DIYMobileAudio.com Car Stereo Forum banner

Potrzebuję płytkiego subwoofera 12 cali (priorytetem jest jakość dźwięku)

16K views 59 replies 24 participants last post by  ovrtrainr  
#1 ·
Zeszłego lata w końcu kupiłem corvette. Potrzebuję subwoofera, który zajmie stosunkowo niewiele miejsca. Myślę, że potrzebuję subwoofera o płytkim montażu, który będzie napędzany przez Rockford Fosgate T750X1bd. Muszę mieć miejsce na dach, który wchodzi z tyłu. Słucham głównie hair metal, klasycznego rocka. Jestem w 100% za jakością dźwięku. Obecnie mam Alpine typeR 12s w mojej ciężarówce i są solidne IMO. Nie zamierzam wydawać tysiąca dolarów... gdzieś w przedziale 4-700 dolarów mogę się z tym pogodzić.

Wszelka pomoc jest bardzo mile widziana.

#2 ·
Iluzja c10 i c12 wydają się tutaj popularnym wyborem, ale przekraczają Twój budżet. Być może uda się znaleźć używany. Masz również JL 10 i 12tw3, które są doskonałe. I masz nowy subwoofer Hertz, który moim zdaniem jest kopią JL.

#11 ·
Iluzja c10 i c12 wydają się być popularnym wyborem w tych okolicach, ale powyżej budżetu. Być może uda się znaleźć używany. Masz również JL 10 i 12tw3, które są doskonałe. I masz nowy sub hertz, który moim zdaniem jest kopią JL.
To wszystko.

Mam JL 10TW3 w jednym samochodzie i wcale nie jest źle, zwłaszcza jak na rozmiar. Do kolejnej konstrukcji chcę zrobić lepiej i zastanawiam się nad wyborem między 12TW3 a Illusion C12. Illusion kosztuje 3 razy więcej, ale zastanawiam się, czy jest 3 razy lepszy.

Automobile Evo wydaje się również mocnym konkurentem dla 12TW3, podobna cena.

#14 ·
Po prostu wdzięcznie umieszczę to tutaj. Drugi dzień z rzędu.😃

Właśnie myślałem o tym filmie i o tym, że ktoś powinien go opublikować. Jeśli dobrze pamiętam, JL wypadł najlepiej.

#27 ·
#19 ·
To byłby jeden z tych, które warto rozważyć, ze znaną jakością wykonania

#24 ·
Ten facet pali crack. Te nie były nowe za 1500 $. 650 + 250 wysyłka kup teraz. Nie mogę znaleźć oryginalnej ceny detalicznej, ale myślę, że wynosiła około 400 $. Ale hej, xbl^2 i 0,76 mh indukcyjności. Brzmi jak dobry przedni sub, musiałbym to wymodelować, ale mógłby to być dobry midbass pod siedzeniem, ponieważ masz ich parę.

#25 ·
Ten gość ćpa. One nie kosztowały 1500 dolarów jako nowe. 650 + 250 wysyłka kup teraz. Nie mogę znaleźć oryginalnej ceny detalicznej, ale myślę, że wynosiła około 400.

Ale hej, xbl^2 i 0,76 mh indukcyjności. Brzmi jak dobry przedni sub, musiałbym to wymodelować, ale mógłby to być dobry midbass pod siedzeniem, ponieważ masz ich parę.
Stary!!! nie dawaj mi pomysłów. 🫨 lol Nawet nie pomyślałem o przednim subie. Powiedziałem mu, że nie kosztowały 1500, ale zbył mnie. Zapłaciłem 400 za oba. 😃

#30 ·
Nie jestem pewien, czy to już zostało wspomniane, ale jeśli dobrze przeczytałem, masz doświadczenie z Alpine Type-Rs, dlaczego po prostu się tego nie trzymać? Ich nowy płytki montaż Type-R był numerem jeden na mojej liście do instalacji w mojej ciężarówce, ale żona nie dała zielonego światła na 650 dolarów za pojedynczy głośnik; Chociaż mieści się to w twoim przedziale cenowym (Alpine RS-W12D2). Przyjrzałem się również Rockford Fosgate T1S (około 499 dolarów za 12 cali), ale zrezygnowałem z tego. Skończyło się na tym, że poszedłem taniej i kupiłem Kicker CompRT za 179 dolarów... teraz żałuję, że nie wziąłem dwóch. Powodzenia.

#31 ·
Nie jestem pewien, czy to już zostało wspomniane, ale jeśli dobrze czytam, masz doświadczenie z Alpine Type-Rs, więc dlaczego po prostu się tego trzymać. Ich nowy płytki montaż Type-R był numerem jeden na mojej liście do instalacji w mojej ciężarówce, ale żona nie dała zielonego światła na 650 dolarów za pojedynczy głośnik; Chociaż mieści się to w Twoim przedziale cenowym (Alpine RS-W12D2). Przyjrzałem się również Rockford Fosgate T1S (około 499 dolarów za 12"), ale zrezygnowałem z tego. Skończyłem taniej i dostałem Kicker CompRT za 179 dolarów... teraz żałuję, że nie wziąłem dwóch. Powodzenia.
Mam 53 lata i jestem z żoną od 16 roku życia. Kupiła nowego Hondę Accord z 2006 roku, Hondę Accord z 2010 roku i obecnie jeździ Mazdą Miata z 2015 roku w wersji kabriolet. Przez cały ten czas jeździłem Silverado z 2000 roku od około 2007 roku. Przełożyliśmy 4 córki przez studia, 1 z tytułem magistra, dwie najmłodsze wkrótce rozpoczną studia podyplomowe, córka 2 wychodzi za mąż w październiku... nie trzeba dodawać, że tak naprawdę nie dostałem DOKŁADNIE tego, czego chciałem. Więc tego lata w końcu dostałem C6 Corvette z 2006 roku. Jest nieskazitelny i chcę, żeby system był taki, jak chcę. Z przodu mam głośniki średniotonowe i wysokotonowe Hertz MPK 165.3 i mam prowizoryczną skrzynię z aktualnie zainstalowanym typem r. Chcę, żeby skrzynia nie wyglądała tak bardzo jak skrzynia, chcę, żeby wtopiła się w samochód.

Dlatego wolę płytki montaż, który zajmuje mniej miejsca. Używam Rockford t750xbd, który daje 750 watów przy 2 omach i Rockford T400X4AD do zasilania tych średnich i wysokich tonów. Oba te wzmacniacze mają również małą powierzchnię z Dayton DSP-408.

Ponieważ mam najlepszą żonę na świecie, daje mi zielone światło, żebym to zrobił tak, jak chcę, ponieważ wie, jak długo czekałem na ten samochód. Więc nie jestem przeciwny żadnemu konkretnemu głośnikowi, po prostu chcę kilku opinii na temat tego, co jest cholernie dobrym subwooferem w moim przedziale cenowym, który zajmuje mało miejsca.

Dachy w tych samochodach się zdejmują i wchodzą do bagażnika i nie będę kompromitował możliwości ich zrobienia. A w wieku 53 lat słucham dość głośno, ale na pewno nie tak jak w wieku 23 lat. Mógłbym włożyć dwa, jeśli bym chciał, po prostu wątpię, żebym potrzebował dwóch.

Dziękuję za wszystkie uwagi. Jestem zaintrygowany tymi Stereo Integrity Magv4, o których wspomniano na początku wątku, ale trochę mnie martwi kupowanie subwoofera, który leżał w magazynie przez 15 lat. Wyglądają świetnie, cena wydaje się ok... ale będę wkurzony, jeśli na nie wskoczę i będą miały problemy z tak długim leżeniem.

Jestem również zaintrygowany przez JL Audio 12tw3. Jestem pewien, że tak czy inaczej będą dobrym subwooferem, ale Stereo Integrity kosztowałoby około 2 za cenę 1 JL Audio.

Czy ktoś chce dołączyć do tych SI i podzielić się kosztami? Naprawdę potrzebuję tylko 1.

#35 ·
On również je sprzedaje osobno. Podobno ma ich jeszcze 12, złóż ofertę na jeden i zobacz, czy przejdzie. Lub wyślij mu ofertę. Jestem pewien, że sprzeda go za 200$

Nie widzę specyfikacji na ten temat. Czy to 4ohm DVC?

#34 ·
Oferta na Ebayu ma pojedynczy egzemplarz za 160 $ plus 42 $ za wysyłkę. Waham się, ale wiek i zużycie gumowych elementów budzi duże obawy. 15 lat to dużo.
Nie wiem na pewno... ale moje Type R w mojej ciężarówce mają prawdopodobnie 15 lat i nie mam z nimi problemu.
Mój pierwszy zestaw stereo w domu po ślubie został kupiony w 1990 roku. Miał 3-drożne głośniki wieżowe z 12-calowym głośnikiem niskotonowym... W końcu wyrzuciłem je w zeszłym roku. Miałem je w garażu przez lata i wciąż brzmiały świetnie. Po prostu już ich nie potrzebowałem... ale pomyśl o tym...... te rzeczy miały 31 lat i wciąż brzmiały dobrze.

#44 ·
Zeszłego lata w końcu kupiłem corvette. Potrzebuję subwoofera, który zajmie stosunkowo małą powierzchnię. Myślę, że potrzebuję subwoofera o płytkim montażu, który będzie napędzany przez Rockford Fosgate T750X1bd. Muszę mieć miejsce na dach, który wchodzi z tyłu. Słucham głównie hair metal, klasycznego rocka. Jestem w 100% za jakością dźwięku. Obecnie mam Alpine typeR 12s w mojej ciężarówce i uważam, że są solidne. Nie zamierzam wydawać tysiąca dolarów... gdzieś w przedziale 4-700 dolarów mogę się zmieścić.

Wszelka pomoc jest bardzo mile widziana.
Czy rozważamy subwoofery o płytkim montażu jako te o głębokości montażu poniżej 6 cali? Można znaleźć prawdziwe 12-calowe głośniki, które mają mniej niż 6 cali, co powinno mieć lepszą jakość tonalną w porównaniu do głośników niskotonowych o płytkim montażu.

#45 ·
Czy rozważamy subwoofery płytkie jako te o głębokości montażu poniżej 6 cali? Można znaleźć prawdziwe 12-calowe głośniki, które mają mniej niż 6 cali, co powinno mieć lepsze walory tonalne w porównaniu do płytkich głośników niskotonowych.
Myślę, że powinienem był stwierdzić, że szukam czegoś, co zajmuje około 1 stopy sześciennej przestrzeni. Nie chcę skrzyni, która w mojej Corvette będzie bardzo wysoka za moimi siedzeniami, ponieważ potrzebuję, aby dach nadal się tam mieścił.