszym przypuszczeniem jest, jak powiedziałem, moduł ze specjalizowanym kontrolerem i wieloma bankami tranzystorów FET wysokiego napięcia i prądu do obniżania napięcia.

#7 ·
Pozwól, że pójdę do sklepu i kupię papierosy i coś do picia, a potem wrócę i odpowiem na twoje pytania, bo dziwnym trafem wiem o tym wszystko.,,,,

wracam za chwilę
Super, pozwolę sobie zrobić popcorn :) lol

Właściwie to myślę, że moja dziewczyna szykuje się do wzięcia mnie do pracy w ogrodzie.... Ale naprawdę nie mogę się doczekać, żeby to usłyszeć i wrócę jak najszybciej, żeby zobaczyć, co masz do powiedzenia na ten temat. Z góry dziękuję :)

#8 ·
EV West Porozmawiaj z nimi. Nie sądzę, żeby Allen tam jeszcze pracował, albo przeszedł na emeryturę, ale wciąż jest to jedno z najlepszych miejsc, do których można się udać po poradę, co kupić, jeśli chcesz mieć kompleksowy sklep. Kup, zainstaluj, gotowe. Wszystkie części i moduły potrzebne do uruchomienia. Nadal będziesz potrzebować ładowarki, a on może ci w tym pomóc lub również ją sprzedać.

DiY tutaj

Jak wygląda i ile kosztuje "Aftermearket".
266647

Wyszukaj Elcon. Oni też są stąd, z Oregon.
266648

Karta katalogowa mówi ci wszystko, czego potrzebujesz do uruchomienia tego urządzenia.

EV West dla używanego urządzenia OEM.

A teraz o tym "Czy nikt o tym nie pomyślał".... :)

266649

Tak.. Zrobili..
266650

Wątek na ten temat na DIYMA

I OG TUTAJ:
266651

więcej za chwilę

#10 ·
Och, jeśli chcesz iść dalej i zrobić niskobudżetowy, bardzo niebezpieczny, bez żadnej ochrony bezpieczeństwa, no cóż, tak jak ja to zaprojektowałem, poszukaj "bad boy charger".

Możesz otworzyć w oleju i użyć chłodnicy lub po prostu użyć wiadra o pojemności 5 galonów, a następnie uruchomić chłodnicę komputera PC lub cokolwiek chcesz zrobić...., te 50 amperów, które masz, może to zrobić, ja mogę zrobić około stu, o ile utrzymasz to naprawdę chłodne przez około 20 minut???? :)

Ktoś inny zrobił kopię tego, ale w każdym razie idź i spójrz na jego, myślę, że jego jest bezpieczniejsze.

#14 · (Edited)
Uwaga, wspomniane powyżej jednostki accuvolt to zasilacze, które podnoszą napięcie z 12 V do 14-16 V.

Harrison Labs Flux Cap to bardziej aktualna wersja produktu. I bliżej tego, czego szuka OP w odniesieniu do stałego, regulowanego zasilania przez cały czas. Koszt polega na tym, że całkowite natężenie prądu maleje w zależności od sprawności zasilacza. Specyfikacja Harrison Labs Flux Cap wynosi ponad 95% sprawności.

OP, po prostu zadzwoń, a mogą zrobić taki, który zasila mocą dokładnie 15,8 V, jakiej potrzebujesz.

#16 ·
Imickey i Bnicmbcar, bardzo dziękuję. Z tego wątku dowiedziałem się, że 1) wydaje się to całkiem możliwe. 2) Jestem kompletnym durniem, jeśli chodzi o technologię elektryczną! Myślę, że zdecydowanie chciałbym, żeby coś dla mnie zbudowano. Bnicmbar, niewielki spadek natężenia nie byłby problemem, o ile na początek miałbym znacznie więcej amperów niż potrzebowałem.

Zamierzam teraz przyjrzeć się tym Flux Caps.

#17 ·
Mój standardowy układ elektryczny Hondy działa normalnie przy 12,7 V i 14 V tylko wtedy, gdy światła są włączone (coś z obwodem Honda ELD). Ale od czasu używania Flux Cap, mój podłączony sprzęt widzi utrzymywane napięcie 14,3-14,7 V przez cały czas, niezależnie od tego, co robi mój standardowy układ elektryczny.

#18 ·

Strona internetowa..

Za CENĘ? Wyprodukowano w USA? Plug and PLAY? KRADZIEŻ!!!!
267096

Ze strony internetowej.

267097

COMPETITION POWER SUPPLIES
Mobile Audio Amplifier power boosting
Dragster performance enhancer
Mobile Ham Radio Application Kliknij tutaj
Image

Amp Draw = V out / V in x 1.05 x load amps
Image
Image

System Briana Timmersa wykorzystuje 3 niestandardowe kondensatory FluxCaps 200 A.
FluxCaps tm są podobne do Jacobs Accuvolt tm, ale są bardziej wytrzymałe, wydajne i dwufazowe, wymagając mniejszej filtracji. W przypadku bardzo dużej mocy użyj małego FluxCap między alternatorem a bankiem akumulatorów audio. W ten sposób alternator 50 A może naładować bank akumulatorów 1000 A. (ograniczony cykl pracy)
SPECYFIKACJE
Rozmiar: 3” szerokości, 5,5 wysokości, 8,5 długości
Waga: 3,5 funta
Ograniczenie prądu, regulacja napięcia
Wydajność: 98,4% przy 14,5 V
(wejście 11,5 V) ±1%
Pobór prądu: Zależy od napięcia I/O
Napięcie wejściowe: minimum 11 V
Napięcie wyjściowe: 14,7 V standardowe Niestandardowe dla Ham
(Inne napięcia dostępne na żądanie)
MOŻNA UKŁADAĆ W STOSY DLA WIĘKSZEJ LICZBY AMPERÓW
Image

3 maja 2015 o 12:47 William Baer <greatbaer@xxxxxxx> napisał:
Mam dwa dni testowe i jeden wyścigowy, używając twojego kondensatora strumienia do zasilania zapłonu mojego dragstera, eliminując jednocześnie alternator. Jak dotąd jest to 3,9 MPH (173,9 vs 170) szybciej i nie miałem żadnych problemów z uruchomieniem ani działaniem.
Dzięki za wspaniały produkt.
Bill Baer

Ludzie z radia amatorskiego również wydają się z nich korzystać.

267098

Recenzja online tutaj.

#22 · (Edited)
Cóż, w zasadzie przetwornica obniżająca to przetwornica DC-DC, która wydajnie konwertuje wysokie napięcie na niskie napięcie. Wydajna konwersja mocy faktycznie wydłuża żywotność baterii, redukuje ciepło i pozwala na budowę mniejszych gadżetów. Cóż, to podstawowe informacje, ale tak naprawdę nie jestem pewien, czy ma to zastosowanie do baterii litowych. Co więcej, bnae38 ma rację, standardowa przetwornica nie może dostarczyć więcej niż 10 amperów i mniej niż 3. Jeśli faktycznie spróbujesz uzyskać więcej niż 10 amperów z standardowej przetwornicy, możesz faktycznie spowodować przerwę w dostawie prądu, to mi się przydarzyło. Musiałem wezwać elektryków, żeby naprawili ten bałagan i wtedy zdecydowałem się zmienić taryfę za energię na taryfę dwupaliwową, ponieważ jest o wiele tańsza i nie jesteś narażony na tego rodzaju przerwy w dostawie prądu. Jeśli chcesz również tańszej energii, możesz przeczytać artykuł o podwójnym paliwie na stronie Simply Switch, ten artykuł faktycznie przekonał mnie do tego.