DIYMobileAudio.com Car Stereo Forum banner

Czy używasz "bass boost" w swoim wzmacniaczu subwoofera?

32K views 38 replies 21 participants last post by  sbeezy  
#1 ·
Większość nowszych/nowoczesnych subwooferów lub wzmacniaczy mono oferuje obwód "bass boost" umieszczony obok zwrotnicy i regulatorów wzmocnienia. Niektóre oferują tę opcję nawet na pilocie poziomu basów. Zazwyczaj daje to wzmocnienie od 0 do 12 dB, skupione gdzieś w zakresie 40 Hz-45 Hz.
Nigdy nie używałem "bass boost" we wzmacniaczu, ale przyznaję, że używam głównie wzmacniaczy starej szkoły, które nie mają żadnego wbudowanego przetwarzania (poza wbudowanym podbiciem w wzmacniaczach RF).
Czy obwody "bass boost" są w jakikolwiek sposób korzystne? Myślę, że dobry korektor byłby lepszy do tej funkcji, ale mogę się mylić.

#3 ·
W większości systemów masz tak dużo wyjścia przy 45 Hz, że nie potrzebujesz więcej. Nie widzę sensu w używaniu tego.

Z drugiej strony wzmocnienie basów, jak w serii JL Slash, jest bardzo przydatne. Częstotliwość środkowa, Q i wielkość wzmocnienia są niezależnie zmienne. Bardzo przydatne.

#5 ·
Więc to tylko chwyt lub przynęta marketingowa dla basistów i nowicjuszy, którzy myślą, że muszą uwydatniać częstotliwości na niskim końcu?
ding ding

#8 ·
Wzmocnienie basów w okolicach 45 Hz nie jest zbyt przydatne. Byłoby lepiej, gdyby miało zmienną częstotliwość środkową, jak korektor parametryczny. Gdybym miał zaprojektować tanią regulację "wzmocnienia basów", umieściłbym ją niżej, np. 30 Hz. Regulacja -12/+6dB byłaby naprawdę niesamowita, razem z filtrem SS (HPF) można by było jakoś kształtować krzywą FR.

#9 ·
Tak, mój tani wzmacniacz miał również wzmocnienie basów, początkowo pomyślałem sobie "Świetnie! To będzie miłe, aby wzmocnić niskie częstotliwości!"

Potem zdałem sobie sprawę, że wzmocnienie było przy 45 Hz i to jest dość bezużyteczne, spróbowałem i brzmi do bani.

Mimo że rozmowa o kontroli linii basowej używanej do wzmocnienia basów trochę mnie martwi. Myślałem, że kontrola basów, która jest dostarczana z PPI 1000.1, jest dla rzeczywistej głośności, więc można regulować głośność na subie, jeśli chcesz trochę więcej kopa, podkręć go, jeśli twoja matka jest w samochodzie z tobą, możesz go ściszyć itp.

Jeśli kontrola jest tylko dla wzmocnienia basów, to również jest całkowicie głupie i bezużyteczne i naprawdę rozczarowujące.
Czy ktoś może to potwierdzić?

#10 ·
Zrobiłbym to, gdyby mój wzmacniacz miał jeden przy ~30Hz, aby zrekompensować spadek z małej, zamkniętej obudowy. Mam już szczyt przy 45-50Hz.

#13 ·
Zrobiłbym to, gdyby mój wzmacniacz miał jeden przy ~30Hz, aby zrekompensować spadek z małej, zamkniętej obudowy. Mam już szczyt przy 45-50Hz.
Doskonały punkt! Sam używam zamkniętych obudów i całkowicie zgadzam się, że "wzmocnienie", jak to opisujesz, może być znacznie bardziej przydatne dla większości słuchaczy zorientowanych na SQ.

#11 ·
Psyclown. Większość pilotów do subwoofera to regulatory poziomu/głośności. Istnieją takie, które mają zarówno wzmocnienie basów, jak i regulację poziomu.

Pilot ppi wygląda jak regulator poziomu/wzmocnienia. Nie wzmocnienie basów. Zasadniczo zmniejsza wzmocnienie od miejsca, w którym ustawiłeś je na wzmacniaczu, aby stłumić, gdy mama jest w samochodzie.

Ecbmxer Myślałem o tym samym. Zazwyczaj trzeba odciąć 45 Hz. Nie wzmacniać. Lol.

#12 ·
Psyclown. Większość pilotów do wzmacniaczy subwoofera to regulatory poziomu/głośności. Istnieją takie, które mają zarówno podbicie basów, jak i regulację poziomu.

Pilot ppi wygląda jak regulator poziomu/wzmocnienia. Nie podbicie basów. Zasadniczo zmniejsza wzmocnienie od miejsca, w którym ustawiłeś je na wzmacniaczu, aby stłumić, gdy mama jest w samochodzie.

Ecbmxer Myślałem to samo. Zazwyczaj trzeba odciąć 45 Hz. Nie wzmacniać. Lol.
To jest bardziej przydatne niż to, czego chciałem :D
Dzięki!

#14 ·
Dodaję małe wzmocnienie do dolnego zakresu moich zamkniętych subów w okolicach (40 Hz...wąskie pasmo) za pomocą wzmacniacza 500/1 slash. Używam również pokrętła basów dla wzmacniacza slash.

To są 2 rzeczy, których nigdy wcześniej nie popierałem... ale obie wydają się dobrze współgrać ze wzmacniaczem JL.

#16 ·
tylko jeśli działało to razem z filtrem subsoniczny, który jest w niektórych wzmacniaczach - co oznacza, że jest regulowany do tego ostatecznego punktu odcięcia. Mój jest w okolicach 23-25 Hz, wzmocnienie w okolicach 30 Hz brzmi dla mnie dobrze? Czyż to nie jest miejsce, w którym większość muzyki się kończy, jeśli nie trochę wcześniej? Czyż to nie te, których wszyscy naprawdę chcą?! Te, które czujesz?!

#17 ·
tylko jeśli działałoby razem z filtrem subsoniczny, który jest w niektórych wzmacniaczach - co oznacza, że jest regulowany do tego ostatecznego punktu odcięcia. Mój jest w okolicach 23-25 Hz, wzmocnienie w okolicach 30 Hz brzmi dla mnie dobrze? Czyż nie w tym miejscu większość muzyki się kończy, jeśli nie trochę wcześniej? Czyż nie tego wszyscy naprawdę chcą?! Te, które czujesz?!
Dostałeś swoją odpowiedź poniżej
W większości systemów masz tak dużą moc przy 45 Hz, że nie potrzebujesz więcej. Nie widzę sensu w używaniu tego.Z drugiej strony wzmocnienie basów, jak w serii JL Slash, jest bardzo przydatne. Częstotliwość środkowa, Q i wielkość wzmocnienia są niezależnie zmienne. bardzo przydatne.

#18 ·
hmmm...one też są seksowne. Nie mam największej wiedzy w tej dziedzinie, ale...parametryczny w pewnym sensie oznacza, że możesz wybrać punkt wzmocnienia, tak jak powiedziałem? Czy to właśnie mówisz?! lol. Myślałem, że wzmocnienie basów to tylko argument sprzedażowy dla ludzi, którzy nie są poinformowani? Ale jeśli mogę wybrać, gdzie wzmocnić, to może z tego skorzystam!

#19 ·
Z moim RAV4 używam modułu para-punch. Mam wzmacniacz 1300 W napędzający 2x1000 W rms subów. Utrzymuję je na poziomie zbliżonym do domowego zestawu audio, gdzie uzupełniają przednią scenę i nie można ich zlokalizować. Jeśli wyłączę suby, zauważysz, że grały. Para-punch ma możliwość wyboru częstotliwości zwrotnicy i poziomu wzmocnienia. Zazwyczaj ustawiam go na 35 herców dla środka krzywej wzmocnienia. Niektóre piosenki po prostu chcesz zadowolić swojego wewnętrznego basowca i miło jest móc zwiększyć wzmocnienie tam i na jednostce centralnej, pozwalając przejść z SQ na SPL w mgnieniu oka. To jak mieć to, co najlepsze z obu światów.

#20 ·
Przeciętny zakres słyszenia człowieka wynosi od 20 Hz do 20 kHz.

Jednak 20 Hz i poniżej, wciąż można to poczuć... bardzo mocno. To często bas, gdzie okna i stoły będą się trząść i grzechotać. Podczas oglądania filmów dodaje to wiele do filmu i atmosfery.

Muzyka nie kończy się na 30 Hz, ani nawet na 20 Hz, to jak z zwrotnicą.
Przekraczasz swoje średnie tony do subwoofera przy 80 Hz, średnie tony nadal będą odtwarzać zawartość przy 75 Hz - tylko trochę ciszej.

Wielokrotnie widziałem, jak ludzie budują subwoofery LLT do swojego kina domowego i są zdumieni, jak wiele treści jest dostępnych w niższych częstotliwościach.

Fakt, że muzyka / częstotliwości nie zatrzymują się nagle przy, powiedzmy, 30 Hz, jest powodem, dla którego istnieje filtr subsoniczny. Twój subwoofer nadal będzie próbował odtworzyć te częstotliwości, chociaż ważne jest, czy jest wystarczająco głośny, abyś faktycznie to zauważył i czy robi to różnicę. To wciąż bardzo obciąża Twój subwoofer, więc powiedzmy, że jest bas od 189 Hz do 14 Hz, a Ty masz mały 10-calowy subwoofer, sub nadal będzie próbował odtwarzać aż do 14 Hz, co spowoduje ogromne obciążenie głośnika niskotonowego, co doprowadzi do tego, że będzie brzmiał nieprzyjemnie i prawdopodobnie nie będzie tak "mocny" w porównaniu do sytuacji, gdybyś miał filtr subsoniczny, powiedzmy, 28 Hz.

#26 ·
Music does not just stop at 30hz or even 20Hz for that matter
Real music does. :rimshot:

Very few instruments (maybe only a huge pipe organ?) can play 20hz or below, and harmonics are whole integer multiples of the fundamental frequency so you aren't getting lower overtones, you get higher overtones. The lowest note on a piano is around 27 hz, higher for a bass guitar.

#22 ·
so it makes me wonder why HU equalizer stops at 40?
ponieważ większość osób, które instalują aftermarketowy HU, nie doda subwoofera, więc poniżej 40 Hz nie będzie to miało większego znaczenia.

Ponadto większość korektorów w HU ma dość niskie Q. Mimo że jest napisane "40 Hz", w rzeczywistości prawdopodobnie wpływa to na częstotliwości od 20 do 80 Hz.

#23 ·
Używam Audiocontrol HPX z odtwarzaniem basów w mojej ścieżce sygnału między jednostką centralną a wzmacniaczem subwoofera. Ma regulację głośności głównej, głośności subwoofera i pokrętło do regulacji wzmocnienia basów. Używam go zasadniczo jako obrotowej regulacji głośności subwoofera, ale biorąc pod uwagę rzadkie słuchanie starego Zeppelina lub czegoś podobnego, może dać całkiem przyzwoity dźwięk, wydobywając zawartość niskich tonów, która może nie być widoczna w oryginalnym nagraniu.

Poza tym, trzymaj wzmocnienie basów na 0, głośność na 11! (w stylu Spinal Tap)

#25 ·
Mój stary Planet Audio Big Bang (wyprodukowany przez Zeda) miał jeden pasmowy PEQ, ustaw częstotliwość, Q i wzmocnienie. Była to duża pomoc w zakresie niskich częstotliwości w okolicach 30 Hz dla moich zamkniętych 10-calowych głośników. Przy 45-50 Hz było to bezużyteczne ze względu na wzmocnienie w kabinie.

#27 ·
Mój wzmacniacz SS ref ma filtr subsoniczny z doładowaniem dla częstotliwości odcięcia. To wspaniale, ponieważ SPL mojego IDQ 15" spada dość znacznie poniżej 30 Hz. Oprócz tego ma również zmienne doładowanie, więc mogę doładować trochę przy 30 Hz, więcej przy 20 Hz i mieć stosunkowo płaską charakterystykę od 80 Hz w dół do częstotliwości odcięcia.

#34 ·
Nie, ale mam. Zależy to naprawdę od instalacji i sprzętu.

Parametryczny BB (jak seria JL) działa świetnie, zapewniając dobrą, rosnącą reakcję niskich częstotliwości, gdy korektor nie jest dostępny lub nie jest pożądany w prostszej konfiguracji.

BB o stałej częstotliwości jest mniej przydatny, ale nie zawsze bezwartościowy.

#38 ·
Nie mam tego na swoim wzmacniaczu (pdx m12), ale w przeszłości używałem go na moim jl 1000/1, ale to miało dobre regulowane q i jaką częstotliwość chciałem wzmocnić, więc mogłem wypełnić tam, gdzie czułem, że tego brakuje, ale w przeciwnym razie stałe wzmocnienie częstotliwości po prostu pomaga w niskich tonach i pomaga przesterować wzmacniacz, jeśli przesadzisz.