DIYMobileAudio.com Car Stereo Forum banner

Strojenie korektora w jednostce centralnej i wzmacniaczu.

20K views 11 replies 4 participants last post by  Kol12  
#1 ·
Cześć, prawie uruchomiłem swój system, sprzęt to:

Komponenty CDT CL-62
Wzmacniacz Eclipse XA2000
JVC KD-R736BT HU

Mój odtwarzacz ma ustawienia korektora dla częstotliwości, poziomu i Q dla basów, średnich i wysokich.

Nie jestem pewien, czy te ustawienia korektora mają jakikolwiek wpływ, jeśli używasz zewnętrznego wzmacniacza? Jeśli tak, to zgaduję, że korektory HU muszą pasować do zwrotnic wzmacniacza, aby zwrotnice wzmacniacza były skuteczne? Wydaje się to mylące..

CDT odtwarzają do 50 Hz, więc ustawiłem hpf wzmacniacza na 50.
Od czego zacząć konfigurowanie korektorów HU?

Moje dostępne ustawienia korektora HU można znaleźć tutaj: Regulacja jasności; Regulacja dźwięku - Instrukcja obsługi Jvc KD-R736BT [Strona 19]

Dzięki.

#2 ·
Najlepszym sposobem jest wyłączenie zwrotnic na wzmacniaczu i używanie ich tylko w HU. Polecam 63 Hz zamiast 50 Hz dla głośnika średnio-niskotonowego 6,5'.

#4 ·
Wzmacnianie basów jest zwykle unikane, ponieważ BARDZO łatwo jest wywołać zniekształcenia, a nawet przesterowanie. Zobacz, na każde 3dB wzmocnienia, wzmacniacz jest proszony o podwojenie mocy wyjściowej.

Specyfikacje odpowiedzi częstotliwościowej są zawsze wątpliwe, chyba że istnieje wykres odpowiedzi. Zobacz, CT mogą odtwarzać do 50 Hz (na ich stronie internetowej wygląda to na 55 Hz), ale jak dobrze, jest nieznane. Zazwyczaj specyfikacje odpowiedzi częstotliwościowej zakładają wariancję +/-3dB w wyjściu w całym zakresie odpowiedzi. Zamierzam tu zakończyć na odpowiedzi częstotliwościowej, ponieważ może to być dość mylące, a ja jestem okropny w wyjaśnianiu rzeczy.

Mimo to, nie skrzyżowałbym głośników tak nisko, jak prosisz, w rzeczywistości prawdopodobnie nie zszedłbym poniżej 80 Hz, chyba że polegasz wyłącznie na CDR dla swoich niskich tonów. Mimo to, istnieje duża szansa, że nie będą miały dużej mocy poniżej 80 Hz lub w pobliżu.

Używanie dwóch zwrotnic razem to kolejna rzecz, której zwykle się unika. Używaj więc zwrotnicy wzmacniacza lub HU, ale nie obu razem.

EQ twojego HU z pewnością wpłynie na wyjście, nawet z zewnętrznym wzmacniaczem. Częstotliwość jest oczywiście częstotliwością najbardziej dotkniętą przez wzmocnienie/obcięcie. Poziom to wzmocnienie/obcięcie. A Q to jak szeroki jest efekt wzmocnienia lub obcięcia w zakresie wpływu na częstotliwości w pobliżu wybranej częstotliwości.

EQ jest zwykle używane do kompensacji anomalii (szczytów lub spadków) w krzywej odpowiedzi głośników. Jednak wielu nie potrafi odpowiednio EQ uchem (w tym ja).

#6 ·
To pytanie jest trochę nie na temat, ale jak połączyć moje cienkie przewody głośnika wysokotonowego z moim przewodem głośnikowym 12 AWG? Zgaduję, że użycie złącza zaciskowego 12 AWG byłoby zbyt duże dla przewodów głośnika wysokotonowego? Przewody głośnika wysokotonowego są mniej więcej tak cienkie jak przewód włączający wzmacniacz. Właściwie, oto zdjęcie:

#7 · (Edited)
Przepraszam, chyba rozumiem, jak teraz działa HU EQ. Zasadniczo pozwala na wzmocnienie lub obcięcie dostępnych częstotliwości, prawda? Ale jak to współgra z HPF na moim wzmacniaczu? Na przykład, jeśli ustawię HPF na moim wzmacniaczu na 55 Hz i chcę wzmocnić bas za pomocą EQ na moim HU, najniższa dostępna częstotliwość to 60 Hz, czy to wystarczająco blisko, czy powinienem zostawić poziom basów w HU na zero i zamiast tego wzmocnić go za pomocą wzmacniacza? Więc jeśli poziomy EQ w HU są ustawione na zero, czy to oznacza, że EQ jest ustawione jako płaskie? To dziwne, fabryczne ustawienie płaskie HU ma bas na +5 i tony wysokie na +5. Trudno to nazwać ustawieniem płaskim...

#8 ·
Dobrze, wygląda na to, że potrzebujesz pomocy.

EQ, jak odkryłeś, wzmacnia lub obcina przy określonej częstotliwości. Q określa, jak szeroki lub wąski jest ten zakres. Pomyśl o konkretnej częstotliwości jako o szczycie wzgórza lub maszcie flagowym. Wysokie Q reprezentowałoby maszt flagowy, a niskie Q wzgórze. Czy to ma sens?

Filtr górnoprzepustowy (HPF) to punkt, w którym wysokie częstotliwości mogą przejść do głośnika, ale niskie częstotliwości są odcinane. Nie ustawiłbym tego poniżej około 60 Hz, nawet dla wspaniałej pary głośników 6,5", 80 Hz to bezpieczniejszy wybór dla większości głośników tego rozmiaru.

Głośniki same w sobie nie odtwarzają pełnego spektrum audio, dlatego używamy subwooferów, średnich i wysokotonowych, aby pokryć całe słyszalne spektrum. Rozmiar głośnika odgrywa bardzo dużą rolę w tym, jak wysoko lub nisko może grać, im mniejsza powierzchnia, tym większa amplituda jest potrzebna do wytworzenia tego samego sygnału wyjściowego. Niskie częstotliwości wymagają większej mocy wyjściowej, aby brzmiały tak, jakby były na tym samym poziomie co wysokie częstotliwości, więc próba obniżenia małego głośnika 6,5" do 50 Hz jest bardzo trudna. 6,5" musi się dużo poruszać, aby wytworzyć tak niskie częstotliwości. Taka amplituda może szybko uszkodzić głośnik, membrana może osiągnąć swoje granice mechaniczne, a moc wymagana do tego może również powodować problemy termiczne.

Nawet jeśli możesz odtwarzać głośniki do 50 Hz, w momencie podgłaśniania muszą one bardzo ciężko pracować. Im bardziej membrana się porusza, tym więcej zniekształceń będziesz mieć, 50 Hz to subbas, a nie midbas. Jeśli nie masz subwoofera, który pokryłby ten obszar, bądź bardzo ostrożny, próbując użyć małego głośnika 6,5", aby to zrobić. Nie uruchamiałbym nawet najlepszych 6,5" tak nisko.

Nie myl płaskiego ustawienia EQ z płaską odpowiedzią. To, że EQ jest ustawione płasko, nie oznacza, że odpowiedź akustyczna jest bliska płaskiej (a płaska i tak nie jest najbardziej pożądanym ostatecznym dostrojeniem). Dodaj odpowiedni subwoofer i przestań używać wzmocnienia basów. Możesz być skuszony, aby uzyskać jak najwięcej basów z tych głośników, ale zbyt niskie ich skrzyżowanie i wzmocnienie spowoduje tylko, że będą brzmiały gorzej i szybko się spalą.

#9 ·
Podkreślam, że zakres częstotliwości pracy głośnika nie powinien obejmować jego własnej częstotliwości rezonansowej, przynajmniej w odległości 1 oktawy. Wtedy będzie grał czyściej. System 3-drożny jest pod tym względem lepszy, ponieważ pozwala wybrać odpowiednie punkty podziału dla zestawu głośników.

#10 ·
Jeśli potrafisz, lutuj. NIENAWIDZĘ próbować bawić się czymś tak małym, jeśli chodzi o złącza zaciskane.

Jak wspomniano, HPF to filtr górnoprzepustowy, który pozwala na odtwarzanie częstotliwości powyżej wspomnianego punktu podziału bez tłumienia. Częstotliwości poniżej punktu podziału są tłumione ze zboczem xxdB/oktawę. HPF Twojego HU ma prawdopodobnie zbocze 12dB/oktawę.

Trochę dziwne, że ustawienie FLAT EQ HU wzmacnia cokolwiek, zwykle ustawienie FLAT EQ nie powoduje żadnych wzmocnień ani obcięć za pomocą EQ.

Jak wspomniano, naprawdę płaska charakterystyka częstotliwościowa nie jest pożądana (chociaż przetworniki o płaskiej charakterystyce są), jakkolwiek zabawne by się to wydawało. Ludzkie uszy są znacznie bardziej wrażliwe na częstotliwości w typowym zakresie głosu (myślę, że to około 80 Hz do ponad 6 kHz), a gdy częstotliwości stają się znacznie wyższe lub znacznie niższe niż ten zakres, nasze uszy wydają się nie uważać ich za tak głośne. Chociaż uszy większości ludzi są bardziej wrażliwe na wyższe częstotliwości niż na niższe.

Teraz, biorąc pod uwagę, że uszy większości ludzi nie są zbytnio wrażliwe na częstotliwości poniżej około 80 Hz, wiele osób skończyłoby na naprawdę wzmacnianiu tak małego przetwornika, aby wyjście wydawało się tak głośne jak inne częstotliwości. Co, jak wspomniano, wypchnie głośnik poza jego granice.

#11 · (Edited)
Nie mam lutownicy, ale może sprawdzę, czy jest ktoś w pobliżu, kto mógłby to dla mnie zrobić. Czy to normalne, że niektóre głośniki wysokotonowe są dostarczane z małymi przewodami wstępnie podłączonymi i trzeba je połączyć z grubszym kablem głośnikowym? W moim przypadku jest to kabel głośnikowy 12 AWG!

Bawiłem się dziś z HU i nie mogłem znaleźć HPF, będę musiał jeszcze raz sprawdzić instrukcję! [edit] Sprawdziłem instrukcję i HPF jest dostępny tylko wtedy, gdy wyjście subwoofera jest włączone.

Podbicie płaskiego EQ jest trochę dziwne i sprawdzę jeszcze raz, czy rzeczywiście tak jest.

Dlaczego płaska częstotliwość jest niepożądana? Czy to oznacza, że musisz dostroić swoje EQ z płaskiego ustawienia? Muszę powiedzieć, że przy moim płaskim ustawieniu HU moje głośniki nie brzmią dla mnie do końca dobrze, ale nie jestem pewien, co to jest. Mam też tylko jeden głośnik wysokotonowy tymczasowo podłączony w tej chwili.

Kolejna rzecz, którą zauważam po zainstalowaniu głośnika po prawej stronie, to to, że czuję, jakbym nie wiedział, czy słyszę lewy głośnik. (W Nowej Zelandii jeździmy prawą stroną)

Myślę, że to wyrównanie czasu? Przesunąłem trochę bardziej w lewo i wydaje się bardziej zrównoważone..