DIYMobileAudio.com Car Stereo Forum banner

Ludzie Hondy, potrzebuję waszej pomocy!!! 2024 CR-V

4.1K views 25 replies 11 participants last post by  slowride  
#1 ·
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z platformą Honda 2023-2024, w szczególności z CR-V hybrid z Bose? Czy dostępny jest jakiś interfejs, czy też hi-level to jedyne rozwiązanie do połączenia z zestawem dsp/wzmacniacz? Działam tu po omacku i planuję ewentualnie zainstalować mały zestaw, jeśli to możliwe.

#6 ·
Civic moich synów miał podstawowe audio. Zmieniłem tylko głośniki. Moja córka ma crv black edition. Zawsze myślałem, że byłby dobrym kandydatem na system. Ale ona jest dziewczyną "turn key". Będzie interesujące zobaczyć, co zrobisz.

#7 ·
Ok, więc nawet nie przyjrzałem się dokładnie pojazdowi. Ledwie przejechałem nim jakieś 15 metrów, kiedy moja żona wysadziła mnie przy mojej ciężarówce. Crutchfield pokazuje 12 głośników. Liczę:
Tweetery w słupkach A
Średnio-niskotonowe w przednich drzwiach
Ewentualny kanał centralny??? od jakiegoś losowego gościa z YouTube
Średnio-niskotonowe i tweetery/średniotonowe w tylnych drzwiach
Średnie w słupkach D
Subwoofer tylny, prawdopodobnie 8"
Będę potrzebował kilku pomysłów, czego szukać. Mam nadzieję, że posłucham systemu audio, żeby zobaczyć, czego brakuje.

#8 ·
Jeśli musisz działać na wysokim poziomie, będzie to podobne do mojego. Musiałem zsumować przedni głośnik niskotonowy/wysokotonowy/subwoofer, aby uzyskać sygnał pełnozakresowy. U mnie kanał centralny miał wszystkie komunikaty głosowe i głosy nawigacji. Straciłem to przed przejściem na zestaw Axxess.

Sygnał subwoofera miał HPF w zakresie 30 Hz, więc niskie tony nie istniały. Sygnał miał również pewne wyrównywanie, które trzeba było naprawić, więc wymagane było wejściowe EQ. Głośnik wysokotonowy był również fabrycznie podłączony w odwrotnej polaryzacji.

Ale jak powiedziałem, nie znam nowych Bose. Musiałbyś przetestować sygnał każdego głośnika, aby to sprawdzić. Ale jeśli możesz przechwycić sygnał przed wzmacniaczem, byłoby to najlepsze rozwiązanie.

#12 · (Edited)
Nie jestem w %100 pewien, czy CRV jest taki sam jak Civic, ale prawdopodobieństwo jest bardzo wysokie i tu jest haczyk.

1) Podstawowe modele Civic mają jednostki centralne z regularnym ekranem i obudową zintegrowaną w jednym projekcie, podczas gdy modele wyższe, takie jak Touring, mają jednostkę centralną z pływającym designem i podczas gdy ekran jest przed tobą, obudowa jednostki centralnej znajduje się tuż za konsolą środkową, za portami połączeń USB i pokrętłami ogrzewania, siedząc pionowo. mannnn, dojście do tego to męka.

Pomyśl o zrobieniu tego wszystkiego + próbie zdjęcia gałki zmiany biegów. Zrobiłem to, ale zajęło mi to godziny (manualny gałka Si jest o wiele łatwiejsza w tym filmie)

2) Aby najlepiej wykorzystać dsp i wzmacniacze, oczywistą najlepszą opcją jest pobranie sygnału bezpośrednio z jednostki centralnej, a nie ze wzmacniacza bose, jak widzę, że robi wiele osób, ale haczyk polega na tym, czy może istnieć różnica między Civic USDM a EDM lub wszystkimi Civicami a CRV i innymi modelami Hondy? Nie wiem, ale moja jednostka centralna miała regularne wyjście Hi level, a nie SPDIF

3) Jeśli szukasz wyglądu OEM stealth i użyjesz istniejących słupków A, gorąco polecam głośniki wysokotonowe, które mają dobrą reakcję poza osią i nie są piskliwe itp.

4) Zdecydowanie unikałbym bzdur koncepcji wielu głośników i nie podłączałbym nawet niczego więcej niż przednie lewe i prawe głośniki, co najwyżej może dodanie rearfill, ale to wszystko, reszta szczerze mówiąc nie robi nic specjalnego, może ale może centralny dla 2-osobowego tuningu, jeśli ci się to podoba, ale to też mi się nie podobało

Proszę zauważyć, że mówię na podstawie pojazdu EDM, a nie USDM, ale prawdopodobieństwo identycznego projektu jest bardzo wysokie.

#19 · (Edited)
Zdecydowałem się na zrobienie uprzęży typu plug and play dla wzmacniacza Bose, żeby było prosto. Wiem, że dźwięk jest już przetworzony, ale chcę, żeby było prosto, ponieważ samochód jest wciąż nowy. Wygląda na to, że Civic, CR-V, Accord mają tę samą wiązkę przewodów dla systemu Bose z 12 głośnikami. Na podstawie tego schematu https://www.civic11forum.com/threads/bose-system-wiring-diagram.4234/ wybrałem Alpine R600s DSP, który obsługuje 6 wejść wysokiego poziomu i 8 wyjść wysokiego poziomu. 6 wejść, które wybrałem, to Subwoofer, centralny, FL + FR tweetery, FL + FR przednie drzwi. Dodatkowe 2 kanały po stronie wyjściowej pójdą do obu tylnych drzwi. Dwie tylne linie głośników satelitarnych zostaną takie, jakie są, podłączone bezpośrednio do wzmacniacza Bose.

Nie miałem jeszcze czasu ich zainstalować. Jak tylko to zrobię, wrócę z aktualizacjami.
Image

Uprząż typu plug and play dla Alpine R600S DSP

Image

Góra: wtyczka 16-pinowa
Dół: wtyczka 26-pinowa

Image

Wtyczka 16-pinowa jest potrzebna do włączenia Alpine DSP, więc do tego potrzebny jest przewód B14

#23 ·
Zdecydowałem się zrobić wiązkę plug and play dla wzmacniacza Bose, żeby było prosto. Wiem, że dźwięk jest już przetworzony, ale chcę, żeby było prosto, ponieważ samochód jest wciąż nowy. Wygląda na to, że Civic, CR-V, Accord dzielą tę samą wiązkę przewodów dla systemu 12 głośników Bose. Na podstawie tego schematu https://www.civic11forum.com/threads/bose-system-wiring-diagram.4234/
Wybrałem Alpine R600s DSP, który obsługuje 6 wejść wysokiego poziomu i 8 wyjść wysokiego poziomu.
6 wejść, które wybieram, to Subwoofer, centralny, FL + FR tweetery, FL + FR przednie drzwi.
Dodatkowe 2 kanały po stronie wyjściowej pójdą do obu tylnych drzwi.
Dwie tylne linie głośników satelitarnych pozostaną takie, jakie są, podłączone bezpośrednio do wzmacniacza Bose.

Nie miałem jeszcze czasu, żeby je zainstalować. Jak tylko to zrobię, wrócę z aktualizacjami.
View attachment 458499

Więdź plug and play dla Alpine R600S DSP

View attachment 458498

Góra: wtyczka 16 pinów
Dół: wtyczka 26 pinów

View attachment 458500
Wtyczka 16 pinów jest potrzebna do włączenia Alpine DSP, więc do tego potrzebny jest przewód B14
Gdzie znalazłeś złącza i piny? Chcę zrobić coś podobnego w moim Civic z Bose