DIYMobileAudio.com Car Stereo Forum banner

Drukowanie 3D głośników wysokotonowych - Jak pozycjonować

2.8K views 25 replies 7 participants last post by  RickG  
#1 · (Edited)
Mam nadzieję na pomoc od tych, którzy drukują w 3D obudowy głośników. Zaprojektowałem obudowę głośnika wysokotonowego dla moich GB10 i mam pewne problemy z powodu podpór potrzebnych do wydruku.

Czy istnieje optymalny sposób pozycjonowania wydruku, aby uzyskać czyste powierzchnie na otworze?

Oto zdjęcie obudowy pokazujące bałagan, jaki robią podpory.

Nawiasem mówiąc, to tylko wydruk PoC w PLA, więc niezbyt gładki :)

#2 ·
A oto widok na kapsułę z góry

#3 ·
Drukuj stroną przegrody w dół, aby podpory były w środku. Użyj grubszej warstwy, aby kolejna warstwa miała więcej do wykorzystania. Używam większego chłodzenia na nawisie i znacznie spowalniam drukarkę.

#4 ·
Image

Image

#5 ·
Dzięki @BobTheBirdTurd faktycznie wydrukowałem ten deflektor stroną do dołu, po prostu jest tam zagłębienie, więc głośnik wysokotonowy siedzi wewnątrz obudowy na grubość krawędzi (3 mm) i dlatego wymusza podpory.
Kiedy mówisz, żeby znacznie spowolnić drukarkę, czy możesz udostępnić ustawienia profilu ASA dla BL X1C? Nie jestem pewien, z jaką prędkością ustawić drukowanie...

#6 ·
Dzięki @BobTheBirdTurd Faktycznie wydrukowałem ten deflektor stroną do dołu, po prostu jest tam zagłębienie, więc głośnik wysokotonowy siedzi wewnątrz obudowy dla grubości krawędzi (3 mm) i dlatego wymusza podpory.
Kiedy mówisz, żeby znacznie spowolnić drukarkę, czy możesz udostępnić ustawienia profilu ASA dla BL X1C? Nie jestem pewien, z jaką prędkością ustawić drukowanie...

Chętnie udostępnię plik projektu Fusion, jeśli to pomoże...
Krawędź jest w porządku. Będę musiał sprawdzić, jakie są moje prędkości, nie drukuję dużo z ASA, głównie drukuję z poliwęglanu. Prędkości zależą od nawisu. Im bardziej stromy nawis, tym wolniej idzie. Chcę powiedzieć, że 60 lub 70% nawisu drukuje z prędkością około 10 mm/s, a następnie wzrasta do około 25 mm/s dla mniej stromych. Zazwyczaj drukuję z prędkością bliską 100 mm/s. Nie cytuj mnie tymi liczbami, ponieważ opieram się na pamięci, zaraz sprawdzę.

#7 ·
Oto ustawienia prędkości (domyślne)

#8 ·
I ustawienia chłodzenia ASA

#9 ·
Jaka drukarka?

#10 · (Edited)
Bambu Lab X1Carbon z AMS

#11 ·
Szukałem również dobrego filamentu PC do wypróbowania, ale ten od BL nie działa z AMS :(

#12 ·
Szukałem również dobrego filamentu PC do wypróbowania, ale ten od BL nie działa z AMS :(
I tak chcesz uruchomić PC bezpośrednio z suszarki. Mój AMS jest przeznaczony do przechowywania/drukowania PLA.

Image

#13 ·
Okej, oto kilka ustawień, których używam zarówno dla Polymaker ASA, jak i Priline PC-CF. Nie wiem, jak dobrze Bambu wydrukuje pod z ASA, nigdy nie musiałem tego robić. Ale moje prędkości nawisów są takie same dla PLA i PC-CF, mój K1 Max drukuje lepsze podkłady i lepiej radzi sobie z nawisami. Mój Bambu drukuje ASA wyjątkowo dobrze.

#15 ·
Ok, oto kilka ustawień, których używam zarówno dla Polymaker ASA, jak i Priline PC-CF. Nie wiem, jak dobrze Bambu wydrukuje kapsułę z ASA, nigdy nie musiałem tego robić. Ale moje prędkości nawisów są takie same dla PLA i PC-CF, mój K1 Max drukuje lepsze kapsuły i lepiej radzi sobie z nawisami. Mój Bambu drukuje ASA wyjątkowo dobrze.

View attachment 437436
View attachment 437437

View attachment 437439

View attachment 437438

K1 Max PC-CF

View attachment 437440

View attachment 437441
View attachment 437442

View attachment 437443
View attachment 437444
Bardzo dziękuję @BobTheBirdTurd. Wygląda na to, że drukujesz znacznie szybciej niż ja. Wypróbuję Twoje ustawienia i zobaczę, jak to pójdzie.
Kupię również rolkę PC-CF i to wypróbuję.

• Like
Reactions: BobTheBirdTurd
#16 ·
Bambu drukuje w ASA bardzo ładnie.. Przeszedłem na filamenty wypełnione ABS/ASA-GF.
To dziwne, ponieważ moje czerwone BL ASA drukuje super ładnie, ale czarne już nie tak dobrze. Próbowałem je wysuszyć i to nie pomogło...
Mogę spróbować innych marek ASA i zobaczyć, jak sobie radzą

#18 ·
Nie, oba Bambu Lab ASA.
Dla PLA używam Overture i uważam, że drukuje znacznie ładniej niż BL, więc wypróbuję również inną markę ASA.

#19 ·
Śmieszne, wcześniej odesłałem około 6 rolek Overture. Wytłaczanie było tak niespójne, że nigdy nie mogłem tego dobrze wydrukować. Wyrzuciłem do kosza zupełnie nową szpulę, bo mnie wkurzyła. To było na moich starych drukarkach, od tamtej pory nie próbowałem.

#21 ·
Mam nadzieję na pomoc od tych, którzy drukują w 3D pod. Zaprojektowałem pod głośnika wysokotonowego dla moich GB10 i mam pewne problemy z powodu podpór potrzebnych do wydruku.
Czy istnieje optymalny sposób pozycjonowania wydruku, aby uzyskać czyste powierzchnie na otworze?
Oto zdjęcie poda pokazujące bałagan, jaki robią podpory.

Nawiasem mówiąc, to tylko wydruk PoC w PLA, więc niezbyt gładki :)
View attachment 437423
to wygląda interesująco. Mam nadzieję, że uda ci się to dobrze dopasować!

#22 ·
Staje się lepszy

#23 ·
#24 ·
Osobiście zdjąłbym wargę i położył ją stroną do dołu, ale jeśli naprawdę chcesz wargę, możesz zrobić płaskie miejsce, w którym wkręca się śruba, a następnie użyć tego miejsca, aby było płasko na płycie konstrukcyjnej. Powinno mieć bardzo minimalne podpory. Ale wygląda na to, że teraz wychodzi o wiele ładniej!