DIYMobileAudio.com Car Stereo Forum banner

Czy wzmacniacze Eclipse są nadal aktualne?

13K views 23 replies 6 participants last post by  movingzachb  
#1 ·
Byłem po prostu ciekaw, czy wzmacniacze Eclipse są nadal aktualne, czy też zostały już dawno zastąpione w świecie audio? Powodem, dla którego pytam, jest to, że wciąż mam wzmacniacz Eclipse 32430 4-kanałowy, który nabyłem w ramach wymiany. Byłem ciekaw, czy to dobry wzmacniacz, który warto uruchomić, czy powinienem go sprzedać i kupić coś bardziej aktualnego. Znalazłem kilka 2-kanałowych wzmacniaczy klasy D Eclipse DA6213 na sprzedaż lokalnie, które mógłbym odebrać. Byłem po prostu ciekaw, czy wzmacniacze nadal warto umieszczać w nowym zestawie, czy też są przestarzałe. Zastanawiałem się również, czy te dwa wzmacniacze byłyby dobrą parą.

Dzięki.

#3 ·
Byliby wspaniałą parą razem i ta linia była najlepszą, jaką zrobili. O ile nie próbujesz być fajny, ich wiek nie ma znaczenia, o ile działają tak, jak powinny. 430 wyda 100 na kanał + z przelotką przedwzmacniacza dla 6213, jeśli nie używasz DSP. Sprawdzą się znacznie powyżej wartości znamionowej. Używałem tej linii wzmacniaczy przez ponad dziesięć lat w wielu pojazdach jednocześnie. Jedyną skargą, jaką kiedykolwiek miałem, jest ich rozmiar.

#5 ·
W prawdziwym zastosowaniu dostaniesz więcej niż 120. Więc nie martw się o moc, jeśli musisz iść na 4 omy. Możesz również kupić indywidualne przetworniki do 2-drożnego głośnika z Minidsp, być aktywnym i kontrolować własny los.

#6 ·
Czy mówisz, że działanie przy 4 omach da więcej niż 'znamionowe' 120 watów, które 2 omy deklarują w rzeczywistych zastosowaniach? Czy też działanie przy 2 omach da więcej niż 120 watów? Przepraszam, nie zrozumiałem, co mówisz.

Poszczególne przetworniki to oddzielny głośnik wysokotonowy i niskotonowy (nie zapakowane razem jako komponenty), ale wciąż osiągające to samo? Zdecydowanie nie jestem przeciwny temu pomysłowi. Mam jednostkę centralną, aby przejść na aktywny, więc na pewno nie jest to wykluczone. Zdecydowanie nie jestem też przeciwny kupowaniu pojedynczych przetworników. Większość miejsc, w których szukałem, wydaje się pokazywać zestawy komponentów, a nie pojedyncze przetworniki - może po prostu nie szukam we właściwym miejscu.

#8 ·
Nie. Mówiłem, że wyprodukuje znacznie więcej niż to, co jest oceniane przy 2 omach, więc da ci to, czego potrzebujesz przy 4 omach, jeśli znajdziesz zestaw komponentów, który działa przy 4 omach.

A Parts Express sprzedaje naprawdę dobre, opłacalne przetworniki.

#9 ·
Okej, no cóż, trochę rozczarowujące. Miałem dzisiaj wolne, więc pomyślałem, że wyjmę wzmacniacz i trochę się nim pobawię. Zdecydowanie nie sądzę, żebym miał miejsce na te wzmacniacze, niestety. Bawiłem się modelem 32430 i wygląda na to, że nie zmieści się pod siedzeniem tak, jak miałem nadzieję. Mógłbym go umieścić za siedzeniem na tylnej ścianie, ale wtedy zmniejszę miejsce dla subwooferów. Wysłałem wiadomość do sprzedawcy w sprawie ładniejszego ze wzmacniaczy DA6213 w okolicy i wygląda na to, że 6213 jest tylko nieco większy niż 32430, który już mam. Jeszcze się nie poddałem, więc kiedy będę miał trochę więcej wolnego czasu, zmierzę je ponownie, aby upewnić się, że to nie zadziała, zanim się poddam. Bawiłem się nim, zanim zrobiłem wymianę oleju w ciężarówce, więc dzisiaj nie spędziłem na tym dużo czasu. Poczekam, aż znowu będę miał wolne i spędzę z tym trochę więcej czasu, żeby zobaczyć, czy uda mi się coś wymyślić, co mogłem przeoczyć. W przeciwnym razie szukam wzmacniaczy, czegoś trochę mniejszego.

#10 ·
Pod siedzeniami zmieszczą się tylko mniejsze wzmacniacze klasy d. Jest tam bardzo mało miejsca. Czy miałbyś miejsce, aby ułożyć je jeden na drugim przy tylnej ścianie po stronie kierowcy, pozostawiając miejsce dla skrzyni po stronie pasażera?

Jak duża będzie skrzynia?
Moja ciężarówka ma 48" od krzywizny do krzywizny na tylnej ścianie, jeśli dobrze pamiętam. Powinno to zostawić ci miejsce na ułożenie skrzyni i wzmacniaczy obok siebie.

Wysłane z mojego SM-G930W8 za pomocą Tapatalk

#11 ·
Mam pojedynczą kabinę Mazda B3000 (to samo co Ranger). Zdjąłem osłony 5x8 z paneli tylnej ściany, a następnie zamontowałem płyty ze sklejki 1/2" na panelach, używając czterech otworów, w które wkręcano osłony/głośniki po każdej stronie. Zamontowałem moje wzmacniacze na sklejce, pionowo na tylnej ścianie. To pozostawiło 31" na środku na skrzynię. Umieściłem tam skośną skrzynię z dwoma 8" subwooferami jbl gto804. Skrzynia ma dwie oddzielne komory o pojemności 0,35 stopy sześciennej. Myślę, że to dobry i łatwy sposób na montaż wzmacniaczy w Rangerze z pojedynczą kabiną.

Używam PPI 900.4 i 1000.1, które są dość małe.

#13 ·
Dobre info tutaj. Jak mówiłem, jeszcze tego nie przekreślam. Po prostu mówię, że mój pierwszy pomysł się nie sprawdził, więc będę musiał to przemyśleć. Miałem nadzieję umieścić wzmacniacze pod siedzeniem, ale nigdy tam nie zaglądałem. Okazało się, że nie ma tam za dużo miejsca (jak powiedziałeś street.terror), więc ten plan upadł. Moją następną nadzieją jest możliwość umieszczenia wzmacniaczy na tylnej ścianie obok skrzyni subwoofera. Idealnie chciałbym mieć skrzynię z 2x 10-calowymi głośnikami. Jak mówiłem, naprawdę muszę poświęcić więcej czasu na przyjrzenie się temu i opracowanie strategii walki. Mam nadzieję, że uda mi się zmieścić skrzynię z subwooferami, a następnie umieścić wzmacniacze w rogach obok skrzyni. Myślę, że może po jednym z każdej strony, aby móc utrzymać skrzynię pośrodku. Wykluczyłem miejsce pod siedzeniami, mam kilka innych pomysłów. Sprowadza się to do wyjścia na zewnątrz, gdy mam trochę czasu i naprawdę przestudiowania przestrzeni i wymyślenia najlepszego wykorzystania przestrzeni. Kolejnym problemem, na który napotykam, jest to, że staram się, aby budowa była jak najbardziej dyskretna. Ciężarówka spędza sporo czasu na zewnątrz, więc nie chcę niczego, co jest łatwo widoczne i przyciąga mnóstwo niechcianej uwagi.

#14 ·
Moja ciężarówka jest w warsztacie blacharskim na następny tydzień lub dłużej, ponieważ jakiś facet wjechał w nią tyłem, kiedy jadłem lunch kilka tygodni temu. Kiedy ją odzyskam, mogę zamieścić kilka zdjęć, jak mam zamontowane wzmacniacze z tyłu. Wzmacniaczy nie widać, gdy siedzenia są w normalnej pozycji.

Z dwoma 8-calowymi głośnikami skrzynia idealnie mieści się na półce za siedzeniami w środkowej części. Siedzenia nadal mogą się cofać do końca. Myślę, że dwa 10-calowe głośniki wymagałyby zbyt dużej skrzyni dla tego obszaru.

Oto skrzynia:

Image

Image

Image

#16 ·
SR500. To świetne zdjęcia, dzięki za zamieszczenie. Również ładna skrzynia. Zdecydowanie byłbym zainteresowany zobaczeniem reszty konfiguracji, kiedy ją odzyskasz (przepraszam za twoją ciężarówkę). Z którego roku jest twoja ciężarówka?

Nadal jestem otwarty na pomysł 8-calowych głośników. Miałem nadzieję, że uda mi się wcisnąć tam 2 10-calowe głośniki bez zbytniego poświęcania miejsca. Jeśli 10-calowe głośniki się nie sprawdzą, to 8-calowe będą następne w kolejce.

Street.terror, czy masz jakieś zdjęcia swojej konfiguracji? Naprawdę nie widać wielu instalacji car audio w Rangerach, więc chciałbym zobaczyć, jak wygląda twoja konfiguracja.

#20 ·
SR500. To świetne zdjęcia, dzięki za zamieszczenie. Również ładnie wyglądająca skrzynia. Zdecydowanie byłbym zainteresowany zobaczeniem reszty konfiguracji, kiedy ją odzyskasz (przepraszam za twoją ciężarówkę). Z którego roku jest twoja ciężarówka?

Nadal jestem otwarty na pomysł 8's. Miałem nadzieję, że uda mi się wcisnąć tam 2 10's bez zbytniego poświęcania miejsca. Jeśli 10's się nie sprawdzą, to 8's będą następne w kolejce.
To 2001. Subwoofery JBL GTO804 są doskonałe i dobrze sprawdzają się w bardzo małych skrzyniach. Jak już mówiłem, moje są w 0,35 c.f. każdy. Chyba JBL przestało je produkować, ale nadal sprzedają je od czasu do czasu nowe w swoim sklepie ebay "harmanaudio"; tam je kupiłem. Mają teraz dwa dostępne. Dobra wydajność w małej obudowie to to, czego szukałem i czuję, że znalazłem to z nimi.

Skrzynia pasuje idealnie do wyciętego obszaru na tylnej ścianie, gdzie znajduje się kawałek wykładziny, pomiędzy plastikowymi panelami, co pozostawia dużo miejsca na zamontowanie wzmacniacza po każdej stronie. Mam nadzieję, że odzyskam moją ciężarówkę do piątku i zamieszczę zdjęcie skrzyni i wzmacniaczy w niej.

Usunąłem podnośnik zza siedzenia pasażera. Wyrzuciłem moją oponę zapasową lata temu; zawsze noszę ze sobą zestaw do naprawy i małą pompkę. To łatwiejsze niż wymiana opony.

#17 · (Edited)
Mam jeden z obecnych stanów, ale wszystko jest źle i nic z tym nie mogę zrobić, dopóki nie nadejdzie wiosna haha. Pochylona część zniknie i będzie płaska na całej długości, a wzmacniacz zostanie zamontowany pod niewielkim kątem za skrzynią. Plexiglas nad obszarem, w którym znajduje się wzmacniacz, aby umożliwić oglądanie.

To kostka, każda dostrojona do 33 Hz. Pierwotnie zamierzałem zamontować wzmacniacz w otwartej przestrzeni, ale płaska podłoga pozwala mi wrzucić więcej rzeczy z tyłu podczas wyjazdów.

Naprawdę chcę zrobić przedni subwoofer. Po prostu nie ma miejsca pod stroną pasażera dzięki skrzynce nagrzewnicy. Mam dużą konsolę Pioneera, w której fabrycznie mieści się 6,5 cala i myślałem o próbie upchnięcia w tę przestrzeń portowanego 8 cali, a nawet 4 6,5 cala tang band, ale potrzebowałbym do tego trochę umiejętności pracy z włóknem szklanym.

#18 ·
Właściciele przedłużonej kabiny macie szczęście, spójrzcie na całą tę przestrzeń z tyłu! Moją największą przeszkodą będzie próba zmieszczenia całego mojego sprzętu za siedzeniem w pojedynczej kabinie. Chcę wyciągnąć siedzenie, żeby lepiej przyjrzeć się przestrzeni (lub jej braku) pod siedzeniami, aby upewnić się, że ta opcja jest całkowicie wykluczona, zanim pójdę dalej. Wczoraj wieczorem trochę się temu przyjrzałem, po prostu nie mogłem znieść tej niecierpliwości. Myślę, że mam jeszcze kilka opcji w głowie, mam nadzieję, że któraś z nich zadziała.

#21 ·
W końcu odebrałem dzisiaj moją ciężarówkę z warsztatu blacharskiego, oszczędzę wam szczegółów, ale mam nadzieję, że nikt nigdy nie wjedzie w wasz pojazd, gdy będziecie jeść lunch.

Tak czy inaczej, oto kilka zdjęć, które obiecałem opublikować, jak zamontowane są moje wzmacniacze. Z pewnością nic wymyślnego, ale myślę, że dobrze wykorzystuje obszar, w którym znajdowały się fabryczne 5x8. Ułatwia to również prowadzenie przewodów, ponieważ panele mają dużo miejsca za nimi i jest ogromny otwór do przeprowadzenia przewodów po usunięciu fabrycznych głośników.

Mam dywan, którym zakryję deski, ale poczekam, aż będę musiał wyciągnąć wzmacniacze z jakiegoś powodu w przyszłości.

#23 ·
W końcu odebrałem dziś moją ciężarówkę z warsztatu, oszczędzę wam szczegółów, ale mam nadzieję, że nikt nigdy nie wjedzie w wasz pojazd, gdy będziecie jeść lunch.

W każdym razie, oto kilka zdjęć, które miałem zamieścić, jak zamontowane są moje wzmacniacze. Z pewnością nic wymyślnego, ale myślę, że dobrze wykorzystuje obszar, w którym znajdowały się fabryczne 5x8. Ułatwia to również układanie przewodów, ponieważ panele mają dużo miejsca za nimi i jest ogromny otwór do poprowadzenia przewodów po wyjęciu fabrycznych głośników.

Mam dywan, którym zakryję deski, ale poczekam, aż będę musiał z jakiegoś powodu wyjąć wzmacniacze w przyszłości.

Image

Image
Przepraszam, ostatnio trochę mnie nie było.

Dzięki za zdjęcia. Ta konfiguracja wygląda naprawdę ŚWIETNIE i FANTASTYCZNIE wykorzystuje przestrzeń z tyłu. Myślę, że to optymalizuje przestrzeń tak dobrze, jak to możliwe. Czy masz jakieś problemy z siedzeniami idącymi do tyłu lub podłokietnikiem przeszkadzającym w skrzyni subwoofera z tyłu?

#24 · (Edited)
Używam tylko wzmacniaczy Ecipse od 2003 roku. Myślę, że nawet dzisiaj należą do średnio-wysokiej klasy wzmacniaczy pod względem jakości dźwięku. Po posiadaniu Eclipse HU i Eclipse 3422 4-kanałowego nie mogłem zainteresować się niczym innym. Chciałem wypróbować (old school) wzmacniacze Zapco i Rockford Fosgate Punch, ale nigdy się do tego nie zabrałem. Nigdy nie posiadałem wzmacniacza klasy D i uważam, że obecnie nowe wzmacniacze są głównie klasy D. Nie wiem więc, jak porównać je do Eclipse, takich jak sprzedawane przez Bestbuy Alpine Class D. Zakładam, że są przyzwoite, ale nie mają jakości tych starszych urządzeń (chyba że wydasz dużo więcej pieniędzy na dobrą niemiecką markę, taką jak Hifonics lub tym podobne). Takie było przynajmniej moje wrażenie.