DIYMobileAudio.com Car Stereo Forum banner

Dobre ścieżki basowe do testowania subów?

9.1K views 11 replies 9 participants last post by  Aaron'z 2.5RS/WRX  
#1 ·
Próbuję w końcu podjąć decyzję, z jakim subwooferem zostać na stałe.

Jakieś sugestie dotyczące piosenek z liniami basu, które pomagają odróżnić dobre suby od złych? Z jakich piosenek korzystacie, testując jakość subów?

#4 ·
Osobiście przypuszczam, że najlepiej jest zidentyfikować 4-5 utworów w swojej kolekcji muzycznej z wyraźną gitarą basową i innymi instrumentami, dobrze je przestudiować za pomocą sprzętu samochodowego i domowego stereo. Ostatecznie będziesz w stanie odróżnić zły bas od dobrego basu. To właśnie robię i moim zdaniem ustawienia EQ mają pewne znaczenie. W przypadku muzyki rockowej i popowej oszczędnie podchodzę do głębokiego basu, ponieważ można sprawić, by te utwory brzmiały zbyt dudniąco z nadmiernym głębokim basem. Z drugiej strony rap może skorzystać z silnego wzmocnienia basów. Jeśli jednak zostawię włączone ustawienie wzmocnienia rapu, moja muzyka rockowa i popowa nie będzie brzmiała tak dobrze, mimo że subwoofer jest ten sam.

#7 ·
Czy naprawdę można ocenić jakość subwoofera, słuchając, jak brzmi fala sinusoidalna o niskiej częstotliwości?

Osobiście zgaduję, że najlepiej jest zidentyfikować 4-5 utworów w swojej kolekcji muzycznej z wyraźną gitarą basową i innymi instrumentami, dobrze je przestudiować za pomocą sprzętu samochodowego i domowego. Ostatecznie będziesz w stanie odróżnić zły bas od dobrego basu. To robię i moim zdaniem ustawienia EQ mają pewne znaczenie. W przypadku muzyki rockowej i popowej uważam, że należy uważać z głębokim basem, ponieważ można sprawić, że te utwory będą brzmiały zbyt dudniąco z nadmiernym głębokim basem. Z drugiej strony rap może skorzystać z mocnego ustawienia wzmocnienia basów. Jeśli jednak zostawię włączone ustawienie wzmocnienia rapu, moja muzyka rockowa i popowa nie będzie brzmiała tak dobrze, mimo że subwoofer jest ten sam.
Stwierdziłem, że większość, i mam na myśli WIĘKSZOŚĆ piosenek rockowych ma w sobie znacznie czystszy bas. Nawet przy maksymalnej głośności nigdy nie zbliżają się do tego, co trafia piosenka rapową.

Myślę, że piosenka Slayera ma kilka mocnych linii basowych, ale wciąż nie zbliża się do rapu.

Classic rock - zwłaszcza starsze, takie jak "heart - crazy on you", po prostu brzmią DUŻO czyściej i wyraźniej przy tych samych ustawieniach. Nie potrafię tego wytłumaczyć.

Myślę, że to faktyczne instrumenty są nagrywane na ścieżce, a nie syntetyczne (czy to właściwy sposób, aby to powiedzieć?)

#6 ·
Moja osobista lista do tej pory:

webbie - six twelves

YG - toot it and boot it

lloyd ft jules santana czy coś? - beamer benz or bentley

far east movement - like a g6

lords of acid - show me your *****

kia shine - krispy

Oczywiście, robię po prostu wchodzę do audacity, dzielę ścieżkę stereo, -9db każdy, wkładam mono na każdy, quick mix, a następnie podbijam bas o około 5-10db, czasem więcej.

Ale te piosenki powinny być całkiem dobre na początek, w rzeczywistości jedyną, którą pamiętam, że edytowałem, jest crispy

Mam też jakieś elektroniczne/rave/house/itp. i pop/inne piosenki, jeśli jesteś nimi zainteresowany

A jeśli chcesz wiedzieć dokładnie, jak edytować w audacity, po prostu zapytaj, to naprawdę proste

#10 ·
Remiks Skreama "In for the Kill" La Roux

Album Tippera, "Disolve Out" Tipper - Dissolve (Out) (CD) w serwisie Discogs

Również Critical Path

Tipper to facet, który jest właścicielem Chargera na okładce i producentem. Charger ma 6x 18" zamiast tylnych siedzeń i głośniki PA na siłownikach hydraulicznych, aby podnieść tylną klapę na koncerty - okazjonalnie gra w Custard Factory w Wielkiej Brytanii! Facet z Chargerem chciał muzyki, aby pochwalić się swoim systemem, a on i jego kolega producent wymyślili ten album, wspaniałe przesunięcia w lewo/prawo i OGROMNY subbas, jeden z moich ulubionych albumów wszech czasów - sprawia, że tęsknię za moim starym Strokerem 18D2