DIYMobileAudio.com Car Stereo Forum banner

Nowe wzmacniacze Orion....Czy to naprawdę działa?

16K views 30 replies 15 participants last post by  seanej007  
#1 ·
Właśnie przejrzałem stronę internetową firmy Orion i zauważyłem parametry mocy ich wzmacniaczy XTR i HCCA. Wydają się być niezwykle potężne. Widziałem jeden, który miał moc znamionową 300 x 4 przy 4 omach. Zastanawiam się tylko, czy ktoś ma jakieś doświadczenia z Orionem w ciągu ostatnich 5-10 lat.

#22 ·
Nie od czasu przejęcia DEI, ale używam ich wzmacniaczy 1, 2 i 3 generacji.

Jestem pewien, że ich najnowszy sprzęt jest potężny, ale przy jakiej dokładnie specyfikacji zniekształceń? Nawet jeśli wszystko jest w porządku, wydają się w najlepszym razie zawyżone.

Uwielbiam ich wzmacniacze starej szkoły, używam ich głównie i zdaję sobie sprawę, że mam pewne związane z tym nostalgiczne uprzedzenia (z którymi się zgadzam).
Najnowszy sprzęt ma bardzo mało charakteru projektowego, podstawowy czarny, bez radiatora, nie jestem fanem chińskiej gumy i koreańskich płytek drukowanych... Mam 3. generację HCCA i serię NT, bez wątpienia najlepszą erę Car Audio.... wygląd i wydajność

#4 ·
Nie ufam Lanzarowi, że zajmie się marką w sposób, w jaki musi to robić, aby utrzymać moje zainteresowanie. Gdzieś był inny post, w którym pokazano, że płyty były takie same jak w Lanzarach, co jest dużym minusem.

A następnie, jak stwierdzono, za drogie. Gdybyś właśnie przejął markę i przeniósł ją do tego samego domu, co marka znana z taniej produkcji, pomyślałbym, że podszedłbyś do swojej ceny z bardziej otwartym umysłem, ale ci faceci myślą, że ta odznaka zapewnia całą jakość, której potrzebuje wzmacniacz.

I 300 X 4 przy 4 omach..........to zdecydowanie brzmi jak liczby Lanzara:laugh:

#5 ·
MD Audio jest obecnie firmą macierzystą Orion i Lanzar. Uważam jednak, że inny producent wypuszcza jedyną dobrą serię Lanzar; Opti.

Mimo to, kilku tutaj twierdzi, że "nowy" Orion jest w porządku. W większości wciąż wygląda tak, jak wtedy, gdy DEI był ich właścicielem, ale wartości mocy na tych dużych wzmacniaczach są po prostu szalone.

Lokalny dealer Orion powiedział mi, że miał problemy z serwisowaniem produktów objętych gwarancją, ale to było ponad rok temu. Może sytuacja się poprawiła?

#6 · (Edited)
Dostałem w swoje ręce jeden z nowszych Class d mono kilka miesięcy temu i wyglądał jak płytka drukowana Power Acoustik Bmf4400.

#7 ·
Czy Lanzar OPTI są nadal dobre?
Kiedyś śliniłem się na ich widok w "starych" czasach.
Myślałem, że Lanzar to teraz tylko tanie chińskie badziewie.

Szukam solidnego wzmacniacza subwoofera do mojego DC audio 10".
Opti byłby bardzo kuszący, JEŚLI byłyby tym, czym kiedyś były.

#8 ·
Właśnie przejrzałem stronę internetową Oriona i zauważyłem parametry mocy ich wzmacniaczy XTR i HCCA. Wydają się być niezwykle mocne. Widziałem jeden, który był oceniany na 300 x 4 przy 4 omach. Zastanawiam się tylko, czy ktoś ma jakieś doświadczenie z Orionem w ciągu ostatnich 5-10 lat.
XTR2000.4 to klasa AB i jest oceniany na 300 x 4 przy 4 omach i sądząc po rozmiarze wzmacniacza, jestem skłonny w to uwierzyć.

Oto XTR 2250, oceniony na 250 Wrms przy 4 omach i osiągnął 258 Wrms, 381 Wrms przy 2 omach i prawie 800 Wrms przy 4 omach mono, co można przypisać niewystarczającemu zasilaniu wzmacniacza.
https://www.youtube.com/watch?v=OKA17ZBkFrw

#11 ·
Właśnie sprawdziłem film BigDWiz z XTR2500D i są one prawdziwym hitem. Dużo bardziej niedoceniane niż wzmacniacze starej szkoły.
Z pewnością wydają się generować mnóstwo mocy, zwłaszcza jak na swój rozmiar. Ale pobierają mnóstwo prądu. Sprawdziłem film, do którego się odwołałeś i zamieściłem tutaj link...

https://www.youtube.com/watch?v=DMBV0dVAtUo

#12 ·
Tak, 57% przy 1 omie. To na pewno tani wzmacniacz. Czekałem, aż ktoś go przetestuje. Zastanawiam się, czy HCCA ma lepszą wydajność?
Chcę przejść na HCCA, moc za dolara jest niezrównana. Ale są duże i wymagałyby o wiele więcej pracy, niż zamierzam wykonać. Poza tym nie obchodzą mnie suby i głośniki.

#13 ·
Tak, 57% przy 1 omie. To na pewno tani wzmacniacz. Czekałem, aż ktoś go przetestuje. Zastanawiam się, czy HCCA ma lepszą wydajność?
Chcę przejść na HCCAs, moc na $ jest niezrównana. Ale są duże i wymagałyby o wiele więcej pracy, niż zamierzam zrobić. Nie obchodzą mnie też suby i głośniki.
Suby i głośniki Orion pozostawiają wiele do życzenia. Z pewnością bardziej dla tłumu burp lub SPL. Ale, IMO wzmacniacze to wzmacniacze. Nie znają różnicy w SQ i SPL. Więc, jeśli potrzebujesz mocy, którą te wzmacniacze najwyraźniej potrafią wytworzyć, możesz rzucić okiem.

Jednak jedna obserwacja, numery s/n na wzmacniaczu w filmie są nieimponujące, a nawet trochę niejasne...>65db. Czy to oznacza, że ocena dotyczy 1 oma i 12,6 V i jako taka jest najniższą liczbą, jaką wzmacniacz jest w stanie wytworzyć?

Pełne ujawnienie, byłem bardzo krytyczny wobec Oriona, ponieważ obecnie istnieje. Kwestionowałem zamiar nowych właścicieli (MD Audio), aby robić niewiele więcej niż czerpać zyski z legendarnej marki starej szkoły. Myślałem też, że są po prostu kolejnym producentem, który dał się złapać w oceny "maksymalnej mocy".
Ale będę pierwszym, który przyzna, że mogłem być nadmiernie krytyczny. Jeśli numer Amp Dyno Derecka może być odtworzony przez różne wzmacniacze, mogą one oferować naprawdę niesamowitą wartość "watów na dolara".

#14 ·
Ja również krytykowałem MD. Ale widziałem też więcej niż kilka osób mających problemy z jakością z dużymi wzmacniaczami HCCA. Może to być błąd użytkownika lub naprawdę tanie komponenty, jak sugeruje cena.

#16 ·
Naprawdę miałem nadzieję, że to się sprawdzi i wytrzyma. HCCA 4000.4 jest śmieszny za tę cenę. Nie mam pojęcia, gdzie miałbym to umieścić

#18 ·
Naprawdę miałem nadzieję, że te będą dobrze działać i wytrzymają. HCCA 4000.4 jest śmieszny za tę cenę. Nie mam pojęcia, gdzie miałbym go włożyć
Te nowe wzmacniacze HCCA są ogromne. Spróbuj YouTube, aby zobaczyć kilka filmów z rozpakowywania, aby zorientować się.
Chciałbym znaleźć wzmacniacz klasy D, który może dostarczyć 1000-1200 watów przy 4 omach, aby zasilić Dayton Ultimax 18. :laugh:
Ale też nie chcę zbankrutować. Mam kilka starszych wzmacniaczy PPI klasy A/B, które wykonałyby zadanie w trybie mostkowym. Ale znowu wracasz do poważnego poboru prądu i większego śladu stopy.

#21 ·
Popełniłem błąd, kupując sterowniki Orion XTR 10 cali... po 3 miesiącach jeden się rozerwał, Orion nie honoruje gwarancji... uczyniłem to moją osobistą misją, aby znaleźć, zlokalizować i kupić sprzęt Orion 90, co zrobiłem...

Sprzęt Orion po 2000 roku, DEI itp. nie jest wart zdobywania i instalowania ........ Chińska guma i koreańskie płytki drukowane .............

Misja zakończona...

Attachments

#23 ·
Właściwie to uważam, że koreańskie deski są całkiem dobre. Trzeba uważać na te, które pochodzą z innych źródeł. Suby Orion wyglądają moim zdaniem dość 'kiepsko'. XTR Pro's mogą być w porządku. Mogę wam powiedzieć, że Orion miał silną obecność na Car Audio Championships (MECA SPL division) w Louisville w zeszłym roku. Ale pojazdy na ich stoisku były w rzeczywistości konkurentami i wyglądały dokładnie tak, jak można się spodziewać po SPL rattle-traps.

#25 ·
Właściwie to uważam, że koreańskie deski są całkiem dobre. To te, które pochodzą z innych źródeł, na które trzeba uważać. Suby Orion wyglądają IMO dość "blah". XTR Pro mogą być w porządku.
Mogę wam powiedzieć, że Orion miał silną obecność na Car Audio Championships (MECA SPL division) w Louisville w zeszłym roku. Ale pojazdy na ich stoisku były w rzeczywistości konkurentami i wyglądały dokładnie tak, jak można by się spodziewać, że będą wyglądać SPL rattle-traps.
Kwestia opinii, kiedy element car audio ma ponad 20 lat i nadal działa tak, jak działał po raz pierwszy wyprodukowany, bardzo dobrze świadczy o konstrukcji, projekcie, tylko czas pokaże, czy obecny głośny sprzęt przetrwa próbę czasu, a także zachowa swoją wartość... Głośny niekoniecznie oznacza jakość, trwałość, praktyczność... popełniłem błąd kupując nowy element tylko po to, by stał się bezużyteczny po 3 miesiącach... skontaktowałem się z centralą Orion na Florydzie i próbowali szukać wymówek kwestionując instalację itp., nie zaoferowano żadnego środka zaradczego ani gwarancji. W 2018 roku każdy element sprzętu Orion zainstalowany w moich pojazdach pochodzi z lat 90.

Attachments