DIYMobileAudio.com Car Stereo Forum banner

najlepsze 4 cale..

14K views 24 replies 13 participants last post by  dumdum  
#1 ·
Jak mówi tytuł... Czy mogę prosić o opinie na temat najlepiej brzmiącego głośnika sq, który pasuje do przednich drzwi BMW? Cena nie ma znaczenia... Używałem głośników papierowych oem, oem h.k., sterowników ccs, sterowników audio diamond hex 4, sterowników dayton rs 180, sterowników audiofrog gb i tak naprawdę nie mogę znaleźć żadnego z nich, który naprawdę wyróżniałby się na tle innych, z wyjątkiem standardowych głośników hi-fi, które były okropne. dsp to ms-8, więc usunie ludzki element z równania dla strojenia... przednie drzwi mają 3 warstwy dynamat extreme i jedną warstwę pianki xcell 1/8, więc są mocno wytłumione... Następny w kolejce jest scan speak 10f/4424g00...

#4 ·
Tak.

Wyglądają okropnie... ale to niesamowicie dobrze brzmiący głośnik.

Jednak w Twoim oryginalnym poście napisano, że cena jest nieistotna... a jeśli tak jest w rzeczywistości, to nie ma co się bawić. Po prostu kup Esotar 430 i po sprawie. Nigdy nie będziesz żałować.

#6 ·
Tak.

Wyglądają okropnie... ale to niesamowicie dobrze brzmiący głośnik.

Jednak w twoim oryginalnym poście napisano, że cena nie ma znaczenia... a jeśli tak jest w rzeczywistości, to nie ma co się bawić. Po prostu kup Esotar 430 i po sprawie. Nigdy nie spojrzysz wstecz.
Pamiętaj, że Ge0 nie mógł znieść ich koloru lol. Myślę, że wyglądają... dostojnie.

#5 ·
Esotar 430 jest uważany za najlepszy, o ile wiem. Chyba że Accuton lub Purifi mają oferty 4-calowe.

Iiiii… Dobra wiadomość - mają. No cóż, Purifi ma:

Accuton ma 3-calowy i 5-calowy, brak głośnika 4-calowego.

#7 ·
Esotar 430 jest uważany za najlepszy, o ile wiem. Chyba że accuton lub purifi mają 4-calowe oferty.

Iiiiii... Dobra wiadomość - mają. No cóż, purifi tak:

Accuton ma 3-calowy i 5-calowy, brak 4-calowego przetwornika.
To duża pupa. Czy to zmieści się w drzwiach BMW?

Edycja: OP, czy to nie jest twój wątek sprzed kilku miesięcy? Wydaje się bardziej efektywne, aby go kontynuować. bmw and 4s.

#11 ·
Mój problem to 2200,00 za Dynaudio vs 600,00 za skany, czy usłyszę różnicę o wartości 1600, wątpię.. Dlatego mówię, że cena nie gra roli.. Bardzo skłaniam się ku skanom. Chyba że ktoś może mnie oświecić, ponieważ dolar za wartość kwadratową jest lepiej wydany na inny przetwornik.. A.F. są bardzo ładne, ale zauważyłem prawie zerową różnicę, gdy zostały umieszczone obok siebie w moim ostatnim bmw z css 4 cale.. Tutaj wkracza całe doświadczenie tego forum.. Nick zrobił dużo bmw z wieloma różnymi 4-calowymi przetwornikami.. Będzie miał dobre pojęcie o tym, co brzmi dobrze, lepiej, najlepiej.. Ponadto Bill Fitz jest inżynierem, zna specyfikacje tego, co powinno działać w tych drzwiach, a co nie.. Również tylko dlatego, że doskonały głośnik domowy brzmi świetnie w domu, nie oznacza to, że brzmi świetnie w samochodzie.. Tak wiele zmiennych.. Chciałem tylko 2 i 3 opinie.

#13 ·
Moim problemem jest 2200,00 za dynaudio vs 600,00 za skany, czy usłyszę różnicę o wartości 1600, wątpię.. dlatego mówię, że cena nie gra roli.. mocno skłaniam się ku skanom. chyba że ktoś może mnie oświecić, ponieważ dolar za wartość kwadratową jest lepiej wydany na inny przetwornik.. A.F. są bardzo ładne, ale zauważyłem prawie zerową różnicę, gdy zostały umieszczone obok siebie w moim ostatnim bmw z css 4 cale...
Miałem kilka BMW... i wiele różnych przetworników.
  • Miałem AudioFrog GB40 - były całkiem dobre, ale nic, czym bym się zbytnio podniecał. Wiem, że AudioFrog to boner na forum DIYMA... ale nigdy nie uważałem, że są takie świetne (miałem GB10, GB25, GB40 i GB60). Jedynym, który zrobił na mnie wrażenie, był GB60. Sprzedałem je wszystkie. Wyrzuciłem GB10 do kosza...
  • Miałem Scan 11M - były bardzo dobre. Powiedziałbym, że są najlepsze bang for the buck. Jeśli nie chcesz wydawać na Dyny (i ukrywasz je za kratką drzwi), to weź te.
  • Miałem (i wciąż mam) Dyn E430 - tak, są drogie. Tak, zdecydowanie brzmią lepiej niż Scany. Nie, nie brzmią 3 razy lepiej... ale zdecydowanie brzmią lepiej, zwłaszcza przy dużej głośności.
  • Chciałbym spróbować zestawu Accutons... ale jeśli martwisz się ceną Dynów, to nie są one opcją (są znacznie droższe niż Dyny).

#12 ·
Nie wiem, jak wygląda ich dostępność, ale Xcelsus Audio ma nowy 4". Jego mniejszy brat (3" XXM325) jest tutaj dobrze oceniany, doskonała wydajność w niezbyt szalonej cenie. XXM425 ma również konstrukcję bez pająka, wydaje się ciekawym przetwornikiem. Steve Head zachwyca się nim, ale myślę, że jest przez nich również sponsorowany, więc może trzeba to potraktować z przymrużeniem oka...
XXM425 – XCELSUS AUDIO

• Like
Reactions: TylorMcVey
#17 ·
Rozumiem. Integruję je w systemie trójdrożnym, wraz z wysokiej jakości 6,5-calowymi głośnikami. 4-calowe głośniki zostaną zamontowane wyżej na panelu drzwi, a ja planuję ustawić ich zwrotnicę między 200/300Hz-1800 ze stromym nachyleniem 24dB/oktawę. Każdy z tych głośników kosztuje 328 $. Używam Musway DSP i zapewniam czyste zasilanie wszystkich głośników. Czy uważasz, że ulepszenie do 12MU znacznie poprawi jakość dźwięku, biorąc pod uwagę ich cenę w porównaniu do opcji Audio Frog?
Audiofrog GB40
Głośniki samochodowe średniotonowe serii GB 4" (para)

kosztuje 599
i
Audiofrog GS40
Głośniki samochodowe średniotonowe serii GS 4" (para)

kosztuje 260.

#18 ·
Rozumiem. Integruję je w systemie trójdrożnym, wraz z wysokiej jakości 6,5-calowymi przetwornikami. 4-calowe głośniki zostaną zamontowane wyżej na panelu drzwi, a ja planuję ustawić ich zwrotnicę między 200/300 Hz-1800 z stromym nachyleniem 24dB/oktawę. Każdy z tych głośników kosztuje 328 $. Używam Musway DSP i zapewniam czyste zasilanie wszystkich przetworników. Czy uważasz, że ulepszenie do 12MU znacznie poprawi jakość dźwięku, biorąc pod uwagę ich cenę w porównaniu do opcji Audio Frog?
Audiofrog GB40
Głośniki samochodowe średniotonowe serii GB 4" (para)

kosztuje 599
i
Audiofrog GS40
Głośniki samochodowe średniotonowe serii GS 4" (para)

kosztuje 260.
Mój komentarz był skierowany do osoby, która założyła ten wątek, ale jestem pewien, że będą one również świetne dla Ciebie. Na giełdzie jest też kilka 12ms i xxm425s, które są teraz trochę tańsze. Dlaczego nie wyślesz mi prywatnej wiadomości lub nie założysz wątku o swoim konkretnym sprzęcie, abyśmy mogli znaleźć dla Ciebie dobre rozwiązanie. Jeśli jednak właśnie spaliłeś focala, możesz chcieć rozwiązać problem, zanim kupisz droższe głośniki. Nie chcę wykoleić tego wątku i wprowadzać wszystkich w zakłopotanie.

#19 ·
Nie 4", ale świetnie brzmiący głośnik, z tego co czytałem.

#22 ·
ok, właśnie sprzedałem skany, ponieważ nie działają tak, jak bym chciał.. myślę, że wypróbuję głośniki 4 cale xxx... Nie sądzę, żeby jakikolwiek głośnik 4 cale dobrze brzmiał w drzwiach bmw.. oto samochód.. Tak naprawdę nigdy nie jeżdżę z podniesionym dachem, więc chyba że jestem w garażu, tak naprawdę nie ma różnicy..

Attachments

#24 ·
ok, właśnie sprzedałem skany, ponieważ nie działają tak, jak bym chciał.. myślę, że wypróbuję przetworniki xxx 4 cale... Nie sądzę, żeby jakikolwiek przetwornik 4 cale dobrze brzmiał w drzwiach bmw.. oto samochód.. Tak naprawdę nigdy nie jeżdżę z podniesionym dachem, więc chyba że jestem w garażu, naprawdę nie ma różnicy..
F8x nie jest dobrą bazą dla audio, między hałasem wydechu i opon jest znaczna ilość szumów tła. Głębokość drzwi do szyby uniemożliwia użycie przetworników z głębokim koszem i większym wychyleniem membrany. Myślę, że przetwornik dayton rs z jego 4 mm xmax to w zasadzie wszystko z przetworników, które pasują po oddzieleniu. Może nie mieć klarowności, której szukasz.

To był szum tła w moim f80, w którym widać, że nie jest to dobre dla głośników niskotonowych i niższych średnich. Będziesz potrzebował 4 cali, które są rozsądnie wydajne z dobrym SPL, aby podnieść go ponad poziom szumów.
Image

#23 ·
Czy Twój głośnik jest również uszczelniony do otworu grilla za pomocą pierścienia samochodowego? Nie jest to tak ważne dla niskich tonów, ale ponieważ masz średniotonowy w drzwiach, może to bardzo pomóc w jakości dźwięku. Zasadniczo przed głośnikiem znajduje się duża wnęka rezonansowa i nie spodziewam się, że będzie dobrze brzmiało, chyba że to naprawisz. Te głośniki Scanspeak 4424 mają dużo zniekształceń w górnym zakresie średnich tonów, ale 8414 są znacznie czystsze kosztem nieco większej czułości. Jeśli nie możesz sprawić, by drzwi działały dobrze, miałem świetne wyniki z 4-calowymi głośnikami na moich słupkach A i jest to bardzo łatwe, jeśli masz kogoś, kto może je wydrukować w 3D.