Widzieliśmy kilka instalacji Nicka i znamy jego obecność w Internecie. Chciałbym dodać dogłębną recenzję usługi strojenia jakości dźwięku, którą otrzymałem od Nicka. Jeśli nie chcesz czytać mojej rozwlekłej recenzji, jestem niesamowicie zadowolony z mojej decyzji, aby jechać 3 lub 4 godziny, aby Nick mógł dostroić mój samochód i o ile wiem, nie ma nikogo w regionie północno-wschodnim, który świadczyłby podobną usługę tej jakości.
Po przerwie wróciłem do DIYMobileaudio, aby przeprowadzić badania, a następnie znalazłem również stronę na Facebooku poświęconą jakości dźwięku. Kiedy planowałem swój system, podekscytowany tymi nowymi DSP z komputerami przenośnymi, które chciałem mieć 15 lat temu, zobaczyłem, że Apicella Auto Sound oferuje strojenie jako usługę i ze względu na obecność Nicka w Internecie (duża część z nich zapewnia wsparcie w strojenie DSP), wiedziałem, że tam pójdę, gdy nadejdzie czas. Nick był naprawdę elastyczny w planowaniu, gdy zbliżał się ten czas i został przesunięty w prawdziwym stylu DIY.
Przed spotkaniem: Kiedy w końcu byłem gotowy, aby umówić się na spotkanie, Nick naprawdę chciał się upewnić, że przynoszę mu samochód gotowy do strojenia, a nie samochód, który wymagał mnóstwa rozwiązywania problemów. To absolutnie uczciwe i odpowiednie, aby osoby korzystające z takiej usługi rozumiały koszt czasu/pracy i nie oczekiwały, że strojenie będzie obejmować godziny rozwiązywania problemów technicznych. Podoba mi się profesjonalny, szczery charakter naszego dialogu przed strojeniem. Pomogło to zapewnić nam obu, że transakcja przebiegnie jak najlepiej. Żadne z nas nie chciało, żebym tam pojechał i nie był gotowy do skorzystania z usługi strojenia i żadne z nas nie chciało dodatkowego czasu/pracy/rozliczeń, których się nie spodziewaliśmy.
Przybyłem do Apicella Auto Sound z zainstalowanym 3-drożnym frontem Audiofrog, średnimi i wysokotonowymi w pierwszych owiniętych panelach z włókna szklanego. Na prośbę Nicka podłączyłem system bez podstawowych problemów z hałasem i każdy kanał odtwarzał to, co powinien (lewo/prawo i odpowiednia częstotliwość). Używam Helix DSP (myślę, że można śmiało powiedzieć, że to preferencja Nicka), wzmacniaczy Zapco ST i subów audiofrog. Pomimo tego wspaniałego sprzętu, ton dämpning i głośników odtwarzających odpowiednią częstotliwość, mój system brzmiał jak gówno. Wiedząc, że Nick zamierza dostroić mój system, tak naprawdę nie zainwestowałem czasu w żadne precyzyjne strojenie.
Nick najpierw pozwolił mi posłuchać swojego samochodu, w którym przypadkowo użyto tych samych głośników na froncie. Zadał mi kilka pytań dotyczących dźwięku, aby ocenić, czego chcę w stroju w porównaniu do tego, jak brzmiał jego samochód. Mogłem również sprawdzić instalację, nad którą pracuje, trochę porozmawiać, spojrzeć na piękny głośnik wysokotonowy scan-speak, trochę pogadać o narzędziach i technikach z włókna szklanego... wszystko, czego chciałem z tego doświadczenia z car audio.
Proces strojenia: Na strojenie usiadłem na tylnym siedzeniu, aby zorientować się w procesie. Potwierdziło to, że to, co osiągnął w ciągu kilku godzin, zajęłoby mi wieczność, aby się nauczyć i zastosować. Nick ma wyraźne doświadczenie w systematycznym używaniu rEW, kilku utworów z płyt CD i oprogramowania DSP, aby zrównoważyć to, co słyszy słuchacz z lewego i prawego głośnika, uzyskać technicznie dokładną scenę dźwiękową i uzyskać płynną charakterystykę częstotliwościową. Z tylnego siedzenia mogłem zobaczyć paskudne piki i obserwować, jak je eliminuje. Był w stanie zidentyfikować małe grzechotanie drzwi i jeden mały pik, który był prawdopodobnie efektem ubocznym moich podgłośników średniotonowych, które nie były całkowicie wzmocnione i uszczelnione. V
Teraz, gdy odbyłem kilka sesji odsłuchowych i słuchałem różnorodnej muzyki, mogę powiedzieć, że mam naprawdę silny obraz centralny, muzykę rozciągającą się poza granice moich lewych i prawych słupków A oraz głębię (nie nazwałbym tego mocnym, ale z pewnością mam poczucie głębi sceny dźwiękowej, rozciągającej się co najmniej poza kabinę na maskę. Minęło trochę czasu, odkąd miałem „fajny system”, więc tonalność jest o wiele bardziej wyraźna i wyraźniejsza niż jestem do tego przyzwyczajony. Gładki na pewno, szczegółowy, zrównoważony, głośny i wyraźny. Bas dobrze komponuje się z przednią sceną, dając efekt „basu z przodu”. Strojenie Nicka trwające 2-3 godziny umieściło system w miejscu, w którym „może trzeba go posłuchać przez chwilę, aby może znaleźć tę jedną nutę, która powinna brzmieć trochę inaczej”... świetne miejsce dla mojego systemu, aby zająć się tymi dwoma małymi problemami, które Nick był w stanie zidentyfikować. Mówię też o tym wszystkim o dźwięku ze zrozumieniem, że rozmieszczenie głośników w systemie, pojazd i inne problemy związane z instalacją ograniczą takie rzeczy, jak szerokość i głębia.
Po strojeniu: Nick wspomniał również, że zawsze zapisuje i tworzy kopie zapasowe strojeń klientów i (to dla mnie szalone), aby dać mi znać, czy i kiedy mogę znaleźć tę jedną nutę, która nie brzmi dobrze konsekwentnie w różnych utworach. Kiedy ją zidentyfikuję, może wziąć moje strojenie, wprowadzić w nim zmiany i wysłać mi e-mailem nowe strojenie, aby móc je przesłać do mojego systemu. Pozwoli mi to więc na rozpoczęcie korzystania z tego wspaniałego strojenia, które mam, i ulepszanie go, i oczywiście wiedzieć, że jest ono zabezpieczone na wszelki wypadek.
Po kilku miesiącach instalowania mojego stereo, Nick naprawdę potrafił sprawić, że zabłysło w ciągu kilku godzin. Chociaż chciałbym nauczyć się lepiej stroić w przyszłości jako majsterkowicz, nie chciałem czekać, aż moje stereo zabrzmi tak, jak brzmi teraz
Gorąco polecam Apicella Auto Sound/Nick każdemu w regionie, kto szuka instalacji zorientowanej na jakość dźwięku, strojenia lub jakiejkolwiek pracy we wnętrzu, którą wykonuje. Nasza interakcja przebiegła dokładnie tak, jak reklamowano/obiecano i myślę, że trudno to osiągnąć w przypadku specjalistycznej usługi, takiej jak strojenie, które świadczy. Nick wyraźnie kocha car audio i jakość dźwięku i jest osobiście dumny ze swojej pracy i swojego biznesu, który prawdopodobnie będzie się rozwijał w najbliższej przyszłości.