DIYMobileAudio.com Car Stereo Forum banner

BMW - HIFI 676

8.6K views 22 replies 3 participants last post by  devil84  
#1 ·
Cześć wszystkim

Szukam rady, obecnie mam system F30 HIFI, który jest 7-kanałowym wzmacniaczem OEM zasilającym kanał centralny, przednie średnie i głośniki wysokotonowe, głośniki niskotonowe pod siedzeniem i tył.

5 x 25 W i 2 x 40 W dla głośników niskotonowych. Wszystkie głośniki OEM mają 4 omy, podczas gdy te pod siedzeniami mają 2 omy.

Obecnie mam również podłączony wzmacniacz mono i subwoofer.

Szukam większej przejrzystości na przedniej scenie dźwiękowej i szukam DSP, ponieważ słyszałem, że robi to ogromną różnicę.

Myślę o zakupie Audison 8.9 i Eton drop-ins. Czy polecilibyście przejście na pełną aktywność do głośników wysokotonowych i średnich? Jeśli to zrobię, stracę 2 kanały i stracę możliwość mostkowania.

Myśli?

#2 ·
Dostanę jutro F30, ale z podstawowym systemem audio - mam już trochę sprzętu, więc myślę też o ulepszeniu systemu - patrzyłem na Audison... ale 35 watów to dla mnie trochę za mało... Mam wzmacniacze Brax, więc mam około 280rms na kanał - zamierzam uruchomić Helix DSP Pro z kablami interfejsu OEM, aby połączyć się z OEM HU...

#3 ·
Dostanę jutro F30, ale z podstawowym systemem audio - mam już trochę sprzętu, więc myślę też o ulepszeniu systemu - patrzyłem na Audison... ale 35 watów jest dla mnie trochę słabe... Mam wzmacniacze Brax, więc mam około 280rms na kanał - zamierzam uruchomić Helix DSP Pro z kablami interfejsu OEM, aby połączyć się z OEM HU..

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk
Tak, rozumiem, że Prima jest słaba. Ale chcę taki z wbudowanym DSP i potrzebuję co najmniej 6 kanałów. Rozumiem również, że potrzebuję wzmacniacza z wejściem symetrycznym - więc moje opcje są ograniczone.

Czy ktoś używał wzmacniacza Eton Stage 6 DSP? Czy ktoś wie, czy akceptuje wejścia symetryczne?

#6 ·
Problem polega na tym, że Twój samochód ma system hi-fi, który jest trudny do ulepszenia... Nie sądzę nawet, że Audison będzie kompatybilny z Twoim systemem - musisz to sprawdzić - być może będziesz potrzebować przetwornika DAC mobridge, aby się z nim połączyć... Dlatego kupuję tylko podstawowe systemy audio z moimi bmw - chyba że ma system B&O

#8 ·
Problem, który masz, polega na tym, że Twój samochód ma system hifi, który jest trudny do ulepszenia... Nie sądzę nawet, że Audison będzie kompatybilny z Twoim systemem - musisz to sprawdzić - może być konieczne uzyskanie przetwornika DAC mobridge, aby z nim współpracować...

Dlatego kupuję tylko podstawowe systemy audio z moimi bmw - chyba że ma system B&O

moje auto jest w rzeczywistości najłatwiejsze do ulepszenia ze wszystkich konfiguracji audio BMW
Podstawa - musisz otworzyć deskę rozdzielczą
HK - trudne, jak połączył TOSH

HIFI 676 - jest najłatwiejszy, ponieważ wystarczy wymienić fabryczny wzmacniacz w bagażniku na ten z rynku wtórnego.

#14 ·
plus do you recommend going fully active with tweeters and mids?
Zrobiłbym 4" i głośnik wysokotonowy pasywnie i uruchomił je z subami pod siedzeniem, aby można było użyć 4 kanałów i użyć pozostałych 2 kanałów dla tylnych głośników - porzuć głośnik centralny, ponieważ większość procesorów nie ma przetwarzania kanału centralnego, więc nie będzie działać...

Uważam, że konfiguracja Focal jest ładna, może spróbuj 4" podziałów z subami Focal 8" jako głośnikami średniotonowymi pod siedzeniem

#20 ·
Ok, zdecydowałem (chyba) na Prima 8.9 z następującą konfiguracją

mostek kanał 1 do 4 do 2 * 130 watów RMS do zasilania przednich głośników OEM lub ETON przy 4 omach
kanał 5 i 6 do zasilania tylnych głośników OEM przy 4 omach

Oto problem. Chcę zachować moje suby pod siedzeniem. Subwoofery/głośniki niskotonowe OEM pod siedzeniem mają tylko 2 omy. Czy wiesz, czy można mieszać i dopasowywać omy? Zasadniczo kanał 7 i 8 będą używać 2 omów - zwiększając RMS do 2 razy 65 (z 2 razy 35).

pytanie: czy mogę uruchomić 6 kanałów na 4 omach i 2 kanały na 2 omach?

i dlaczego istnieją dwa zestawy mocy wyjściowej. którego bym używał??:eek:

MOC WYJŚCIOWA (RMS) @ 12,0 - 14,4 VDC, 1% THD:
• 8 kanałów @ 4Omy: 35 W x 8
• 8 kanałów @ 2Omy: 65 W x 8
• 4 kanały - (Mostek 1/2; 3/4; 5/6; 7/8) @ 4Omy: 130 W x 4
MOC WYJŚCIOWA (RMS) @ 14,4 VDC, 10% THD:
• 8 kanałów @ 4Omy: 45 W x 8
• 8 kanałów @ 2Omy: 85 W x 8
• 4 kanały - (Mostek 1/2; 3/4; 5/6; 7/8) @ 4Omy: 170 W x 4

#21 ·
Umówiłem swój samochód na dokładnie to samo za kilka tygodni.

Audison 8.9bit zmostkowany na 4 kanały. 2 zasilające Rainbow 4" Mid i tweeter pasywne przody i dwa zasilające głośniki niskotonowe OEM pod siedzeniem.

Jeśli to nie wystarczy, wymienię głośniki niskotonowe pod siedzeniem, zanim pomyślę o subie. Jak ktoś inny powiedział powyżej, uruchomienie subwoofera może być trudne, ponieważ kabina jest skutecznie uszczelniona od bagażnika.

#22 ·
Umówiłem swój samochód na dokładnie to samo za kilka tygodni.

Audison 8.9bit zmostkowany na 4 kanały. 2 z Rainbow 4" Mid i tweeter pasywne przody i dwa z głośnikami niskotonowymi OEM pod siedzeniem.

Jeśli to nie wystarczy, zamienię głośniki niskotonowe pod siedzeniem, zanim pomyślę o subie. Jak powiedział ktoś inny powyżej, uruchomienie subwoofera może być trudne, ponieważ kabina jest skutecznie uszczelniona od bagażnika.
Właściwie rozważałem użycie subwoofera AE 10" IB i po prostu wycięcie otworu montażowego na półce tylnej, a następnie zmodyfikowanie półki

Nie wiem, muszę wstawić samochód i zobaczyć, jakiej głębokości mam pod tylną półką, ponieważ jeśli zrobię tego rodzaju instalację, nie chcę, żeby tył subwoofera za bardzo zwisał pod tylną półką...