DIYMobileAudio.com Car Stereo Forum banner

Najlepszy wzmacniacz DSP do systemu?

13K views 26 replies 14 participants last post by  Promodmerc  
#1 · (Edited)
Moim planem jest posiadanie trójdrożnego aktywnego systemu i tylnego subwoofera składającego się z:
  • ML 280.3
  • ML 700.3
  • ML 1600
Albo zdecyduję się na DM 810 i stopniowany wzmacniacz, albo poszukam wzmacniacza DSP, w czym wy możecie pomóc.

Który wzmacniacz DSP byłby w stanie wykonać to zadanie? Pamiętajcie, że musi mieć kanał DSP dla subwoofera (mam również osobny wzmacniacz dla subwoofera), dzięki!

#2 ·
Jeśli wybierzesz produkt Helix lub Match, który zapewnia liczbę kanałów i moc, jakiej potrzebujesz, będziesz mieć całą moc obliczeniową, jakiej możesz chcieć.

Alternatywnie, jeśli nie chcesz uczyć się ani poświęcać czasu na strojenie, zdobądź jeden z zestawów minidsp/dirac, a także będziesz zadowolony...

#6 ·
Jeśli wybierzesz produkt helix lub match, który zapewnia liczbę kanałów i moc, których potrzebujesz, będziesz miał całą moc obliczeniową, jakiej możesz chcieć.

Alternatywnie, jeśli nie chcesz uczyć się ani poświęcać czasu na strojenie, zdobądź jeden z zestawów minidsp/dirac, a także będziesz zadowolony...
hmmmm co straciłbym, decydując się na mini dsp?

#5 ·
Za pieniądze i wsparcie, funkcjonalność i korzystanie z najnowszego oprogramowania, kupiłem DM810. Używam przednich/tylnych głośników i podwójnych 13" subów Focal 33v2. Trzy wzmacniacze - AC 4.300 (tweetery), Focal FDP 4.600 (6.5s) i DS18 Hooligan 3K do subów Focal. Gdybym zaczynał od nowa, wybrałbym 8-kanałowy wzmacniacz DSP z wyjściem sub, mógłbym zaoszczędzić kilkaset dolarów, ale dostałem całkiem niezłe oferty na wszystko, więc tak jest. W twojej konfiguracji wziąłbym to za 899 $:

AudioControl 6-kanałowy wzmacniacz klasy D 1200 W z sumowaniem kanałów LC-6.1200 851523007201 | eBay

No dobra, zaoferuj temu facetowi 650 $:

• 6 x 200 W przy 2 omach, 125 W przy 4 omach, 3 x 400 W przy 4 omach w mostku - ma pełne DSP dla sześciu komponentów i wyjście DSP sub.

#11 ·
Jest też budżetowa opcja Sony!

#13 ·
Kupiłem nowy DM-810, który od pierwszego dnia nie działał i został oszukany przez sprzedawcę na Ebay. AC również nie pomogło. Oprogramowanie jest dziwne i nie oferuje połowy funkcji co helix.

Wygląda na to, że mój M4 właśnie się sprzedał, oczekuję na płatność. Jeśli coś pójdzie nie tak, dam znać.

#14 ·
DM-810, który kupiłem nowy, nigdy nie działał od pierwszego dnia i został oszukany przez sprzedawcę na Ebay. AC też nie pomogło. Oprogramowanie jest dziwaczne i nie oferuje połowy funkcji co helix.

Wygląda na to, że mój M4 właśnie się sprzedał, oczekuję na płatność. JEŚLI coś pójdzie nie tak, dam znać.
Przepraszam, że miałeś złe doświadczenia; nigdy nie miałem żadnego problemu. Nowe oprogramowanie/oprogramowanie układowe rozwiązało wszystkie problemy, o których wiedziałem przed zakupem. Niewielu producentów pomoże Ci, chyba że kupiłeś od autoryzowanego sprzedawcy lub bezpośrednio (co nie jest zbyt powszechne na ebay), co jest dość powszechną praktyką. Mój zakup został zarejestrowany w AudioControl, nawet wtedy mnie nie pytali, więc nie jestem pewien, dlaczego zostałeś tak potraktowany. Oprogramowanie i zestaw funkcji nie są tak różne, pod względem funkcji mniej więcej dla najbardziej odpowiednich konfiguracji. To powiedziawszy, Helix byłby preferowanym wyborem, ale już posiadając wzmacniacze, kupując DM810 i pilota, otwarte pudełko od autoryzowanego lokalnego sprzedawcy sprzedającego model wystawowy za 550 $, to było prawie o połowę mniej niż cena Helix. Nawet za 799 $ było to wciąż kilkaset dolarów mniej, nic do czego można by się przyczepić. Helix jest prawdopodobnie najlepszy w większości kategorii, ale płacisz dużo za tę różnicę i wiele osób tak naprawdę nie zagłębi się w to, co oferuje ta różnica - IMHO.

#15 ·
Zdecydowanie wybrałbym P Six, zaufaj mi, to więcej niż wystarczająco, aby sprawić, że wszyscy ci kierowcy spocą się i będzie brzmiał niesamowicie podczas tego.

Nie zapomnij, że jeśli kupisz używany P Six, który już stracił na wartości, ale jest czysty i solidny, nie tylko użyjesz przedmiotu, który jest po prostu niesamowity, ale jeśli go sprzedasz, zanim będzie za stary/przestarzały, najprawdopodobniej użyjesz go prawie za darmo.

Nie możesz tego zrobić z innymi tanimi alternatywami. Większość alternatyw tak, jest tania, ale są one zastępowane zbyt szybko, przez co poprzedni model traci na wartości zbyt szybko, nie są łatwo sprzedawane z drugiej ręki i na początek nie zadowalają tak bardzo.

P Six przed P Six ultimate był obecny przez wiele lat, zanim został zastąpiony i jestem pewien, że Ultimate nie zostanie zastąpiony przez co najmniej kolejne 4-5 lat.

Grać mądrze kupić używany z wiarygodnego źródła, używać go i sprzedać go zanim pojawi się nowy = praktycznie używać go za darmo

#16 · (Edited)
Jeśli szukasz sprzętu z wyższej półki, Helix, Mosconi, JL lub Audison to najlepszy wybór.

Każdy z nowych 8-kanałowych wzmacniaczy DSP Audison FORZA sprawdzi się idealnie, ponieważ Audison produkuje również najwyższej klasy głośniki Hertz, które planujesz uruchomić.

AF C8.14 ma 65 W na kanał, co powinno być w porządku dla Twoich głośników wysokotonowych i średniotonowych, a następnie możesz zmostkować ostatnie 2 kanały, aby wysłać 200 W do Twoich głośników niskotonowych.
LUB
AF M8.14 ma 90 W na kanał, co powinno być bardzo dobre dla Twoich głośników wysokotonowych i średniotonowych, a następnie możesz zmostkować ostatnie 2 kanały, aby wysłać 280 W, aby głośniki niskotonowe dudniły!
I
Oba z nich używają nowego oprogramowania Audison DSP (NIE starego, którego większość ludzi nienawidziła...)
I
Oba z nich oferują możliwość WYJŚCIA 6 dodatkowych kanałów DSP, co obejmuje kanał dla Twojego wzmacniacza subwoofera i 6 dodatkowych kanałów może być DOWOLNEJ marki wzmacniacza!

#17 ·
Przyznam, że byłem leniwy w śledzeniu AC.
Pobiorę najnowsze oprogramowanie i spróbuję.
Moim problemem było prawie brak wyjścia do wzmacniaczy. Umieściłem mój oscyloskop na wyjściach i uzyskałem maksymalne wyjście 0,3 V.
Sprzedawca na Ebay powiedział, że są zarejestrowanym dealerem AC, ale znacznie więcej naciskano na współpracę z AC i teraz nie żyją i zniknęli na ebay...

#21 ·
Cholera, to niesamowita cena i dokładnie to miałem na myśli, mówiąc, że trzeba kupować mądrze,
Jestem pewien, że kiedy nadejdzie czas sprzedaży tego przedmiotu, każdy potencjalny nabywca tego M4DSP z łatwością sprzeda go ponownie za 400 lub nawet więcej, w najgorszym przypadku on również obniży cenę do 350 i będzie go używał przez cały ten czas za 50 dolców.

#23 ·
Każdy z DSP/Wzmacniaczy Helix lub Zapco sprawdzi się z doskonałą jakością dźwięku. Wiele osób uwielbia również serię Audison Forza (choć osobiście z nią nie pracowałem).

Jeśli chcesz czegoś tańszego, spójrz na oferty Match i Musway.

#24 ·
Potrzebujesz wzmacniacza DSP z co najmniej 7 kanałami. Ponieważ nie ma wzmacniaczy DSP z 7 kanałami, wybrałbym wzmacniacz 6-kanałowy z 8 kanałami DSP.
Nie możesz się pomylić z obecnymi ofertami Mosconi (Pico 6/8, One 6|10), Helix, JL Audio i tak dalej. Wszystkie to wysokiej jakości marki, które wykonają zadanie wystarczająco dobrze, aby zadowolić prawie każdego klienta. Po prostu musi pasować do Twojego budżetu i możliwości strojenia, tj. jeśli czujesz się komfortowo z ich odpowiednimi wersjami oprogramowania.
Jeśli zlecasz komuś innemu instalację i strojenie wzmacniacza, pozwól mu "zdecydować", tj. jeśli jest najbardziej zaznajomiony z którymkolwiek z produktów, wybierz ten, który chce, abyś umieścił w samochodzie.

#25 ·