DIYMobileAudio.com Car Stereo Forum banner

Instalacja wzmacniacza 2022 Ram 1500

9.6K views 35 replies 7 participants last post by  Reykert  
#1 ·
Jeszcze nawet nie kupiłem wzmacniacza, ale badam, jak go zainstalować, aby ustalić, czy mogę to zrobić sam, czy muszę skorzystać z lokalnego sklepu. Myślę, że będę musiał również przełożyć niektóre przewody głośnikowe drzwi. Po obejrzeniu kilku filmów podstawy instalacji wzmacniacza wydają się dla mnie wykonalne, ale wciąż jest sporo rzeczy, których nie rozumiem, jak to zrobić w moim konkretnym pojeździe, który ma fabryczny wzmacniacz.

Potrzebuję:
-Wzmacniacz (planuję Audison AP F8.9, plus dodam wzmacniacz subwoofera w dalszej perspektywie)
-Ulepszony akumulator (czy to konieczne?)
-Zestaw okablowania wzmacniacza
-PAC AmpPro AP4-CH41 (plus może adapter toslink? Nadal uczę się, co to jest/robi)
-Uprząż APH CH42 do podłączenia do fabrycznego wzmacniacza pod siedzeniem kierowcy, więc nie muszę przecinać fabrycznych przewodów. (Czy wtedy podłączę te przewody na uprzęży bezpośrednio do wzmacniacza?)

Z niektórych lektur wynika również, że okablowanie górnego głośnika średniotonowego w drzwiach w systemie Harmon Kardon może być poprowadzone z głośnika 6x9 w tych samych drzwiach. Ponieważ planuję użyć wzmacniacza/dsp, domyślam się, że będę musiał poprowadzić nowy przewód głośnikowy, aby ten górny głośnik drzwi miał swój własny kanał do strojenia z dsp?

Przepraszam za wszystkie pytania, może najlepiej będzie po prostu zanieść to do sklepu, ale wtedy mam mniej pieniędzy na głośniki. Poza tym lubię to, jeśli czuję, że rozumiem, co trzeba zrobić. Wyciszenie dźwięku w ciężarówce zajęło mnóstwo pracy, ale było to całkiem zabawne.

#2 ·
Czy kiedykolwiek powiedziałeś, jaki jest Twój budżet? Może powiedziałeś to w innym wątku, ale jakich komponentów używasz? Jeśli chodzi o przednią scenę, czy wybierasz 2-drożną czy 3-drożną? Aktywne czy pasywne zwrotnice?

Jeśli budżet na to pozwala, polecam użycie nowego okablowania głośnikowego. Moim zdaniem eliminuje to wiele zmartwień i zapewnia spokój ducha. Czy myślałeś o tym, gdzie zamontujesz swój wzmacniacz(e)? Jeśli dobrze pamiętam, masz eTorque, więc miejsce na tylnej ścianie jest ograniczone. Montaż pod siedzeniem musi być przemyślany, jeśli planujesz dodać subwoofer w przyszłości.

Dodanie akumulatora AGM to inwestycja, ale jest absolutnie warta zachodu. Z eTorque to wszystko, co naprawdę musisz zrobić dla elektrycznego systemu ciężarówki. Przyzwoity AGM dla tej ciężarówki będzie kosztował około 350-400 dolarów. Ten AGM obsłuży praktycznie wszystko, co zrobisz w przyszłości i zapewni lata niezawodności, jeśli będzie odpowiednio konserwowany (co nie jest trudne).

#3 ·
Czy kiedykolwiek powiedziałeś, jaki masz budżet? Może powiedziałeś to w innym wątku, ale z jakich komponentów korzystasz? Jeśli chodzi o przednią scenę, to czy wybierasz 2-drożną czy 3-drożną? Zwrotnice aktywne czy pasywne?

Jeśli budżet na to pozwala, polecam użycie nowego okablowania głośnikowego. Moim zdaniem pozwala to uniknąć wielu zmartwień i zapewnia spokój ducha. Czy myślałeś o tym, gdzie zamontujesz swoje wzmacniacze? Jeśli dobrze pamiętam, masz eTorque, więc przestrzeń na tylnej ścianie jest ograniczona. Montaż pod siedzeniem musi być przemyślany, jeśli planujesz dodać subwoofer w przyszłości.

Dodanie akumulatora AGM to inwestycja, ale jest absolutnie warta zachodu. Z eTorque to wszystko, co naprawdę musisz zrobić dla elektrycznego systemu ciężarówki. Przyzwoity AGM dla tej ciężarówki będzie kosztował około 350-400 dolarów. Ten AGM obsłuży praktycznie wszystko, co zrobisz w przyszłości i zapewni lata niezawodności, jeśli będzie odpowiednio konserwowany (co nie jest trudne).
Mój początkowy budżet wynosił 2500 dolarów, ale wydałem już około 700 dolarów na wygłuszenie ciężarówki. Nie mam nic przeciwko wydaniu trochę więcej, ale chcę się tego trzymać. W tej chwili planuję wzmacniacz Audison AP F8.9, SI TM8, Xcelsus xxm325+xxt30 lub AF GB25+GB10 do konfiguracji 3-drożnej. Później dodam sub i inny wzmacniacz.

Usunąłem fabryczny subwoofer, więc jest trochę miejsca na tylnej ścianie za tylnym siedzeniem pasażera. Tam planuję na razie spróbować zostawić miejsce na subwoofery pod siedzeniem, kiedy do tego dojdę. Planuję kupić akumulator AGM, po prostu próbuję zdecydować, czy muszę go kupić natychmiast, czy mogę się bez niego obejść przez kilka miesięcy, podczas gdy zaoszczędzę trochę więcej gotówki. Zaufaj mi, chcę po prostu wszystko kupić i zrobić to od razu, ale wystarczająco trudno było przekonać moją żonę, żeby wydała nawet 2500 dolarów na coś, czego po prostu w ogóle nie rozumie haha.

#4 ·
Bracie…rozumiem. Zaufaj mi! 😂

Na szczęście twoja elektryka jest solidna. Możesz odroczyć inwestycję w AGM, podczas gdy budujesz system. Zakładając, że twoja obecna bateria ma jeszcze trochę życia. Jeśli jest słaba i nie trzyma dobrego ładowania, wpłynie to na wydajność. Zakładając, że jest w porządku, możesz odłożyć ulepszoną baterię.

Po usunięciu fabrycznego subwoofera będziesz mieć miejsce za tylnym siedzeniem pasażera. To dobry wybór dla wzmacniaczy i pozwoli ci budować system w miarę postępów.

Jeśli jeszcze się nie zdecydowałeś, pomiń dodawanie głośników do tylnych drzwi w tej chwili. Głośniki w tylnych drzwiach nie byłyby mądrym wykorzystaniem zasobów. Skup się na przedniej scenie. Subwoofer będzie ważny dla właściwej wydajności. Nawet pojedynczy 10-calowy lub 12-calowy zrobi ogromny wpływ na ogólną jakość systemu. Fox boxy nie są takie drogie, wpadają od razu i mogą być dobrym kompromisem, aby zacząć. Używałem jednego przez prawie trzy lata i spisywał się świetnie! Miałem jeden 12-calowy alpine r-type (duel 4ohm VC) na 750-watowym mono wzmacniaczu Rockford. To byłoby więcej niż wystarczająco, aby mieć ten słodki dół, którego będziesz chciał… prędzej czy później. Prawdopodobnie są lepsze subwoofery niż alpine, które można kupić za połowę ceny. Pojedynczy subwoofer z tymi TM8s brzmiałby świetnie!

#5 ·
Bracie… Rozumiem. Zaufaj mi! 😂

Na szczęście twoja elektryka jest solidna. Możesz odłożyć inwestycję w AGM, podczas gdy budujesz system. Zakładając, że twoja obecna bateria ma jeszcze trochę życia. Jeśli jest słaba i nie trzyma dobrego ładunku, wpłynie to na wydajność. Zakładając, że jest w porządku, możesz odłożyć ulepszoną baterię.

Po usunięciu fabrycznego subwoofera będziesz miał miejsce za tylnym siedzeniem pasażera. To dobry wybór dla wzmacniaczy i pozwoli ci budować system w miarę postępów.

Jeśli jeszcze się nie zdecydowałeś, pomiń dodawanie głośników do tylnych drzwi w tej chwili. Głośniki w tylnych drzwiach nie byłyby mądrym wykorzystaniem zasobów. Skoncentruj się na przedniej scenie. Subwoofer będzie ważny dla właściwej wydajności. Nawet pojedynczy 10-calowy lub 12-calowy zrobi ogromny wpływ na ogólną jakość systemu. Fox boxy nie są takie drogie, wpadają od razu i mogą być dobrym kompromisem, aby zacząć. Używałem jednego przez prawie trzy lata i działał świetnie! Miałem jeden 12-calowy alpine r-type (duel 4ohm VC) na 750-watowym mono wzmacniaczu Rockford. To byłoby więcej niż wystarczająco, aby mieć ten słodki dół, którego będziesz chciał... prędzej czy później. Prawdopodobnie są lepsze subwoofery niż alpine, które można kupić za połowę ceny. Pojedynczy subwoofer z tymi TM8s brzmiałby świetnie!
To dobra wskazówka dotycząca tylnych głośników, która powinna pozwolić mi na szybsze zdobycie subwoofera! Sprawdzę teraz Fox boxy, doceniam to.

#8 ·
Zainstalowałem nowy system w moim 22 ram 1500 12" HK. Jeśli masz to samo, będziesz potrzebować pac AP4-CH41 i APHCH42, aby połączyć się z Hu. Wiązka przewodów dołączona do CH41 nie działa z nowszymi ciężarówkami, do tego służy wiązka CH42, ram zmienił styl wtyczki w Hu. Wiązka przewodów pac APH-CH01 służy do wyprowadzania przewodów głośnikowych i ominięcia wzmacniacza oem pod siedzeniem kierowcy. Wzmacniacz oem musi pozostać podłączony, wyjścia głośnikowe są odłączone za pomocą tej wiązki. Po prostu poprowadź nowy przewód głośnikowy od wzmacniacza do siedzenia kierowcy i wykonaj połączenia, mam schemat okablowania oem dla systemu HK, jeśli go potrzebujesz. Drzwi 6x9 i głośnik wysokotonowy drzwi są na oddzielnym okablowaniu. Przedłużyłem okablowanie głośnika wysokotonowego do żagla drzwi i zamontowałem głośnik wysokotonowy w obudowie. Zdecydowanie zdobądź pac APA-TOS1, czysty sygnał cyfrowy z Hu do wzmacniacza, jeden kabel do poprowadzenia od Hu do wzmacniacza, zdobądź również dodatkową długość na tym kablu toslink, lubią ładne, szerokie, zamaszyste zagięcia. Znalazłem ofertę łączoną na Amazon dla CH41 i tos1, dostałem oba w cenie samego CH41. Polecam trzymać się okablowania głośników oem, ryzyko w porównaniu do nagrody nie jest warte pracy i możliwości zniszczenia wtyczki drzwi lub okablowania.

#9 ·
Zainstalowałem nowy system w moim 22 ram 1500 12" HK. Jeśli masz to samo, będziesz potrzebować pac AP4-CH41 i APHCH42, aby połączyć się z Hu. Wiązka przewodów, która jest dostarczana z CH41, nie działa z nowszymi ciężarówkami, do tego służy wiązka CH42, ram zmienił styl wtyczki w Hu. Wiązka przewodów pac APH-CH01 służy do wyprowadzania przewodów głośnikowych i omijania wzmacniacza oem pod siedzeniem kierowcy. Wzmacniacz oem musi pozostać podłączony, wyjścia głośnikowe są odłączane za pomocą tej wiązki. Wystarczy poprowadzić nowy przewód głośnikowy od wzmacniacza do siedzenia kierowcy i wykonać połączenia, mam schemat okablowania oem dla systemu HK, jeśli go potrzebujesz. Drzwi 6x9 i głośnik wysokotonowy drzwi mają oddzielne okablowanie. Przedłużyłem okablowanie głośnika wysokotonowego do żagla drzwi i zamontowałem głośnik wysokotonowy w obudowie. Zdecydowanie zdobądź pac APA-TOS1, czysty sygnał cyfrowy z Hu do wzmacniacza, jeden kabel do poprowadzenia od Hu do wzmacniacza, zdobądź również dodatkową długość tego kabla toslink, lubią ładne, szerokie zakręty. Znalazłem ofertę combo na Amazon dla CH41 i tos1, dostałem oba w cenie samego CH41. Polecam trzymać się okablowania głośników oem, ryzyko w porównaniu do nagrody nie jest warte pracy i możliwości zniszczenia wtyczki drzwi lub okablowania.
To było niesamowicie pomocne, dziękuję. Bardzo się cieszę, że każdy głośnik ma własne okablowanie, obawiałem się przeciągania nowego przewodu przez drzwi. Jeśli mógłbyś przesłać schemat okablowania, byłoby wspaniale, i tos1 to jest!

#11 ·
Proszę bardzo. Wrzuce schemat okablowania dziś wieczorem po pracy i przyjrzę się przełącznikom, nie pamiętam z głowy. Nic nie wiem o tym wzmacniaczu/dsp, ale prawdopodobnie ma więcej funkcjonalności niż tylko wzmocnienie/zanikanie, więc tak, tego chcesz. Mam Minidsp, kupiłem przedłużacz telefoniczny, który działa z ich pokrętłem, włożyłem pokrętło do uchwytu na okulary przeciwsłoneczne w konsoli nad głową i przeciągnąłem kabel przez podsufitkę w dół słupka A.

#13 ·
Tak, wzmocnienie/suwak nazwałem pokrętłem. To miałem na myśli mówiąc o większej funkcjonalności, być może będzie można zmieniać sloty strojenia, każdy slot to inna melodia, którą skonfigurowałeś. Głośność subwoofera i głośność główna. Jeśli wzmacniacz ma wiele wejść, być może będziesz mógł również przełączać się między nimi. Najlepiej pobrać instrukcję i zorientować się, jak to działa i co jest potrzebne do jego działania, trochę badań może znacznie ułatwić proces.

#14 ·
Tak, wzmocnienie/suwak nazwałem pokrętłem. To miałem na myśli mówiąc o większej funkcjonalności, być może będzie można zmieniać gniazda strojenia, a każde gniazdo to inna melodia, którą skonfigurowałeś. Głośność subwoofera i głośność główna. Jeśli wzmacniacz ma wiele wejść, być może będziesz mógł również przełączać się między nimi. Najlepiej pobrać instrukcję i zorientować się, jak to działa i co jest potrzebne do jego działania, a odrobina badań może znacznie ułatwić ten proces.
Och, bardzo interesujące, to może być bardzo miłe. Możliwość przełączania się między różnymi zapisanymi melodiami byłaby przydatna

#15 · (Edited)
Zakończyłem również instalację w moim Ram 1500 pod koniec zeszłego lata.

Gorąco polecam netaudio.com do obudów subwoofera, a także użyłem ich stojaka na wzmacniacz, który montuje się za tylnym siedzeniem.

• Like
Reactions: Ram1220
#16 ·
Zakończyłem również instalację w moim Ram 1500 pod koniec zeszłego lata.
Gorąco polecam netaudio.com dla obudów subwoofera, a także użyłem ich stojaka na wzmacniacz, który montuje się za tylnym siedzeniem.
Wow, na pewno dostanę ten stojak na wzmacniacz. Szukałem informacji, jak go zrobić, ale to jest idealne.

Widzę też, że używasz tweetera xxt30, który rozważam. Co o nim myślisz? I czy trudno było umieścić xxm425 w desce rozdzielczej? Myślę, że po prostu zrobię xxm325, ale jestem ciekaw

#19 ·
Zastosowaliśmy wytłumienie i założyliśmy dywan z powrotem i zamontowaliśmy nad nim stojak na wzmacniacz, o ile dobrze pamiętam.

Zamontowaliśmy masę do śruby mocującej tylne siedzenie kierowcy.

• Like
#22 ·
Nałożyliśmy wytłumienie i założyliśmy dywan z powrotem i zamontowaliśmy nad nim stelaż wzmacniacza, jeśli dobrze pamiętam.

Zamontowaliśmy masę do śruby mocującej tylne siedzenie kierowcy.
View attachment 419104
Wow, dobra robota z wytłumieniem! Czy przez masę masz na myśli tę w linii z tą, którą zaznaczyłem na czerwono, ale bliżej tylnej ściany (za butelką)? Nigdy nie instalowałem wzmacniacza, więc chcę się upewnić, że wybieram dobre miejsce do uziemienia, aby użyć go z tym stelażem wzmacniacza.

Attachments

#20 ·
Nie chcę zaśmiecać Twojego wątku moimi zdjęciami, ale żeby dać Ci wyobrażenie o obudowie audio Net.

Wystaje tuż za tylnym siedzeniem i niektórym się to nie podoba, ale moim zdaniem wciąż jest dużo miejsca na nogi.

• Like
#21 ·
Nie chcę zaśmiecać twojego wątku moimi zdjęciami, ale żeby dać ci pojęcie o obudowie Net audio.

Wystaje tuż za tylnym siedzeniem i niektórym się to nie podoba, ale moim zdaniem wciąż jest dużo miejsca na nogi.
View attachment 419105
View attachment 419106
Wszystkie te zdjęcia są dla mnie pomocne, więc dziękuję. Wygląda na to, że obudowa zachowuje dostęp do schowków, co jest miłe. Rzadko z nich korzystam, ale chcę mieć taką możliwość haha. Wciąż czytam o upfiring vs downfiring i ported vs sealed, aby zdecydować, co wybrać, ale na pierwszy rzut oka Netaudio ma opcje dla wszystkich powyższych

#23 · (Edited)
Żaden problem. Net audio zdecydowanie oferuje każdą opcję, której możesz chcieć. Chciałem tylko prostą, czystą, zamkniętą obudowę, nie chciałem błyskotek.

Używam moich pojemników na materiały eksploatacyjne i inne różne rzeczy. Myślałem o użyciu pojemnika po stronie pasażera dla dedykowanego wzmacniacza 2-kanałowego dla 8, ponieważ V Eight dsp po prostu nie wytwarza wystarczającej mocy moim zdaniem.

#26 ·
Popieram obudowy Netaudio. Moja nie wystaje za oparcia tylnych siedzeń. Uważaj również i zmierz ten stojak na wzmacniacz Netaudio. @darylrsv4 nie ma dodatkowego akumulatora etorque za siedzeniem, tak jak ja. Nie jestem pewien, czy masz etorque.

View attachment 419110
Mój ma etorque. Wygląda na to, że stojak na wzmacniacz kończy się przed miejscem, w którym zaczyna się akumulator, ale będę musiał to sprawdzić, dzięki. Ta obudowa wygląda świetnie, wydaje się, że to właściwy wybór dla skrzyń basowych.

#28 · (Edited)
Po pierwsze, powiedziałem ci złą część # dla wiązki przewodów głośnikowych, APH-CH03 jest tym, czego potrzebujesz, a NIE APH-CH01. Przełączniki na CH41, jeśli używasz wyjścia toslink, przełącznik 1 na pozycję włączoną, wszystkie pozostałe wyłączone. To da ci dzwonki i wszystko będzie działać jak w fabryce. Pobierz instrukcję obsługi CH41, istnieje proces zaprogramowania go w ciężarówce, nie składaj HU i deski rozdzielczej, aż skończysz i będzie działać. Tuż pod HU w desce rozdzielczej jest idealne miejsce dla CH41, owiń go w cienką piankę i ustaw na krawędzi, jakby był do tego stworzony.
Zgadzam się z netaudio, 2 12'' dayton audio rss315ho-4 uszczelnione bez podnoszenia siedzenia, solidna jakość wykonania. Należy pamiętać, że masz ograniczoną ilość miejsca na wysokość głośnika bez podnoszenia siedzenia, większość preferowanych subów na tym forum nie pasuje.
Schemat okablowania HK poniżej.

Attachments

#29 ·
Po pierwsze, podałem ci zły numer części do wiązki przewodów głośnikowych, APH-CH03 jest tym, czego potrzebujesz, A NIE
APH-CH01. Przełączniki na CH41, jeśli używasz wyjścia toslink, przełącznik 1 na pozycję włączoną, wszystkie pozostałe wyłączone. To da ci dźwięki i wszystko będzie działać jak w fabryce. Pobierz instrukcję obsługi CH41, istnieje proces zaprogramowania go w ciężarówce, nie składaj HU i deski rozdzielczej, dopóki nie zostanie to zrobione i nie będzie działać. Tuż pod HU w desce rozdzielczej jest idealne miejsce dla CH41, owiń go w cienką piankę i ustaw na krawędzi, jakby był do tego stworzony.
Popieram netaudio, 2 12'' dayton audio rss315ho-4 uszczelnione bez podnoszenia siedzenia, solidna jakość wykonania. Należy pamiętać, że masz ograniczoną ilość miejsca na wysokość głośnika bez podnoszenia siedzenia, większość ulubionych subów na tym forum nie pasuje.
Schemat okablowania HK poniżej.
Naprawdę to doceniam, zaoszczędziło mi to mnóstwo bólu głowy i rozwiązało wiele pytań, które miałem!

#30 ·
Gdzie zamontowaliście Conductor?

#33 · (Edited)
Zamontowałem mój uchwyt między uchwytami na kubki. Muszę podziękować @Turb0Yoda, ponieważ wykonał uchwyt i miałem go w rękach w ciągu 24 godzin. Nie szkodzi, że jest ode mnie jakieś 35 mil.

To miało być tymczasowe mocowanie, ale tak naprawdę nie mam powodu, żeby je zmieniać.

#35 · (Edited)
Bardziej podobała mi się Twoja opcja @saltyone, ale musiałem zadowolić się umiejscowieniem uchwytu na kubek, kiedy instalowaliśmy go z hamulcem przyczepy.

Wierzę, że Conductor jest większy niż JL DRC.

• Like
Reactions: saltyone