DIYMobileAudio.com Car Stereo Forum banner
21 - 40 of 53 Posts
Uważam, że QTS miało znaczenie, gdy ludzie używali zwrotnic pasywnych i nie wiedzieli dokładnie, jaki jest ich punkt podziału, ponieważ używali pokrętła w wzmacniaczu... i nie mieli korektora... w dzisiejszych czasach z DSP używającym górnoprzepustowego i korektora... Osobiście nie uważam, że QTS ma znaczenie, o ile FS przetwornika wynosi może 50 Hz lub mniej... i masz przyzwoitą ilość liniowego wychylenia. Jeśli masz QTS 0,3 i FS 75 Hz... to możesz mieć problem... ale możesz je modelować w WinISD... o ile przetwornik ma przyzwoitą ilość liniowego wychylenia i masz DSP, nie zgadzam się z tym, że niski QTS byłby problemem. Nie sądzę, żeby to wiele zmieniło, ponieważ wpływa to tylko na nachylenie spadku niskich częstotliwości, a Twój górnoprzepustowy będzie wyższy niż nachylenie, więc będzie bezużyteczny.

Moim #1 wyborem byłby Vifa NE180W-04 - można je dostać na AliExpress za 90 dolarów za sztukę. Mają większy liniowy skok niż Audiofrog GB60, co jest dość szalone.. pamiętaj tylko, że są nieco za duże (właściwie około 7", a nie 6,5") i dość głębokie. (domowy przetwornik audio)

Jeśli to brzmi dla ciebie zbyt ekstremalnie, to diy audio Anarchy 7", jeśli używasz systemu 3-drożnego.. lub Dayton Reference..

Jeśli używasz DSP.. uzyskasz znacznie lepszą wydajność z surowych przetworników niż z zestawu car audio, chyba że jesteś gotów wydać więcej $$.

Jeśli wybiorę jeden ze średniotonowych SB Acoustics, będę mógł zmieścić ten głośnik wysokotonowy SB w zakresie cenowym. Wykres poza osią wygląda ładnie. Co o tym myślicie i czy będzie dobrze współpracował ze średniotonowym SB?

Czy nie można zmieścić 3-calowego głośnika średniotonowego w tym miejscu? Może zamontować głośnik wysokotonowy na powierzchni.

Kolejny głos za głośnikami SB Acoustic, mam SB17MFC35-4 i SB29RDNC-C000-4 w moim samochodzie, zwrotnica przy 2 kHz 24 dB LR napędzane przez 150 Wrms i naprawdę mogą grać głośno, ale pozostają krystalicznie czyste, zapewniają niskie zniekształcenia i wysokiej jakości dźwięk, osobiście uważam, że są na szczycie listy pod względem stosunku jakości do ceny.

Discussion starter · #26 ·
Dobrze, skoro konsensus wydaje się zmierzać w kierunku SB, wybrałem te dwa przetworniki, ponieważ idealnie pasują do mojego budżetu. Podzielcie się swoimi przemyśleniami na temat tego zestawu. Głośnik wysokotonowy SB19 wygląda naprawdę solidnie. Czy uważacie, że naprawdę warto wydać dwa razy więcej pieniędzy na SB21?

Moja osobista opinia. (Szokujące, to jest forum, prawda?) sb19 nie zaoferuje tak dużej poprawy jak sb29. sb29 pozwala na niższy podział i jest po prostu świetnym głośnikiem wysokotonowym. To powiedziawszy.

Dlaczego nie spróbować głośników niskotonowych sb z twoimi bc25? Seria 25 głośników wysokotonowych jest bardzo solidna i ma swoje miejsce w dobrych głośnikach. Różnice między sb19 a nimi byłyby moim zdaniem marginalne.

Wysłane z mojego SM-G781V używając Tapatalk

Jeśli chcesz głośnik wysokotonowy, który jest tani i daje czadu... i nie przejmujesz się dużym rozmiarem... to są dwie fenomenalne opcje... nie małe... ale DX25 to jeden z moich ulubionych głośników wysokotonowych wszech czasów, w dowolnej cenie... jest po prostu ogromny.

Wyglądają dobrze, ale głośniki niskotonowe są trochę poza budżetem i jestem też trochę zaniepokojony niskim qts. Prawdopodobnie je wytłumię, ale nie uszczelnię całkowicie drzwi. Z tego, co rozumiem, lepiej mieć wysokie qts w sytuacji, w której je umieszczam, tak?

Tak, zdecydowanie rozważam również zestaw z pudełka, taki jak ten. JBL GTO, Polk DB i seria Hertz K wydają się być fajnymi opcjami budżetowymi. Jednak ponieważ nie będę potrzebował zwrotnic, chcę wydać jak najwięcej z mojego budżetu na przetworniki, aby uzyskać maksymalny potencjał. Mimo to na pewno bym ich nie wykluczył. Wydają się być dobrą wartością za pieniądze, do czego ostatecznie dążę.
Jeśli chodzi o pogrubiony tekst w twoim powyższym oświadczeniu, szczerze mówiąc, nie zawracałbym sobie głowy ulepszaniem fabrycznych głośników średniotonowych, chyba że zamierzasz całkowicie wytłumić i USZCZELNIĆ drzwi, ponieważ pozostawiłbyś wiele korzyści z wydajności dowolnego dobrego przetwornika z rynku wtórnego na stole.

Twój wzmacniacz z rynku wtórnego najprawdopodobniej zapewni czystsze zasilanie i oczywiście znacznie więcej mocy do dynamiki dla fabrycznych głośników średniotonowych. Po prostu użyj swojego DSP, aby wygładzić i zrównoważyć ich reakcję lewą i prawą w pozycji odsłuchu i dodaj odpowiedni T/A.

Jeśli chcesz gotowy zestaw komponentów, poczekałbym miesiąc lub dwa, aby zaoszczędzić kolejne 100 $ ponad obecny budżet na nowe komponenty Sony Mobile ES XS-162ES 6,5" 2-drożne.

W przeciwnym razie musiałbym zgodzić się z dumdum i innymi w odniesieniu do głośników średniotonowych SB Acoustics SB17MFC jako najlepszej opcji w tym przedziale cenowym. To naprawdę świetne głośniki średniotonowe, a nawet przy ich niskim Qts, mają znacznie niższe Fs niż inne opcje, a twój HPF powinien być co najmniej oktawę powyżej jego Fs... i bardziej prawdopodobne bliżej 1,5 oktawy, więc niskie Qts zasadniczo staje się nieistotne.

A głośniki wysokotonowe Tympany BC25SC są naprawdę ładne, biorąc pod uwagę ich cenę. Jeśli nadal są w dobrym stanie, spróbowałbym ich. Jednak nie jestem fanem używania większości głośników wysokotonowych skierowanych w górę na przednią szybę w fabrycznych lokalizacjach deski rozdzielczej. Te konkretne głośniki wysokotonowe mają lekko opadającą charakterystykę od ~1,5 kHz-4 kHz, gdzie jesteśmy najbardziej wrażliwi, co daje im ładną, płynną charakterystykę w osi, a następnie lekko rosnącą charakterystykę powyżej, która objawia się jako dodatkowy szczegół w wysokich tonach. Ale jeśli spojrzysz na ich wykres impedancji, ma wiele małych drgań, które wskazują na rezonanse i magazynowanie energii w kopule. Ale biorąc pod uwagę, że są tak niedrogie, to wciąż świetna wydajność.

Jak wspomnieli inni, ten Dayton DC28F byłby krokiem naprzód za niewielkie pieniądze... Gładki i rozszerzony FR nawet daleko od osi. Również wspomniano, naprawdę lubię SB21RDCN, chociaż normalnie polecam większy SB29RDCN jeśli możesz je zamontować stosunkowo w osi do swojej pozycji odsłuchu. W przeciwnym razie SB21 ma znacznie lepszą reakcję pozaosiową.

Ogólnie rzecz biorąc, w przypadku 2-drożnych konfiguracji przednich chciałbym, aby głośniki wysokotonowe znajdowały się w osi i w szerszych lokalizacjach niż górna część deski rozdzielczej. I chociaż najprawdopodobniej nie chciałbyś robić dziur w panelach drzwi swojego nowego Subie, zamontowałbym głośniki wysokotonowe wpuszczane lub lekko kątowe w panelach drzwi nad głośnikami średniotonowymi 6,5" w trapezoidalnym obszarze bezpośrednio nad elementami sterującymi lusterkami bocznymi w podłokietniku i w odpowiedniej pozycji na panelu drzwi pasażera.

Głośniki wysokotonowe do samochodów, które są dostarczane z ładnym uzupełnieniem osprzętu montażowego, takiego jak Audiofrog GB15 lub GB10, ułatwiają nadanie tego typu instalacji wyglądu OEM, ale oczywiście znacznie przekraczają budżet. Niestety, w tym przypadku nie jest tak łatwo uzyskać wygląd OEM przy użyciu surowych przetworników DIY, chyba że jesteś sprawny w oprogramowaniu CAD/CAM i masz dostęp do drukarki 3D lub korzystasz z usługi drukowania 3D Shapeways.

Jeśli użyjesz odpowiednich zwrotnic, nie będzie problemów z uzyskaniem bardzo ładnej i wysokiej sceny dźwiękowej, która jest znacznie powyżej deski rozdzielczej, z tymi lokalizacjami głośników wysokotonowych w panelach drzwi, a także będą to najszersze pozycje, a także ze znacznie mniejszym filtrowaniem grzebieniowym niż lokalizacje deski rozdzielczej, których nie można skorygować nawet za pomocą dobrych, niezależnych L & R PEQ.

Czy planujesz zainstalować subwoofer w tym systemie? Nawet mały subwoofer 8" lub 10" może mieć znaczący wpływ i radość z systemu oraz zdjąć duży nacisk z głośników średnio-niskotonowych. Czy często będziesz miał pasażera ze sobą, czy też będziesz głównie jeździł sam w nowym BRZ? Kilku właścicieli użyło małej, zamkniętej obudowy subwoofera w przestrzeni na nogi pasażera z doskonałymi wynikami. Lokalizacja w przestrzeni na nogi często działa lepiej niż inne lokalizacje subwoofera ze względu na lepszą reakcję modalną w pozycji odsłuchu. Można je również szybko i łatwo usunąć i/lub zmienić położenie w tylnej części siedzenia, gdy masz pasażera z przodu.

Na przykład, mistrz SQ Competiter Brian Mitchell używa jednego z nowszych subwooferów Arc Audio A10 w małej, zamkniętej obudowie w przestrzeni na nogi swojego zwycięskiego systemu Cadillac XLR.

ŹRÓDŁO? Czego użyjesz jako głównego źródła do zasilania wejść DSP? Śmieci w = śmieci na zewnątrz. Kilku innych tutaj z wysokiej klasy systemami SQ w swoich Subies używa oddzielnego DAP podłączonego bezpośrednio do DSP, całkowicie pomijając fabryczną jednostkę główną.

Tylko kilka przemyśleń.

Discussion starter · #33 ·
W odpowiedzi na powyższe i wszystkich innych w wątku, BRZ jest wyposażony w 3,5-calowy i 3/4-calowy głośnik w desce rozdzielczej, więc mam dużo miejsca do pracy, jeśli chodzi o głośnik wysokotonowy. Zamierzam umieścić go w miejscu 3,5-calowym za pomocą adaptera, który już mam. Ostatecznym celem nie jest tak naprawdę posiadanie nagradzanego zestawu SQ, ale po prostu miłe ulepszenie w stosunku do fabrycznego, który szczerze mówiąc jest do bani. Głośniki niskotonowe w drzwiach nie są złe, ale myślę, że skoro ulepszam wszystko inne, to mogę to zrobić.

Planuję dodać subwoofera. Obecnie mam 600 W przy 2 omach do niego i Sundown e8 w obudowie bass-reflex, ale będę szukał zmniejszenia rozmiaru. To jednak w tej chwili nie jest konieczne. Ta decyzja zapadnie później.

Jeśli chodzi o instalację, użyję fabrycznych miejsc nie tylko dla wyglądu OEM, ale dlatego, że nie mieszkam w najlepszym mieście pod względem kradzieży, więc nie chcę żadnych oczywistych obudów głośników wysokotonowych ani niczego w tym rodzaju, co dawałoby ludziom pomysły.

Moje wzmacniacze to Precision Power, 4-kanałowy i mono. Mój DSP to Dayton Audio 408. Najprawdopodobniej użyję wejść wysokiego poziomu, które idą do fabrycznego wzmacniacza dla sygnału. Mam przepiętą wiązkę przewodów, którą zrobiłem kilka lat temu i która jest typu plug and play. Obecnie używam tej metody w moim Mazda 3 i jestem zadowolony z sygnału dźwiękowego.

Kolejny głos na przetworniki SB Acoustic, mam SB17MFC35-4 i SB29RDNC-C000-4 w moim samochodzie, zwrotnica przy 2khz 24db LR zasilane przez 150wrms i naprawdę mogą grać głośno, ale pozostają krystalicznie czyste, zapewniają niskie zniekształcenia wysokiej jakości dźwięk, osobiście uważam, że są na szczycie listy pod względem stosunku jakości do ceny przetworników.
To nie tylko budżetowe głośniki, ale będą konkurować z wieloma najlepszymi przetwornikami. Używam teraz Audiofrog i są lepsze, ale dziesięć razy droższe. Czy są dziesięć razy lepsze? Jasne, że nie. Do głośników domowych przetrwały w moich drzwiach przez prawie 10 lat w trzech różnych samochodach. Brzmią lepiej IMO niż AF, ale nie mogą się równać pod względem mocy, z wyjątkiem tego tweetera SB29. Może obsłużyć mnóstwo mocy.

Discussion starter · #36 ·
Ostatnie pytanie: czy ma znaczenie w przypadku głośników wysokotonowych SB Acoustics, czy wybiorę wersje neo czy non-neo? Mam miejsce na wersje non-neo (plus są one generalnie tańsze), po prostu zastanawiam się, czy wpłynie to w ogóle na dźwięk?

Discussion starter · #38 ·
Jeśli chodzi o xo, będziesz musiał dokonać pewnych pomiarów w samochodzie i zobaczyć, co ma sens w przypadku mieszania ze średnimi.

Nie przecinałbym ich dużo poniżej 3k @24db, ale być może można zejść nieco niżej.

21 - 40 of 53 Posts