DIYMobileAudio.com Car Stereo Forum banner

Fs subwoofera i strojenie obudowy

2 reading
57K views 103 replies 13 participants last post by  NW JLUR  
#1 ·
Cześć Ludzie:

Czy ktoś może mi pomóc? Co robimy, stosujemy, gdy nigdy nie mamy częstotliwości rezonansowej subwoofera?

Projektując obudowę subwoofera, czy muszę ją dostroić, aby upewnić się, że jestem powyżej częstotliwości rezonansowej, poniżej częstotliwości rezonansowej, czy jak?

I co ma wspólnego częstotliwość rezonansowa samochodu z częstotliwością rezonansową subwoofera i konstrukcją obudowy? Zamknięty/portowany?

Czy warto kupować najtańszy sprzęt, aby określić częstotliwość rezonansową samochodu w celu prawidłowego zaprojektowania obudowy subwoofera i wybrania odpowiedniego subwoofera?

Dziękuję,
Rob

#2 ·
Częstotliwość rezonansowa głośnika niskotonowego to punkt, w którym przetwornik naturalnie opada poniżej tego punktu. Kiedyś trzeba było mieć subwoofera z Fs (częstotliwością rezonansową), która była naprawdę niska, aby odtwarzać prawdziwy sub bas, ale dzięki obfitości mocy i dsp/eq dostępnych teraz, można dodać wystarczająco dużo wzmocnienia poniżej Fs, aby to zrekompensować. Kiedy dodasz wzmocnienie w kabinie, i tak zwykle nie jest to konieczne.

Samochód będzie miał wiele częstotliwości rezonansowych, ponieważ każda para równoległych powierzchni będzie miała jedną częstotliwość, a następnie jest rezonans Helmholtza (niskoczęstotliwościowe dudnienie, które słyszysz, gdy otworzysz tylko jedno okno - to dźwięk, który wydaje butelka, gdy dmuchasz w otwór) i rezonans panelu, a lista jest długa...

Najważniejszą częstotliwością rezonansową jest obudowa, w której umieszczasz Subwoofera... zła obudowa może zrujnować najlepszego Suba, a nawet droga obudowa, która nie ma odpowiedniego rozmiaru lub konstrukcji, jest równie zła. Każdy dobry sub będzie wymieniał parametry Thiele Small, które można wprowadzić do darmowego programu do projektowania obudów (WinISD, BassBox itp.), aby dać ci dobre pojęcie o tym, jakiej obudowy potrzebuje przetwornik.

Następnie musisz również użyć odpowiedniego rodzaju subwoofera w odpowiednim rodzaju konstrukcji: zamkniętej, portowej, radiatora pasywnego, bandpass, przegrody nieskończonej itp. Każdy sub ma preferowaną konstrukcję, ale niektóre działają równie dobrze w wielu konstrukcjach. Portowy jest głośniejszy, ale jeśli nie jest prawidłowo dostrojony, jest dudniący i ma piki bez dużej rozciągłości basów, ponieważ opada szybciej poniżej strojenia. Zamknięty opada najwolniej (właściwie przegroda nieskończona jest najwolniejsza, ale to tak naprawdę nie jest obudowa, chyba że liczysz bagażnik jako obudowę) dla najlepszego rozszerzenia niskich basów. Ale możesz zaprojektować obudowę portową, która jest w stanie zejść tak nisko z odpowiednim subem...

Jasne jak błoto?

• Like
Reactions: TrashPanda
#3 ·
Częstotliwość rezonansowa głośnika niskotonowego to punkt, w którym przetwornik naturalnie opada poniżej tego punktu. Kiedyś trzeba było mieć subwoofera z Fs (częstotliwością rezonansową), która była naprawdę niska, aby odtwarzać prawdziwy subbas, ale dzięki obfitości mocy i dsp/eq dostępnych teraz, można dodać wystarczające wzmocnienie poniżej Fs, aby to zrekompensować. Kiedy dodasz wzmocnienie w kabinie, zwykle i tak nie jest to konieczne.

Samochód będzie miał wiele częstotliwości rezonansowych, ponieważ każda para równoległych powierzchni będzie miała jedną częstotliwość, a następnie jest rezonans Helmholtza (niskoczęstotliwościowe dudnienie, które słyszysz, gdy otworzysz tylko jedno okno - to dźwięk, jaki wydaje butelka, gdy dmuchasz w otwór) i rezonans panelu, a lista jest długa...

najważniejszą częstotliwością rezonansową jest obudowa, w której umieszczasz Subwoofera... zła obudowa może zrujnować najlepszego Suba, a nawet droga obudowa, która nie ma odpowiedniego rozmiaru lub konstrukcji, jest równie zła. Każdy dobry sub będzie wymieniał parametry Thiele Small, które można wprowadzić do darmowego programu do projektowania obudów (WinISD, BassBox itp.), aby dać ci dobre pojęcie o tym, jakiej obudowy potrzebuje przetwornik.

Następnie musisz również użyć odpowiedniego rodzaju subwoofera w odpowiednim projekcie: zamkniętym, wentylowanym, pasywnym radiatorze, bandpass, infinite baffle itp. Każdy sub ma preferowany projekt, ale niektóre działają równie dobrze w wielu projektach. Wentylowany jest głośniejszy, ale jeśli nie jest prawidłowo dostrojony, jest dudniący i ma piki bez dużej rozciągłości basów, ponieważ opada szybciej poniżej strojenia. Zamknięty opada najwolniej (właściwie infinite baffle jest najwolniejsze, ale to tak naprawdę nie jest obudowa, chyba że liczysz bagażnik jako obudowę) dla najlepszego rozszerzenia niskich basów. Ale możesz zaprojektować obudowę wentylowaną, która jest w stanie zejść tak nisko z odpowiednim subem...

Jasne jak błoto?

Wysłane z mojego SM-G965U używając Tapatalk
Dzięki za odpowiedź.
Zatem, używając winISD Pro do symulacji subów (JL 10W3v3, RF P3-10) mogę dostroić obudowę do dowolnej częstotliwości Hz?
Przyglądałem się pękom i dostosowywałem rozmiar, długość portu itp., próbując sprawić, by nie było to szczytowe.

#4 ·
WinISD zapewni Ci optymalne strojenie od razu. Następnie, jeśli chcesz bawić się takimi rzeczami jak strojenie portu lub rozmiar obudowy, możesz to zrobić, ale unikaj klikania i przeciągania, ponieważ przesuwa się to za dużo na raz i jest naprawdę trudne do kontrolowania. Ale tak, możesz zmienić częstotliwość strojenia obudowy lub portu dla obudów wentylowanych, a zmiana rozmiaru w obudowach zamkniętych zmieni Q. Im niższe Q (optymalne to 0,707), aby przejść w kierunku nieskończonej przegrody i wolniejszego spadku niskich częstotliwości, zwiększ Q, aby zwiększyć spadek, obciążalność i stworzyć wzrost odpowiedzi powyżej punktu strojenia.

Możesz modelować wzmocnienie w kabinie, ale to wszystko jest tylko oszacowaniem opartym na matematyce.

#6 ·
WinISD od razu zapewni optymalne strojenie. Jeśli chcesz bawić się takimi rzeczami jak strojenie portu lub rozmiar obudowy, możesz to zrobić, ale unikaj klikania i przeciągania, ponieważ przesuwa to za dużo na raz i jest naprawdę trudne do kontrolowania. Ale tak, możesz zmienić częstotliwość strojenia obudowy lub portu dla obudów wentylowanych, a zmiana rozmiaru w obudowach zamkniętych zmieni Q. Im niższe Q (optymalne to 0,707), tym bardziej zbliżasz się do nieskończonej przegrody i wolniejszego spadku niskich częstotliwości, zwiększ Q, aby zwiększyć spadek, obciążalność i stworzyć wzrost odpowiedzi powyżej punktu strojenia.

Możesz modelować wzmocnienie w kabinie, ale to wszystko tylko szacunek oparty na matematyce.

Wysłane z mojego SM-G965U za pomocą Tapatalk
Bardzo dziękuję za wkład.
Moje notatki dotyczące parametrów TS są w domu.
Jeśli dobrze pamiętam, zwykle używa się .707. .6 to tak jakby środek drogi. .5 to dużo i może być za niskie.

Zatem, kiedy po raz pierwszy wprowadzam parametry i ładuję je jako projekt, to co tam jest, jest optymalną wydajnością obliczoną przez winISD Pro, prawda?

Ale dla P3-10 zrobiło to coś w rodzaju skrzyni o pojemności 23 stóp sześciennych. A dla JL było to coś w rodzaju 9 stóp sześciennych.

Zatem, zasadniczo najlepiej jest ręcznie modyfikować tylko objętość obudowy i pozwolić winISD obliczyć resztę, ale upewnić się, że Q pozostaje na poziomie/w okolicach .707, prawda?

Czy symulacja WinISD Pro jest dokładna w prawdziwym świecie?

#5 ·
Zazwyczaj dostrajamy obudowy na lub nieco powyżej FS przetwornika w przypadku obudów bas-reflex. Przetwornik oczywiście będzie grał poniżej własnego Fs, ale z dodatkowymi zniekształceniami. W przypadku obudów zamkniętych będzie grał do Fo, ponieważ zazwyczaj nie używamy filtra subsonicznego w obudowach zamkniętych.

#7 ·
Uważam, że pomocne jest porównanie rekomendacji z WinISD z zalecanym rozmiarem obudowy producenta. Możesz zrobić kopię projektu, a następnie zmodyfikować rozmiar i częstotliwość strojenia, aby zobaczyć, jak się zmieniają. Oto przykład P3-10 w WinISD zalecany dla obudowy z portem w porównaniu z zalecanym przez RF:
290128

Jak widać, RF (czerwony) jest głośniejszy powyżej 35 Hz (obudowa 1,4 cuft, częstotliwość strojenia 40 Hz), ale poniżej 35 Hz opcja WinISD miażdży (ze względu na częstotliwość strojenia 20 Hz i obudowę 3,3 cuft) 20 dB głośniej przy 20 Hz. Jeśli szukasz znacznie wyższej mocy wyjściowej przy 45 Hz, to opcja RF jest świetna lol.
Pełna lista różnic:
290129

Mam nadzieję, że to pomoże

#9 ·
Uważam, że pomocne jest porównanie rekomendacji z WinISD z zalecanym rozmiarem obudowy producenta. Możesz zrobić kopię projektu, a następnie zmodyfikować rozmiar i częstotliwość strojenia, aby zobaczyć, jak się zmieniają. Oto przykład P3-10 w WinISD zalecany portowany w porównaniu z zalecanym przez RF:
View attachment 290128

Jak widać, RF (czerwony) jest głośniejszy powyżej 35 Hz (obudowa 1,4 cuft, częstotliwość strojenia 40 Hz), ale poniżej 35 Hz opcja WinISD miażdży (ze względu na częstotliwość strojenia 20 Hz i obudowę 3,3 cuft) 20 dB głośniej przy 20 Hz. Jeśli szukasz znacznie wyższej mocy wyjściowej przy 45 Hz, opcja RF jest świetna lol.
Pełna lista różnic:
View attachment 290129

Mam nadzieję, że to pomoże
Dzięki Destarah:

Jakiej wersji winISD używasz? Używam najnowszej wersji winISD Pro alpha. Ale nie jestem pewien, czy naprawdę wiem, jak z niego korzystać, więc czytam zawartość pomocy od góry do dołu

--Próbuję zejść tak nisko, jak sub może z dobrym wyjściem. P3 był tylko punktem wyjścia. Na innym forum zawęziliśmy go do 10", ze względu na ograniczenia rozmiaru. Jednak zawsze mogę podwoić rozmiar, używając rozmiaru całej podłogi. W tej chwili wziąłem powierzchnię podłogi i podzieliłem ją przez 2 i planuję umieścić skrzynię po lewej stronie bagażnika. To pozwoli zaoszczędzić więcej miejsca w bagażniku. strzelanie w dół i tak.

--Czy masz jakieś inne rekomendacje dla lepszego subwoofera, który może schodzić nisko?
--Modelowałem kilka subów JL, ale są drogie; jednak łatwiejsze do dostrojenia.

#15 ·
Kolejność wprowadzania danych sterownika znajduje się również w dokumencie pomocy w WinISD:
Wycięte i wklejone z dokumentu pomocy WinISD.
Sugerowana procedura wprowadzania parametrów sterownika jest następująca (najpierw sprawdź, czy opcja "Automatycznie obliczaj nieznane" jest zaznaczona):

1. Wprowadź Mms i Cms

To daje fs. Jeśli którykolwiek z nich jest niedostępny, wprowadź fs i inny parametr.

2. Wprowadź Sd, Bl i Re

Teraz powinieneś otrzymać wszystko oprócz Qms (i Qts), Vas. Należy pamiętać, że Vas może nie być dokładnie zgodny z tym, co określa producent, ponieważ dokładna wartość Vas zależy od parametrów środowiskowych. Zobacz FAQ.

3. Wprowadź Rms lub Qms

Oba są możliwe, chociaż wolę Qms od Rms, ponieważ zwykle można je zmierzyć w procedurach pomiaru sterownika.

4. Wprowadź Hc, Hg i Pe

Jeśli Hc lub Hg lub którekolwiek z nich jest dostępne, wprowadź Xmax i opcjonalnie Hc lub Hg, jeśli jest dostępne.

5. Wprowadź liczbę cewek głosowych.

Ta procedura jest najdokładniejsza. Zauważ również, że oblicza również rzeczywistą wartość SPL (1W/1m). Może więc nie pasować do wartości SPL marketingowej, która jest ogólnie nieco niejasna. Ale nie we wszystkich przypadkach.

6. Skoryguj Znom, jeśli to konieczne.

Jeśli istnieje kilka cewek głosowych, należy zachować ostrożność podczas wprowadzania parametrów w tym przypadku, ponieważ wielu producentów podaje Bl w cewkach głosowych szeregowo, ponieważ daje to podwójną wartość dla Bl w porównaniu z połączeniem równoległym. Jeśli producent sterownika podaje Qes, Bl i Cms lub Mms, możesz sprawdzić, jak określono Bl. W tym celu możesz wprowadzić następujące parametry, aby obliczyć Re: Qes, Fs, Mms lub Cms i Bl. Tryb połączenia można zmienić, zmieniając wybór pola kombi. Edytor sterownika konwertuje następnie odpowiednio wartości Bl i Re.

Równoważnie możesz sprawdzić Bl wprowadzając:

Qes, Fs, Mms lub Cms i Re (dla żądanego trybu połączenia).

Jeśli wprowadzisz rezystancję dla połączenia równoległego i otrzymasz około połowy reklamowanego Bl, wiesz, że Bl został w ten sposób określony.

Podobnie jak w Driver-tab w oknie projektu, prawdopodobnie zauważyłeś ikonę sterownika na dole okna edytora sterownika. Możesz przeciągnąć obiekt sterownika do jakiegoś projektu, po prostu przeciągając ikonę.

#17 ·
Kolejność wprowadzania danych sterownika znajduje się również w dokumencie pomocy w WinISD:
Wycięte i wklejone z dokumentu pomocy WinISD.
Sugerowana procedura wprowadzania parametrów sterownika jest następująca (najpierw sprawdź, czy opcja "Automatycznie obliczaj nieznane" jest zaznaczona):

1. Wprowadź Mms i Cms

To daje fs. Jeśli którykolwiek z nich jest niedostępny, wprowadź fs i inny parametr.

2. Wprowadź Sd, Bl i Re

Teraz powinieneś otrzymać wszystko oprócz Qms (i Qts), Vas. Należy pamiętać, że Vas może nie odpowiadać dokładnie temu, co określa producent, ponieważ dokładna wartość Vas zależy od parametrów środowiskowych. Zobacz FAQ.

3. Wprowadź Rms lub Qms.

Oba są możliwe, chociaż wolę Qms od Rms, ponieważ zwykle można je zmierzyć w procedurach pomiaru sterownika.

4. Wprowadź Hc, Hg i Pe.

Jeśli Hc lub Hg lub oba są dostępne, wprowadź Xmax i opcjonalnie Hc lub Hg, jeśli są dostępne.

5. Wprowadź liczbę cewek głosowych.

Ta procedura jest najdokładniejsza. Należy również pamiętać, że oblicza również rzeczywistą wartość SPL (1W/1m). Może więc nie pasować do wartości SPL marketingowej, która jest generalnie nieco niejasna. Ale nie we wszystkich przypadkach.

6. W razie potrzeby skoryguj Znom.

Jeśli istnieje kilka cewek głosowych, należy zachować ostrożność podczas wprowadzania parametrów w tym przypadku, ponieważ wielu producentów podaje Bl w cewkach głosowych szeregowo, ponieważ daje to podwójną wartość dla Bl w porównaniu z połączeniem równoległym. Jeśli producent sterownika podaje Qes, Bl i Cms lub Mms, możesz sprawdzić, jak Bl jest określone. W tym celu możesz wprowadzić następujące parametry, aby obliczyć Re: Qes, Fs, Mms lub Cms i Bl. Tryb połączenia można zmienić, zmieniając wybór pola kombi. Edytor sterownika odpowiednio konwertuje wartości Bl i Re.

Równoważnie możesz sprawdzić Bl, wprowadzając:

Qes, Fs, Mms lub Cms i Re (dla żądanego trybu połączenia).

Jeśli wprowadzisz rezystancję dla połączenia równoległego i otrzymasz około połowy reklamowanego Bl, wiesz, że Bl zostało w ten sposób określone.

Podobnie jak w Driver-tab w oknie projektu, prawdopodobnie zauważyłeś ikonę sterownika w dolnej części okna edytora sterownika. Możesz przeciągnąć obiekt sterownika do jakiegoś projektu, po prostu przeciągając ikonę.
Bardzo dziękuję, daloudin!

Znalazłem to w sekcji pomocy. Zasadniczo czytam całą zawartość od góry do dołu. Nie projektowałem/budowałem systemu od 1998 roku i muszę nadrobić zaległości.

Wprowadziłem ponownie parametr dla JL 10W0v3-4 (tylko jeden z subów, które załadowałem do modelowania).

Musiałem znaleźć parametry, ponieważ producenci nie zawsze umieszczają wartości na swojej stronie internetowej/w instrukcjach. Znalazłem więc www.loudspeakerdatabase.com, który zawiera wszystkie parametry brakujące na stronie JL.

Zatem ponownie wprowadziłem parametry w odpowiedniej kolejności i przeszedłem przez nie. Następnie sprawdziłem mój poprzedni projekt W0v3-4 i otworzyłem nowy projekt, używając poprawnych parametrów i sekwencji. Następnie otworzyłem okno parametrów i porównałem. Wynik: Wartości są różne! Niektóre nieznacznie, a niektóre są takie same. ALE winISD nie uwzględnił nowych nadpisanych parametrów i nie zmienił poprzedniego projektu, więc muszę zacząć od nowa.

Żaden problem.

10W0v3-4: w obudowie bass-reflex, aby dostroić go niżej, sub może obsłużyć tylko około 90 W, aby zapobiec nadmiernemu wychyłowi. Pudełko jest małe: 1,3 stopy sześciennych.

To punkt wyjścia, ale muszę znaleźć sub, który działa w 1,3 i jest niski i głośny, ale nadal ma rozszerzenie (?), aby dobrze brzmieć przy niskiej lub umiarkowanej mocy. Przy mojej ostatniej konstrukcji mogłem usłyszeć sub tylko na średnich i wysokich poziomach, ale głównie na wysokich.

Dobrze. Czytam również Wprowadzenie do projektowania głośników autorstwa Johna L. Murphy'ego, aby poszerzyć swoją wiedzę.

#19 ·
Bez wydawania fortuny (jak 400 $ za Morel Ultimate) jedynym 10-calowym subwooferem, o którym wiem, że będzie działał w tak małej obudowie i schodził dość nisko, jest Dayton HO-4 (nie 44, potrzebuje większej obudowy), a HO-4 (Single Voice Coil) faktycznie zadziała z dwoma z nich w 1,3 cuft strojonych na 29,5 Hz. Zobacz zrzuty ekranu z WinISD (zauważ, że do Excursion dodano filtr HP LR24 20 Hz) poniżej i zauważ, że f3 wynosi 34 Hz (10" jest czerwony). Możesz użyć jednego 12 HO-44 w obudowie tego rozmiaru i przesunąć f3 w dół do 30 Hz (12" jest zielony), ale z 3 dB mniejszym SPL przy tych samych 1200 W.

Wątpię, żebyś zauważył różnicę po zainstalowaniu ich ze wzmocnieniem kabiny. Jeden 12 lub 2 x 10s... prawdopodobnie bardziej kwestia estetyki niż czegokolwiek innego.

#21 ·
Bez wydawania fortuny (jak 400 $ za Morel Ultimate) jedynym 10-calowym subwooferem, o którym wiem, że będzie działał w tak małej obudowie i schodził dość nisko, jest Dayton HO-4 (nie 44, potrzebuje większej obudowy), a HO-4 (Single Voice Coil) faktycznie zadziała z dwoma z nich w 1,3 cuft przy 29,5 Hz. Zobacz zrzuty ekranu z WinISD (zauważ, że Excursion ma dodany filtr HP 20Hz LR24) poniżej i zauważ, że f3 wynosi 34 Hz (10" jest czerwony). Możesz użyć jednego 12 HO-44 w obudowie tego rozmiaru i przesunąć f3 do 30 Hz (12" jest zielony), ale z 3 dB mniejszym SPL przy tych samych 1200 W.

Wątpię, żebyś zauważył różnicę po zainstalowaniu ich ze wzmocnieniem kabiny. Jeden 12 lub 2 x 10... prawdopodobnie bardziej wybór estetyczny niż cokolwiek innego.
View attachment 290328
View attachment 290329
Dzięki, stary. Używałem wcześniej Dayton HO8", ponieważ był to jedyny subwoofer, który dobrze działał w obudowie 0,4. Ale w końcu się spalił. Po prostu potrzebowałem więcej i za mocno go eksploatowałem. Jestem prawie pewien, że był przeznaczony na 350 W RMS, a ja puszczałem na niego około 400 W. Zakładam więc, że jeśli zamierzam użyć innego Dayton, to równie dobrze może być bardziej wydajny niż poprzedni. Ale znowu, obudowa 0,4, a ludzie myśleli, że mam tam 12". haha. Przynajmniej przy 1,3 ish netto powinienem być w stanie uruchomić Dayton i kilka innych.
Jakieś przemyślenia? Oprócz Dayton?

#23 ·
Zapominasz o płytkich subach, osobiście mam doświadczenie z JL 10TW3 ... inni odnieśli wielki sukces, używając różnych producentów. Oto 10TW3 w 1,3 cuft strojony na 26Hz ... całkiem cholernie solidny z -3dB przy 25Hz. Trudną częścią jest długi port (36"), ale dowolna długość portu może znajdować się poza obudową, więc można go poprowadzić z tyłu bagażnika za siedzeniami /wzruszenie ramionami

#24 ·
Zapominasz o płytkich subach, osobiście mam doświadczenie z JL 10TW3... inni odnieśli wielki sukces, używając różnych producentów. Oto 10TW3 w 1,3 cuft strojony na 26 Hz... całkiem cholernie solidny z -3dB w dół przy 25 Hz. Trudną częścią jest długi port (36"), ale dowolna długość portu może znajdować się poza obudową, więc można go poprowadzić z tyłu bagażnika za siedzeniami /wzruszenie ramionami

View attachment 290360
Płytki... Smukły. Pomidor... Ziemniak.

#27 ·
Praca wypełniała moje dni.

Modeluję kilka subów w winISD Pro Alpha. Czy ktoś może mi powiedzieć, czym są "Ripples"? To znaczy, widzę je na charakterystyce przenoszenia, ale nie wiem, co oznaczają ani jak je mierzyć/jaka ilość tętnień jest dopuszczalna.

Dziękuję,
Rob

#28 ·
Praca wypełniała moje dni.

Modeluję kilka subów w winISD Pro Alpha. Czy ktoś może mi powiedzieć, czym są "Ripples"? To znaczy, widzę je na charakterystyce przenoszenia, ale nie wiem, co oznaczają ani jak je mierzyć/jaka ilość ripple jest dopuszczalna.

Dziękuję,
Rob
Zrzut ekranu lub zdjęcie ripple, o którym mówisz, byłoby [emoji106]

Ogólnie rzecz biorąc, 1db to limit tego, co może być rozróżnione przez ludzkie ucho (najmniejsza ilość zmiany, jaką możemy dostrzec), a 3db to punkt, w którym zaczyna to naprawdę robić różnicę. Wszystko poniżej 3db prawdopodobnie zostanie pochłonięte przez wzmocnienie kabiny i w razie potrzeby można je łatwo wyrównać. Niektórzy producenci wolą małe skrzynie (JL Audio), aby wzmocnienie skrzyni 3db pomogło wyrównać wzmocnienie kabiny w samochodzie.

Czyste konstrukcje SPL Burp próbują dopasować szczyt wzmocnienia skrzyni do częstotliwości rezonansowej w samochodzie, aby uzyskać ten dodatkowy darmowy db z rezonansu sympatycznego. Albo robiły to wcześniej, zanim dostępna była ogromna ilość mocy dzisiaj.

Ripples poniżej punktu strojenia (RF P3 jest z tego znany) są spowodowane wieloma punktami rezonansowymi w konstrukcji silnika/zawieszenia przetwornika i są problemem tylko w konstrukcjach portowanych, gdzie tłumienie wypada poniżej strojenia. (Muszą być filtrowane, aby zapobiec nadmiernemu wychyłowi i dobiciu cewki drgającej, ograniczając wyjście.)

#34 ·
Czy wychylenie jest częścią symulatora dokładną? Pytam, ponieważ każdy box, który winISD zaleca, przekracza wychylenie, gdy moc sygnału jest podniesiona do poziomu RMS.
Tak, jest tak dokładne, jak specyfikacje, które wprowadzasz dla każdego sterownika. Zgodność zawieszenia, siła silnika, masa ruchoma itp. odgrywają rolę w tych obliczeniach.

To, co odkrywasz, jest powodem, dla którego JL zaleca mniejsze niż optymalne (0,707 Q) boxy, aby pomóc ograniczyć wychylenie i stworzyć niską częstotliwość.

#31 ·
Cześć wszystkim:

Przepraszam, praca zabiera dużo mojego czasu.

Stwierdzam, że JL subs są łatwiejsze do dostrojenia. Ale ogólne pytanie: Czytałem, że obudowa/port obudowy basowej nie powinna być strojona poniżej Fs głośnika, ponieważ głośnik nie będzie efektywnie grał poniżej swojego Fs. Czy to prawda?

#35 ·
Cześć wszystkim:

Przepraszam, praca zabiera mi dużo czasu.

Stwierdzam, że suby JL są łatwiejsze do dostrojenia. Ale ogólne pytanie: Czytałem, że obudowa/port obudowy basowej nie powinna być strojona poniżej Fs głośnika, ponieważ głośnik nie będzie efektywnie grał poniżej swojego Fs. Czy to prawda?
To jest zbyt duże uproszczenie lub uogólnienie, które nie zawsze ma miejsce, ale w większości przypadków jest to prawda.

Strojenie poniżej Fs głośnika spowoduje zmniejszenie odpowiedzi tuż powyżej punktu strojenia i sprawi, że obudowa będzie szczytowa z mniejszą kontrolą wychylenia przy Fs głośnika, co jest celem obudowy basowej - ograniczenie wychylenia tam, gdzie głośnik jest najbardziej wydajny i najbardziej prawdopodobne jest dobicie.

#32 ·
Część symulatora dotycząca wychylenia jest dokładna, WinISD nie dba o przekroczenie wychylenia ... stara się jedynie osiągnąć docelową odpowiedź (zazwyczaj tak płaską, jak to możliwe). Zastosuj filtr górnoprzepustowy, aby kontrolować wychylenie lub zmniejsz objętość obudowy (co zazwyczaj robią producenci).

Obniżenie częstotliwości strojenia powoduje rozszerzenie pasma przenoszenia niskich częstotliwości przetwornika znacznie poniżej Fs, co jest w rzeczywistości jedną z głównych korzyści. Dostrojenie obudowy do Fs przetwornika zapewnia dobre wzmocnienie powyżej tej częstotliwości. Rozważmy następujące przykłady z użyciem JL Audio 10TW3-D4 ... wszystkie przy użyciu zalecanych 400W RMS, czerwony to specyfikacja JL 0,5 cuft zamknięta (nie ma potrzeby stosowania filtra subsonicznego), czarny to specyfikacja JL 0,6 cuft z portem strojonym na 32,14 Hz (filtr subsoniczny LW 24dB ustawiony na 17,1 Hz w celu kontrolowania wychylenia), zielony to WinISD zalecane 3,037 cuft z portem strojonym na 21 Hz (filtr subsoniczny LW 24dB ustawiony na 15,35 Hz w celu kontrolowania wychylenia). Jak widać, obudowa z portem specyfikacji JL ma większą moc wyjściową niż zamknięta w całym zakresie częstotliwości i więcej niż specyfikacja WinISD powyżej 40 Hz. Jednak opcja WinISD ma płaską charakterystykę aż do 20 Hz, gdzie nadal zapewnia oszałamiające 106,5 dB w porównaniu z ~92 dB dla pozostałych.

#36 ·
Część symulatora dotycząca wychylenia jest dokładna, WinISD nie dba o przekraczanie wychylenia ... stara się jedynie osiągnąć docelową odpowiedź (zazwyczaj tak płaską, jak to możliwe). Zastosuj filtr górnoprzepustowy, aby kontrolować wychylenie lub zmniejsz objętość obudowy (co zazwyczaj robią producenci).

Obniżenie częstotliwości strojenia ma efekt rozszerzenia pasma przenoszenia niskich częstotliwości przetwornika znacznie poniżej Fs, co jest w rzeczywistości jedną z głównych zalet. Dostrojenie obudowy do Fs przetwornika zapewnia dobre wzmocnienie powyżej tej częstotliwości. Rozważmy następujące przykłady z użyciem JL Audio 10TW3-D4 ... wszystkie z zalecanymi 400W RMS, czerwony to specyfikacja JL 0,5cuft zamknięta (nie ma potrzeby stosowania filtra subsonicznego), czarny to specyfikacja JL 0,6cuft z portem strojonym na 32,14Hz (filtr subsoniczny LW 24dB ustawiony na 17,1Hz w celu kontrolowania wychylenia), zielony to WinISD zalecane 3,037cuft z portem strojonym na 21Hz (filtr subsoniczny LW 24dB ustawiony na 15,35Hz w celu kontrolowania wychylenia). Jak widać, obudowa z portem specyfikacji JL ma większą moc wyjściową niż zamknięta w całym zakresie częstotliwości i więcej niż specyfikacja WinISD powyżej 40Hz. Jednak opcja WinISD ma płaską charakterystykę aż do 20Hz, gdzie wciąż zapewnia oszałamiające 106,5dB w porównaniu do ~92dB dla pozostałych.
View attachment 290873

To jest moment, w którym omawiane jest opóźnienie grupowe ...
Bardzo dziękuję. Teraz jest jaśniej. Zasadniczo, po wybraniu obudowy i strojenia Hz, zmodyfikuj port lub rozmiar obudowy dla zamkniętej, aż do osiągnięcia pożądanego efektu, ale zrównoważ go z opóźnieniem grupowym, maksymalną mocą, wychyleniem itp.

Używam HPF, aby utrzymać wychylenie pod kontrolą. Zalecana obudowa Nguyen ISD naprawdę pompuje. Lepiej niż spojrzenie na 50 Hz. Jeszcze nie modelowałem płytkiego montażu JL. Planuję to zrobić dziś wieczorem
Tak naprawdę mógłbym podwoić rozmiar mojej obudowy. W tej chwili próbowałem użyć tylko połowy przestrzeni bagażnika. I będzie strzelać w dół. Więc myślę, że około 8 cali wysokości nie będzie tak wysokie, że będzie utrudniać korzystanie z bagażnika.

Jeśli podwoję go, rozciągając obudowę na całą szerokość bagażnika, będę miał około 2,6 stóp.³. Właściwie jest większy niż to, ale to obejmuje szacunkowe oszacowanie przesunięcia głośnika niskotonowego i przesunięcia wentylacyjnego, które już odjęto.

Innym problemem, jaki mam, jest to, że na wykresie maksymalnej mocy widzę spadek mocy przy około 40 Hz, gdzie moc wynosi zero, więc mogę tylko przypuszczać, że przy zerze W przy 40 Hz głośnik niskotonowy osiąga swoje maksymalne X max

czy możesz dostroić te spadki mocy? Ponieważ uruchomiłem JLW1V3-2 przy 1,3 stóp.³ z portem i miałem bardzo minimalny spadek na wykresie maksymalnej mocy

Planuję dziś wieczorem wymodelować 10 i 12 JL shower.

#40 ·
Na jaką częstotliwość jest strojona obudowa? Masz filtr HP przy 32 Hz, co wydaje się wysokie... powinien być o pół oktawy niżej niż strojenie, o ile wiem.

#42 ·
Na jakiej częstotliwości jest strojona skrzynia? Masz filtr HP przy 32 Hz, co wydaje się wysokie... powinno być pół oktawy poniżej strojenia, o ile wiem.
Jest strojona na 26 Hz. Chodzi o to, że winISD zrobił 1,7 stopy sześciennej. Wyglądało świetnie. Ale potem spróbowałem odtworzyć zalecaną skrzynię JL i okazało się, że jest do bani. W każdym razie musiałem zwiększyć LPF do 27 Hz, aby zapobiec wyjściu krzywej wychylenia poza Xmax głośnika.
291397

A oto wykres wychylenia

291398

Oto oryginalne strojenie przez winISD
291399

291400

291401

291402

#43 ·
Wykresy maksymalnej mocy i maksymalnego SPL reprezentują teoretyczne limity narzucone przez wychylenie. Spadek, który widzisz, pokazuje, że w tym zakresie częstotliwości potrzeba mniej niż znamionowa wartość RMS, aby osiągnąć Xmax. Ten wykres (i maksymalny SPL) ignorują zmienne, które uwzględniłeś (filtry, moc wejściowa systemu) i pokazują tylko limity narzucone przez wychylenie.
Wykres prędkości powietrza w tylnym porcie, który zamieściłeś, pokazuje, że przekraczasz 30 m/s, co wskazuje, że możesz chcieć zwiększyć powierzchnię portu, aby nie słyszeć szumu.

#44 ·
Wykresy maksymalnej mocy i maksymalnego SPL reprezentują teoretyczne limity narzucone przez wychylenie. Spadek, który widzisz, pokazuje, że w tym zakresie częstotliwości potrzeba mniej niż znamionowa wartość RMS, aby osiągnąć Xmax. Ten wykres (i maksymalny SPL) ignoruje zmienne, które uwzględniłeś (filtry, moc wejściowa systemu) i pokazuje tylko limity narzucone przez wychylenie.
Ten wykres prędkości powietrza w tylnym porcie, który zamieściłeś, pokazuje, że przekraczasz 30 m/s, co wskazuje, że możesz chcieć zwiększyć powierzchnię portu, aby nie słyszeć charczenia.

WinISD priorytetyzuje płaską krzywą odpowiedzi, JL ma bardziej realistyczne podejście do projektowania swoich obudów. Zasadniczo chcą czegoś, co faktycznie zmieści się w pojeździe i nadal będzie dobrze brzmiać (z pomocą wzmocnienia kabiny). Leży to w ich najlepszym interesie, aby rozmiar obudowy był jak najmniejszy bez poświęcania zbyt dużej odpowiedzi niskich częstotliwości ... pomaga również w roszczeniach gwarancyjnych osób, które uszkadzają subwoofery z powodu ogromnej obudowy i braku filtra subsonicznego.
OK. Dziękuję.
Ale co się dzieje podczas odtwarzania muzyki i muzyki w tym zakresie spadku? Czy istnieje ryzyko uszkodzenia subwoofera w tym zakresie Hz? A może bardziej chodzi o to, że podczas odtwarzania muzyki zmiany zachodzą tak szybko, że subwoofer nie przekroczy wychylenia?

Może się mylę. Zasadniczo, ten region spadku oznacza, że ​​subwoofer będzie wymagał tylko 215 W, aby osiągnąć Xmax. Więc jeśli uruchamiam 300 W RMS do subwoofera, czy przeciąży on subwoofer, ponieważ będzie działał 85 W wyżej?

#48 ·
1,7 stopy sześciennej zalecane przez WinISD jest konieczne dla bardzo niskiego punktu strojenia, do którego dążą. Podnosząc punkt strojenia, ma sens zmniejszenie objętości. Więc mówię, spróbuj z 1,4 stopy sześciennej dostrojonej do 36 Hz
Ok. Zatem skrzynia winISD 1,7 kostki dostrojona nisko, ale przekroczenie wychylenia i portu było nierealne. Sprawiłem, że wszystko działa i strojenie niewiele odbiega od 1,4
--Zatem Twój głos to 1,4. Dziękuję za wkład.
--Jeśli nie masz nic przeciwko, co z garbem widocznym na charakterystyce przenoszenia do około +3 dB powyżej punktu odniesienia? I czy wydaje się, że mam właściwe podejście do korzystania z winISD Pro? Równoważenie wykresów itp.

#50 ·
Strojenie tego konkretnego głośnika poniżej 36 Hz nie jest naprawdę optymalnym podejściem. Jak widzieliście, wpłynie to na obciążalność mocową i uzyskacie spadek odpowiedzi między częstotliwością strojenia a FS. Jeśli macie możliwość zwiększenia głośności o tyle, zdecydowanie polecam użycie innego subwoofera, jaka jest wasza maksymalna głębokość montażu z opcją 2,8 cuft?

#51 · (Edited)
Strojenie tego konkretnego głośnika poniżej 36 Hz nie jest naprawdę optymalnym podejściem. Jak widziałeś, wpłynie to na moc i uzyskasz spadek odpowiedzi między częstotliwością strojenia a FS. Jeśli masz możliwość zwiększenia głośności, zdecydowanie polecam użycie innego subwoofera, jaka jest twoja maksymalna głębokość montażu z opcją 2,8 cuft?
Wymiar wewnętrzny 6,5” lub głębokość montażu górnego 7,25 (.750 drewno). Wymiar zewnętrzny 8”.
Dlatego zapytałem o strojenie poniżej Fs subwoofera, częstotliwości rezonansowej. Niektórzy powiedzieli, że jest w porządku, ale ja tak nie myślałem; jednak brakuje mi doświadczenia/wiedzy, aby to faktycznie wiedzieć.
Jestem otwarty na inne subwoofery. Po prostu modeluję je jeden po drugim, aby znaleźć ten właściwy.

#53 · (Edited)
Przy takim rozmiarze obudowy rozważałbym podwójny 12HO z portem lub jeden 15.

Edycja: szukałem najniższego F3, jaki można uzyskać z 2,8 stóp^3 i stwierdziłem, że Dayton Ultimax 12-22 zejdzie do 18,3 Hz w takiej obudowie:
291698

291699

291700

#54 ·
Spośród ponad 30 obudów, które zbudowałem, nie sądzę, żebym kiedykolwiek zbudował jakąś bez zastosowania się do zaleceń producenta LUB, co często robiłem, dzwoniłem i rozmawiałem z pracownikiem technicznym producenta. Zatem zanim zacznę budować obudowę, wiem już, że będzie działać całkiem dobrze.

#56 ·
Kiedy umieścisz subwoofera w obudowie, nie ma już Fs. Staje się Fc i PRAWIE ZAWSZE stroimy subwoofer poniżej tego, czym byłoby Fc, gdyby obudowa była zamknięta.
tak! Zauważyłem literówkę po fakcie.
Zatem popraw mnie, jeśli się mylę: Ponieważ fc zawsze będzie wyższe niż fs, dla każdego danego przetwornika, gdy zostanie umieszczony w zamkniętej obudowie. Zatem strojenie może być oparte na tym, powiedzmy w winISD, i dostrojone niżej niż fc, mając nadzieję na dostrojenie systemu głośnikowego do celu. Zatem, dostroić do 25 Hz, aby uzyskać 30 Hz? Ale wciąż nie jestem pewien, czy bezpieczne jest strojenie systemu z obudową bas-reflex dostrojoną poniżej fs subwoofera, ponieważ w moich badaniach czytałem, że może to spowodować spalenie subwoofera podczas próby odtwarzania Hz poniżej jego fs i możliwości. Lub, przynajmniej, obsługa mocy spada przy takich częstotliwościach, a tym samym przepala się, chyba że moc zostanie zmniejszona.
Z ponad 30 obudów, które zbudowałem, nie sądzę, żebym kiedykolwiek zbudował jakąś bez stosowania się do zaleceń producenta LUB, bardzo często, dzwoniłem i rozmawiałem z technikiem producenta. Więc zanim zacznę budować obudowę, już wiem, że będzie działać w miarę dobrze.
Dziękuję.
Tak, w latach 90. budowałem w oparciu o arkusze specyfikacji dla głośnika niskotonowego. Czasami zmieniałem rozmiary obudowy itp. Byłem wtedy tylko dzieckiem i byłem zaskoczony, że w ogóle byłem w stanie zaprojektować i zbudować i zachować wszystkie palce.

Jedną rzeczą jest to, że kiedy biorę specyfikacje OEM i próbuję modelować subwoofera w obudowie do specyfikacji OEM w winISD, nie mogę dostroić obudów do specyfikacji OEM, używając ich zalecanych rozmiarów, portów itp.

#60 ·
Właśnie skończyłem czytać ten wątek od początku... po drodze nastąpiły istotne zmiany w parametrach, z którymi pracujesz. Myślę, że pomocne byłoby ponowne zgrupowanie się tutaj i zdefiniowanie granic, z którymi teraz pracujesz. Na przykład: jaki jest Twój budżet na sub(y)? Czy czujesz się komfortowo używając 2,73 cuft (i czy to obejmuje przesunięcie przetwornika/portu)?

#61 ·
Właśnie skończyłem czytać ten wątek od początku ... nastąpiły znaczące zmiany w parametrach, z którymi pracujesz. Myślę, że pomocne byłoby ponowne zgrupowanie się tutaj i zdefiniowanie granic, z którymi teraz pracujesz.
Na przykład: jaki jest Twój budżet na sub(y)?
Czy czujesz się komfortowo używając 2,73 cuft (i czy to obejmuje przesunięcie przetwornika/portu)?
^^^Zgoda

Zdefiniujmy to na nowo i zobaczmy, dokąd to zmierza z Ported.
Maksymalna nieobciążona przestrzeń powietrzna przed portami lub Subem?
Przybliżone wymiary, abyśmy mogli omówić takie rzeczy jak głębokość montażu i wymiary portu.
Budżet tylko na Sub - nie na obudowę ani wzmacniacz, tylko na Sub?
Dayton 12HO-44 działa w naprawdę małej obudowie z portem, ale pamiętaj, że nie możesz pokonać praw fizyki, a im mniejsza obudowa, tym trudniej jest portować głęboko. WinISD nie weźmie pod uwagę, że nie można portować obudowy 2 cuft przy 20 Hz bez umieszczania większości rury portu na zewnątrz obudowy - informuje tylko, co przewiduje model - a nie czy obudowa jest łatwa do zbudowania.

#64 ·
Może to upraszczam, ale 10TW3 w 2,2 cuft strojony na 23 Hz byłby doskonały. Jestem zachwycony jego wydajnością w zamkniętej obudowie 0,6 cuft z zaledwie 300 W, wyobrażam sobie, że byłby znacznie bardziej imponujący strojony na 23 Hz z 400 W.
Zgadzam się. Chodzi o to, że wciąż jestem zdezorientowany co do strojenia portu. Z tego, co rozumiem, niska częstotliwość strojenia pozwala falom o częstotliwości równej lub niższej od częstotliwości strojenia przejść przez port, ale wszelkie częstotliwości powyżej częstotliwości strojenia portu zostaną zablokowane przez port.
Czy to prawda?

i, skrzynia subwoofera jest własnym systemem, a system ma swoją własną częstotliwość rezonansową. Z tego, co mówili inni, wynika, że można dostroić port poniżej FS, ponieważ częstotliwość strojenia systemu zapobiegnie nadmiernemu wychylowi subwoofera. Fs staje się Fc

#65 ·
Nie, port niczego nie blokuje, po prostu gorzej przepuszcza pewne częstotliwości. Zarówno Fs, jak i Qts zmieniają się w zależności od obudowy i/lub strojenia. W rezultacie zmienia się również krzywa impedancji (lub narastania). To różnica między przetwornikiem a głośnikiem, ponieważ po połączeniu mierzą się jako jednostka. Częstotliwość portu definiuje rezonans kombinacji, co po prostu oznacza, że membrana będzie poruszać się najmniej przy tej częstotliwości. Sam port zawiera w rzeczywistości co najmniej część wszystkich częstotliwości, które wytwarza przetwornik. Jest po prostu bardziej wydajny przy określonych częstotliwościach. Niezależnie od tego, jaki jest ten ostateczny punkt strojenia, MUSISZ zastosować filtr górnoprzepustowy około 1/2 oktawy poniżej tej częstotliwości, aby zapobiec przypadkowemu uszkodzeniu przetwornika przy częstotliwościach, przy których nie ma już tłumienia.

Wyzwaniem jest dostrojenie systemu do pojazdu. Umieszczenie ogromnej obudowy dostrojonej do 18 Hz w samochodzie lub SUV-ie da ci ogromny dół, ale prawdopodobnie kosztem możliwości wtopienia go w resztę systemu, ponieważ przy częstotliwościach powyżej częstotliwości wzmocnienia kabiny pojazdu będzie miał brak odpowiedzi w porównaniu z kombinacją wzmocnienia portu i wzmocnienia kabiny. To powód, dla którego firmy takie jak JL określają mniejsze niż optymalne obudowy zamknięte i wykorzystują wzmocnienie obudowy do kompensacji, jednocześnie zwiększając moc i tworząc naturalne odcięcie, aby zapobiec nadmiernemu wychyleniu. Znalezienie optymalnej obudowy z portem wymaga wiedzy na temat tego, jaki jest optymalny rozmiar i częstotliwość portu dla przetwornika, a następnie użycia funkcji przenoszenia pojazdu, aby dowiedzieć się, jaki jest optymalny rozmiar i częstotliwość portu dla twojego samochodu.

Jedynym sposobem, aby zrobić to całkowicie dokładnie, jest wzięcie subwoofera o znanej odpowiedzi bezodbiciowej (w wolnej przestrzeni) i użycie go do wykreślenia funkcji przenoszenia twojego pojazdu. Obecnie jestem w trakcie robienia tego z moim pojazdem i jest to jeszcze bardziej skomplikowane, niż się wydaje.

#66 ·
Bass Reflex, rezonator Helmholza, Port, Vent - wszystko to nazwy tego samego, dwa ostatnie są w jakiś sposób oczywiste. Port działa tylko w wąskim zakresie częstotliwości wokół wybranej częstotliwości strojenia, a wraz ze wzrostem częstotliwości "zamyka się". Twoja obudowa z portem powinna być szczelna, bez względu na to, że jest duży otwór - Port. Możesz zobaczyć obszar-szerokość pasma, w którym działa port, na wykresach podczas obliczania obudowy / wykresu mocy akustycznej). Przesunięcie membrany przy strojeniu jest minimalne. 1/3 oktawy poniżej strojenia membrana zacznie tracić kontrolę i możesz napotkać nadmierne wychylenie / dobicie cewki, ale możesz zwalczyć ten problem za pomocą filtra subsonicznego, który odfiltruje najniższe częstotliwości i zapobiegnie nadmiernemu wychyleniu membrany.

#68 ·
Bass Reflex, rezonator Helmholza, Port, Vent - wszystkie nazwy tego samego, dwa ostatnie są w jakiś sposób oczywiste. port działa tylko w wąskim zakresie częstotliwości wokół wybranej częstotliwości strojenia, a wraz ze wzrostem częstotliwości "zamyka się". Twoja obudowa z portem powinna być szczelna, bez względu na to, że jest duży otwór - Port. Możesz zobaczyć obszar-szerokość pasma, w którym port działa na wykresach podczas obliczania obudowy / wykresu mocy akustycznej). Odchylenie membrany przy strojeniu jest minimalne. 1/3 oktawy poniżej strojenia stożek zacznie tracić kontrolę i możesz stanąć w obliczu nadmiernego wychylenia / dobicia cewki, ale możesz zwalczyć ten problem filtrem subsonicznym, który odfiltruje najniższe częstotliwości i zapobiegnie nadmiernemu wychyleniu stożka.
OK. Wielkie dzięki za wkład. przepraszam za późną odpowiedź. Cholerna praca przejmuje moje życie.

Niektóre odpowiedzi nie zawsze są poprawne, ale dobrze jest zobaczyć te, które są.
Z moich badań, Hz > 1 oktawa powyżej częstotliwości strojenia portu Hz nie będzie dozwolone, a port zablokuje fale przed wyjściem.
Następnie 1/3 oktawy poniżej częstotliwości strojenia portu Hz = powietrze portu wibruje, zmniejszając wibracje subwoofera
amplituda zmierza do zera przy częstotliwości strojenia Hz.

OK. Więc, jeśli dostroiłem obudowę z portem do 25 Hz, więc Fb = 25 Hz, to między ~ 21 Hz (1/3 oktawy) a 50 Hz uzyskałbym najwięcej SPL. Zgadza się? I zawsze mogę dostosować HPF, aby zapobiec nadmiernemu wychyleniu.

Czytam, "Introduction to Loudspeaker Design" eBook. bardzo interesujące.