DIYMobileAudio.com Car Stereo Forum banner

Focal TBM open back vs. close back

1 reading
11K views 28 replies 11 participants last post by  oabeieo  
#1 · (Edited)
Czy ktoś tu używa open back? Co zauważyłeś w porównaniu do closed? Myślę, że to jest w pewnym sensie to samo, co głośniki wysokotonowe z głęboką komorą.

Wygląda na to, że znacznie obniży Fs, więc można by było niżej krzyżować bez tak dużej rezonacji.

Image

Image

Planuję krzyżować przy 48db/nachyleniach 2000hz (filtry FIR bez rotacji fazy).

Jestem w trakcie budowy obudów dla nich, więc nie mogę jeszcze przetestować open back. Pomyślałem tylko, że zapytam, żeby zobaczyć, czy ktoś zna różnicę.

Image

Image

Jak widać, będę miał sporą ilość przestrzeni powietrznej w tych obudowach.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#2 ·
Wow, to spora różnica w reakcji. Obserwowałem je, ale nie sądziłem, że duży głośnik wysokotonowy będzie również potrzebował obudowy. :) Z drugiej strony, dzięki za info, bo nawet nie wiedziałem, że to opcja z tymi głośnikami wysokotonowymi. Ładne głośniki, szkoda, że jesteś po drugiej stronie kraju, żebym mógł ich posłuchać. :)

#3 ·
Miałem zamiar wypróbować obie metody w moim samochodzie, ale użyłem tych samych kapsuł, które zostały zbudowane dla moich średnich i wysokotonowych Kit 7, więc musiałem je zmodyfikować, aby pasowały do nowych przetworników, a ta nasadka sprawiła, że głośnik wysokotonowy był za duży, aby zmieścić się w otworze za głośnikiem wysokotonowym, więc nie mogłem tego wypróbować.

Myślę, że jest to przydatne tylko w systemie 2-drożnym, ponieważ można niżej dzielić, jeśli się chce... w systemie 3-drożnym i tak dzieli się przy około 4 kHz, więc korzyści z obecności i braku nie zostaną zrealizowane...

Ale jestem również ciekaw, jak to brzmi...

#4 ·
Miałem zamiar wypróbować obie metody w moim samochodzie, ale użyłem tych samych podów, które zostały zbudowane dla moich średnich i wysokotonowych Kit 7, więc musiałem je zmodyfikować, aby pasowały do nowych przetworników, a ta osłona sprawiła, że głośnik wysokotonowy był za duży, aby zmieścić się w otworze za głośnikiem wysokotonowym, więc nie mogłem tego wypróbować.

Myślę, że jest to przydatne tylko w systemie 2-drożnym, ponieważ można obniżyć podział, jeśli się chce... w systemie 3-drożnym i tak dzieli się przy około 4 kHz, więc korzyści z obecności i braku nie zostaną zrealizowane...

Ale jestem również ciekaw, jak to brzmi...

Właściwie 3,5" nie odtwarzają tych częstotliwości zbyt dobrze. Zaczynają się skupiać, więc chyba że są na osi, skorzystasz z tego, że głośniki wysokotonowe odtwarzają 2-3 kHz.

Image

Image

Spróbuj 2500 Hz przy nachyleniach 24 dB. Zauważysz, że jest więcej obecności.

• Like
Reactions: OZ7ohSix
#9 ·
Czy dobrze to czytam? Focal sprzedaje głośnik wysokotonowy za 1800 dolarów, który można uruchomić z otwartym tyłem?

To brzmi jak naprawdę świetny sposób na zniszczenie głośnika wysokotonowego za 1800 dolarów :O

• Like
Reactions: K-pop sucks
#13 · (Edited)
Od tego czasu sprzedałem moje TBM (po prostu wolę dźwięk jedwabnej kopułki)...
Ale kiedy je miałem; uruchomiłem je z założonymi tylnymi kubkami i skrzyżowałem je dość nisko (około 1900 Hz).
To szalone, że to mówisz, mam teraz utopia 3.5wm połączone z zestawem stevens 6.5 i jedwabnym tweetem. Głośnik wysokotonowy stevens ma tylną komorę i absolutnie uwielbiam sposób, w jaki brzmi teraz.

więc zdecydowanie doceniam to, co mówisz, w rzeczywistości trochę się martwię, że nie spodoba mi się to tak bardzo. Próbuję naprawić coś, co nie jest zepsute. lol

więc prawdopodobnie zrobię to, co mówisz, jeśli dodanie czapki sprawi, że będzie bardziej przypominać stare TBE, jestem pewien, że mi się to spodoba...

#14 ·
Więc ekipa…
Zdejmowane osłony…. Całkowicie bezapelacyjnie
Żadnych „jeśli” i „ale”…

jako 3-drożny głośnik WM z 3,5 bez osłon
Jako dwudrożny z osłonami

dlaczego? Jakość dźwięku jest o wiele lepsza bez osłon…

Pierwsze wrażenie byłoby „brzmią tak samo”, ale tak nie jest!

z osłonami nie grają tak nisko w głównej odpowiedzi i tracą trochę efektywności poniżej 3k
ale brzmią o wiele bardziej otwarcie, a berylowy brzmi tak dobrze z nachyleniem 2 rzędu przy 3k
Szczególnie przy wysokich głośnościach przechodzi od szorstkości do błogości…

Utrata efektywności poniżej 3k nie byłaby idealna do połączenia z 6”, chyba że używasz dość stromego nachylenia w swojej ogólnej odpowiedzi

Z osłonami, mnóstwo efektywności poniżej 3k aż do 1khz! Moc jest płaska, a napięcie w zwrotnicy pozostaje stałe. Idealne do połączenia z 6”, wybierz nachylenie 4 rzędu około 2,5k lub nachylenie 2 rzędu około 3,5-4Khz

Zainstalowałem dziś kolejny zestaw, zrobiłem cały test AB z osłonami i bez…. To było oczywiste…

Bez osłon scena jest o wiele bardziej przejrzysta w HF…..

Bez osłon ten głośnik wysokotonowy to naprawdę dźwięk, za który można umrzeć…. Gdyby tylko miał falowód, to byłoby wspaniałe na całej linii

#15 ·
No więc ekipa…
Zdejmujemy osłony… Całkowicie, bezapelacyjnie
Żadnych "jeśli, i, lub ale"

jako 3-drożny Focal WM bez osłon
Jako dwudrożny z osłonami

dlaczego? Jakość dźwięku jest o wiele lepsza bez osłon…

Pierwsze wrażenie byłoby "brzmią tak samo", ale tak nie jest!

Z osłonami nie grają tak nisko w głównej odpowiedzi i tracą trochę wydajności poniżej 3k
ale brzmią o wiele bardziej otwarcie, a beryl brzmi tak dobrze z nachyleniem 2 rzędu przy 3k
Szczególnie przy wysokich głośnościach przechodzi od szorstkości do błogości…

Utrata wydajności poniżej 3k nie byłaby idealna do połączenia z 6", chyba że używasz dość stromego nachylenia w ogólnej odpowiedzi

Z osłonami, mnóstwo wydajności poniżej 3k aż do 1khz! Moc jest płaska, a napięcie w zwrotnicy pozostaje stałe. Idealne do połączenia z 6", wybierz nachylenie 4 rzędu w okolicach 2,5k lub nachylenie 2 rzędu w okolicach 3,5-4Khz

Zainstalowałem dziś kolejny zestaw, zrobiłem cały test AB z osłonami i bez… To było oczywiste…

Bez osłon scena jest o wiele bardziej przejrzysta w HF…

Bez osłon ten głośnik wysokotonowy to naprawdę dźwięk, dla którego warto umrzeć… Gdyby tylko miał falowód, to byłoby to wspaniałe od początku do końca
Czy kierujesz je w dużą otwartą przestrzeń? A może używasz komór o pół-dostrojonej objętości, które dla nich zrobiłeś?
Zastanawiam się również, jak to wpływa na ruch membrany, o którym mówiłeś w innym wątku utopia.

#17 ·
Wciąż używam swoich bez kondensatorów. 5000 Hz/12 dB nachylenia z filtrami FIR, aby kontrolować fazę. Wciąż najlepsze tweetery, jakie kiedykolwiek słyszałem.

Miałem okazję posłuchać ostatnio KEF LS50 i Genelec 8351B i wciąż chciałem, żeby miały tam Focal TBM lol.

#18 ·
Nadal używam moich bez kondensatorów. 5000 Hz/12 dB nachylenia z filtrami FIR, aby utrzymać fazę w ryzach. Nadal najlepsze tweetery, jakie kiedykolwiek słyszałem.

Miałem okazję posłuchać ostatnio KEF LS50 i Genelec 8351B i wciąż chciałem, żeby miały tam Focal TBM lol.
5k z 3,5wm?

Jak 3,5 lubi powyżej 3k?

Obawiam się spróbować, ponieważ brzmi dobrze przy 3k
ale wciąż słyszę, że działa dobrze

#20 ·
I @tonynca chcę wypróbować twój dsp

Daj znać, kiedy będziesz gotowy do sprzedaży
Czy możesz wysłać mi jakieś informacje na ten temat na PW?

Jak np. ustawienia i tak dalej, jestem ciekaw
Mam jeden gdzieś, jeśli on nie chce sprzedać swojego, podłączyłem go tylko na mniej niż 2 godziny, a potem włożyłem z powrotem do pudełka.

#24 · (Edited)
Przepraszam Andy, potrzebuję DSP haha. Jeśli wpadnie Ci w ręce, nie mam nic przeciwko pożyczeniu Ci BitTune. Algorytm, którego używają do automatycznego strojenia, jest naprawdę dobry. Najlepsze jest to, że masz już automatyczne strojenie, a następnie możesz samemu doprecyzować resztę, aby jeszcze bardziej je dopasować. Jest to więc świetny punkt wyjścia.

TBM jest sparowany z 3,5WM. Mam je na osi, więc 3 kHz to żaden problem. Dobrze się też ze sobą komponują, ponieważ mam tak płytkie nachylenie 12/dB. Nie uruchamiałbym ich przy 5 kHz, jeśli używam nachylenia 24 dB.
Próbowałem nachyleń 24/dB, a nawet 48/dB, ale po prostu nie brzmiały tak dobrze w moim samochodzie. Nachylenie 12 dB było najpłynniejszą integracją. Zgaduję, że dlatego, że płytsze nachylenie pozwala na większe nakładanie się częstotliwości, co pomaga w miejscach, gdzie zaczyna występować promieniowanie. Uzyskuję szerszy sweet spot przy nachyleniu 12 dB.

• Like
Reactions: oabeieo
#25 ·
Przepraszam Andy, potrzebuję DSP haha. Jeśli wpadniesz na jeden, nie mam nic przeciwko pożyczeniu Ci BitTune. Algorytm, którego używają do automatycznego strojenia, jest naprawdę dobry. Najlepsze jest to, że masz już automatyczne strojenie, a następnie możesz samemu doprecyzować resztę, aby jeszcze bardziej to dopasować. Więc to świetny punkt wyjścia.

TBM jest sparowany z 3.5WM. Mam je na osi, więc 3 kHz to żaden problem. Dobrze się też ze sobą komponują, ponieważ mam tak płytkie nachylenie 12/db. Nie uruchamiałbym ich na 5 kHz, jeśli używam nachylenia 24db.
Próbowałem nachyleń 24/db, a nawet 48/db, ale po prostu nie brzmiały tak dobrze w moim samochodzie. Nachylenie 12db było najpłynniejszą integracją. Przypuszczam, że dlatego, że płytsze nachylenie pozwala na więcej nakładających się częstotliwości, co pomaga w miejscach, gdzie zaczyna występować promieniowanie. Uzyskuję szerszy sweet spot przy użyciu nachylenia 12db.
aaaah okay okay
chciałbym spróbować jednego
ile tapów na firrrr ???