DIYMobileAudio.com Car Stereo Forum banner

TWK DSP L/R suma różnicy 3-drożny vs mono sub

1.6K views 4 replies 2 participants last post by  lithium  
#1 ·
Mam procesor JL TWK D8 DSP i napotykam irytujący problem dotyczący sumowania kanałów dla mojego pojedynczego, monofonicznego subwoofera.

Mam aktywny 3-drożny zestaw przedni plus wspomniany monofoniczny sub. Używam wszystkich 8 kanałów wyjściowych w TWK. Przypisałem kanały 1-6 dla moich sześciu głośników tworzących mój 3-drożny przód i połączyłem kanały 7/8 dla mojego monofonicznego subwoofera. Mam dwa kable RCA biegnące z kanałów 7 i 8 w TWK do wejść L i R w moim wzmacniaczu subwoofera JL XD600/1v2.

Problem dotyczy sumowania. Ustawiam zwrotnice itp., a następnie wyrównuję każdy indywidualny głośnik do mojej krzywej docelowej za pomocą szumu różowego okresowego. Kiedy skończę strojenie, rejestruję ślad wszystkich głośników po lewej stronie (w tym subwoofera), a następnie to samo dla prawej strony.

Na koniec rejestruję ślad obu stron zsumowanych i tu pojawia się mój problem. Mój 3-drożny zestaw sumuje się do +3 dB w porównaniu do lewego lub prawego kanału osobno, co uważam za poprawne. Jednak moje kanały subwoofera sumują się do +6 dB i to zakłóca mój zsumowany cel. Mój docelowy wzrost basów w krzywej zachodzi na region średniego basu, ale mój średni bas sumuje się do +3 dB, a mój sub sumuje się do +6 dB. To zakłóca moją ostateczną krzywą docelową i nie mogę wymyślić, jak to uwzględnić lub dostosować się do tego.

Kilka przemyśleń do tej pory:

• Używając połączonych kanałów 7/8 z TWK, wszystko, co robię, aby dostosować krzywą docelową, wpływa na sub i region średniego basu. Po zsumowaniu mój cel zostaje całkowicie zrujnowany z powodu różnicy sumowania 3 dB.

• Zakładam, że ten problem jest spowodowany użyciem dwóch połączonych kanałów (7/8) z TWK, które sumowałyby się do +3 dB, ORAZ użyciem obu wejść L i R we wzmacniaczu subwoofera JL, które, jak przypuszczam, również sumują się do +3 dB. To wyjaśniłoby +6 dB ogółem.

• Próbowałem użyć tylko kanału 7 z TWK do wzmacniacza subwoofera, ale wtedy nie mam sumowania (tj. połączone kanały lewy i prawy dla 3-drożnego będą miały +3 dB, ale nie będzie sumowania L/R dla subwoofera).

• Jeśli użyję kabla Y dla kanału 7 z TWK do obu wejść L i R we wzmacniaczu subwoofera, otrzymam +3 dB, ale nie nastąpi sumowanie L/R dla subwoofera.

• Rozważałem użycie połączonych kanałów 7/8 z TWK do kabla Y, a następnie użycie tylko wejścia L we wzmacniaczu subwoofera. Myślę, że rozwiązałoby to problem sumowania L/R. Jednak po wielu lekturach na tym forum i innych, nie jestem pewien, czy zaleca się łączenie kanałów wyjściowych DSP w jednym kablu RCA.

Po tym przydługim wyjaśnieniu nie jestem pewien, czy istnieje rozwiązanie. Zasadniczo szukam sposobu na wyrównanie każdego indywidualnego głośnika do krzywej docelowej, a następnie, aby WSZYSTKIE głośniki, w tym sub, sumowały się w tej samej ilości (+3 dB), gdy kanały L/R są sumowane.

Wyskoczyłbym teraz przez okno, ale to budynek jednopiętrowy.

#2 ·
Myślę na głos. Jestem teraz w pracy, ale zastanawiam się, czy mogę obniżyć sekcję wejściową TWK dla każdego z moich dwóch połączonych kanałów 7/8 o -3dB? Zastanawiam się, czy to sprawiłoby, że kanał subwoofera zwiększyłby się tylko o 3dB po zsumowaniu L/R?

To straszna udręka, ponieważ tak naprawdę nie mam czasu na ciągłe testowanie poziomów. Z TWK muszę przechodzić przez cały cholerny proces strojenia i pomiaru dla każdego przetwornika za każdym razem, gdy chcę wprowadzić zmiany w krzywej.

#4 · (Edited)
Sumowanie spójne (znane również jako sumowanie w fazie) wynosi +6dB. Nie zobaczysz pełnych 6 przy wysokich częstotliwościach ze względu na małe długości fal.

Wystarczy obniżyć kanały 7 i 8 o kilka dB, aby dopasować się do krzywej docelowej, gdy grają oba przednie kanały L/R. Lub użyj wzmocnienia wzmacniacza subwoofera!

Twój ogólny proces powinien wyglądać mniej więcej tak.

1. indywidualne przetworniki
2. Tylko lewa strona
3. Tylko prawa strona
4. obie strony razem
5. dodaj subwoofer
Dzięki za te informacje. Zdecydowanie wydawało się, że wzmacnia subwoofera o 3 dB więcej niż następny przetwornik (midbass).

Widziałem już kilka razy wspomnianą kolejność strojenia, ale nie rozumiem, jak ją zaimplementować za pomocą 8-kanałowego TWK. Jestem pewien, że to brak doświadczenia z samochodowym DSP.

Najpierw mierzę i wyrównuję wszystkie poszczególne przetworniki, ale uwzględniłem również subwoofera. Więc mogę to zmienić. Używam do tego funkcji Autoeq.

A następnie mierzę tylko lewą i prawą stronę, ale nie mam już żadnych kanałów eq, ponieważ użyłem wszystkich 8, aby wyrównać każdy przetwornik. Więc tylko mierzę i upewniam się, że wydają się podążać za ogólnym celem.

Na koniec mierzę sumę całkowitą, ale znowu nie mam już żadnych globalnych kanałów eq, aby dostosować się do celu całkowitego.

Widzę, że zajmowanie się subwooferem na końcu działałoby lepiej, ale wszystkie moje cele dla przetworników to ładne linie, do których się dostosowuję, które są celami dla każdego kanału, a nie dla sumowanego wyjścia. Nie mam celu subwoofera dla sumowanej odpowiedzi.

Jestem pewien, że robię coś źle, ale nie mam wystarczającego doświadczenia, aby wiedzieć, co to jest.

Jak wszyscy stosują globalne eq do ogólnego lewego lub prawego boku lub sumowanego celu? Nie widzę, jak to zrobić za pomocą TWK, gdy przypisałem każdy kanał do przetwornika.