DIYMobileAudio.com Car Stereo Forum banner

Głośniki wysokotonowe zbyt jasne, wskazówki dotyczące umieszczenia??

16K views 77 replies 16 participants last post by  Elektra  
#1 · (Edited)
Właśnie zainstalowałem komponenty JBL C608GTI MKII w BRZ mojej żony. Dostają 300 W x 2
Mieliśmy mało czasu, więc po prostu umieściliśmy głośniki wysokotonowe w fabrycznych miejscach na desce rozdzielczej (mając nadzieję, że będzie dobrze brzmieć... okazuje się, że nie).

Cóż, głośniki wysokotonowe w tych głośnikach są SUPER jasne i czujesz się, jakby na ciebie krzyczały.

Planuję przenieść je do słupków A (cross firing).

Jakieś rekomendacje dotyczące znalezienia najlepszego umiejscowienia głośników wysokotonowych???

#2 ·
Wydaje się, że problem dotyczy poziomu głośności. Przesuwanie głośników wysokotonowych niewiele pomoże. Spróbuj wyrównać system. Czy masz jakiś sprzęt pomiarowy? Spróbuj z różnymi kątami, jeśli to możliwe, a następnie odbitymi od przedniej szyby.

Wysłane z mojego GT-I9505 za pomocą Tapatalk

#3 ·
Jeśli zwrotnica pasywna ma przełącznik tłumienia tweetera, użyj go. Zazwyczaj w konfiguracjach aktywnych tweetery są obcinane o 3-5 dB od średniego basu. Poza tym, jak wspomniano, użyj korektora. O ile pamiętam, ta zwrotnica używa zboczy 24 dB przy ~2 kHz, więc tak, obetnij między 2-4 kHz.

#4 · (Edited)
Chcę się nie zgodzić. Oś robi dużą różnicę, szczególnie w przypadku większości tweetów samochodowych. Nawet Andy stwierdził, że JBL projektuje swoje tweetery tak, aby były odtwarzane poza osią. EQ i poziom pomagają, ale to nie jest plaster na złe umiejscowienie. Mam zestaw ND20FA-6 w słupkach z zerowym EQ. Tylko xover, poziom i t/a ustawione. Zmierzona odpowiedź była bardzo zaskakująca...... zainstaluj je tak, jak powinny być. Odbijanie się od przedniej szyby zwykle nie jest dobrym rozwiązaniem.

#5 · (Edited)
Chcę się nie zgodzić. Oś robi dużą różnicę, zwłaszcza w przypadku większości tweetów audio samochodowych. Nawet Andy stwierdził, że JBL projektuje swoje tweetery tak, aby były odtwarzane poza osią. EQ i poziom pomagają, ale to nie jest plaster na złe umiejscowienie. Mam zestaw ND20FA-6 w żaglach z zerowym EQ. Tylko xover, poziom i t/a ustawione. Zmierzona odpowiedź była bardzo zaskakująca...... zainstaluj je tak, jak powinny być.
Każdy jest ekspertem.

1. Przeczytaj pierwszy post OP, tweety znajdują się w standardowej lokalizacji deski rozdzielczej. Gdzie znajduje się większość standardowych lokalizacji deski rozdzielczej? Są już poza osią.

2. EQ to plaster na umiejscowienie? Stary, musisz zobaczyć i zrozumieć wykresy Andy'ego dotyczące odpowiedzi, 1" od stożka i na wysokości uszu. Cały cholerny samochód to kiepskie umiejscowienie dla głośników, które grają powyżej ~500 Hz. Musisz użyć eq dla odpowiedzi samochodu, a to jest do bani, bez względu na to, gdzie montujesz głośniki.

3. Jeśli tylko umieszczając tweety w słupkach, nie musisz robić żadnego eq, to albo źle mierzysz, albo nie słuchasz wystarczająco uważnie, niezależnie od tego, jak dostroisz konfigurację.

#7 ·
Tak. Odbijanie się od szyby prosto w twoją twarz może być równie dobrze na osi.

#10 ·
Yeah. Bouncing off the glass right into your face might as well be on axis.
Tak. Odbijanie się od szyby prosto w twarz równie dobrze może być na osi.

Tak, myślę, że dokładnie to się dzieje :mad:

dobra rozmowa tutaj, chłopaki, tak trzymać!

Nie mam żadnego sprzętu testowego, poza mikrofonem Pioneer auto EQ (którego używałem wcześniej i byłem BARDZO zadowolony)

Jak wysoko na słupkach A powinienem umieścić??

#9 ·
Zbyt wiele wariancji między samochodami i kierowcami użytych w tym przykładzie. To nie czyni go błędem logicznym, ale też nie czyni go absolutem. Chodzi o to, że wierzę, że Andy stwierdził to kilka razy, co szybkie wyszukiwanie słów kluczowych w Google powinno łatwo ujawnić. Nieco inny zestaw, ale jestem pewien, że to samo dotyczy wszystkich GTI.

JBL 660GTi jest zaprojektowany do użytku z falami o kącie 35 stopni od osi.
To, czy jest to wykonalne w każdym samochodzie, jest wątpliwe, ale nie sądzę, żebym nazwał to bliskim strzelania z przedniej szyby. Jeśli to jedyna opcja, to tak, będziesz musiał się z tym zmierzyć podczas strojenia. Poza tym myślę, że wszyscy wiemy, że ogólny konsensus jest taki, że najpierw optymalizujemy instalację, a na końcu stroimy.

#11 ·
Jak powiedział SQnutjob, to może działać i wielu sprawia, że działa dobrze, ale potrzebuje EQ. Co masz. Czego nie masz, to sposobu na obniżenie jego poziomów bez obniżania środka.

#12 ·
Używając pasywów, jesteś zdany na łaskę tego, co oferują, a to niewiele. Wewnątrz nich znajdują się zworki, które można regulować, ale będą one tłumić tylko o -2dB, jeśli są już ustawione na 0. Możesz mieć je ustawione na +2dB, więc możesz uzyskać -4dB, jeśli tak jest. Poza tym, to EQ, jeśli mają pozostać w tej pozycji. Jeśli to za dużo kłopotu, możesz je tymczasowo przesunąć, aby znaleźć optymalne miejsce i ewentualnie użyć dołączonych falowodów, aby zmaksymalizować efekty. Jest tu kilka wątków dotyczących zestawów GTI, które możesz przejrzeć i uzyskać wskazówki. Nie zdziw się, jeśli większość z nich będzie je jednak uruchamiać aktywnie.

#13 ·
Jeśli chodzi o to, że nie wiem, co robię, odnosząc się do braku EQ na tweetach w żaglach (ponownie.... żagle, nie słupy :rolleyes:), oto zdjęcie reakcji obu tweetów i całego systemu, kiedy dziś trochę majstrowałem. Użyłem nieskorelowanego różowego szumu, ponieważ mierzę całkowitą reakcję systemu. Poszczególne przetworniki zostały zmierzone i wyregulowane jakiś czas temu po instalacji. Mikrofon Dayton USB używający ruchu zamiatania od ucha do ucha, aby uzyskać średnią. Wygładzanie 1/6, co powinno być w porządku dla wyższych częstotliwości. Jeszcze raz... EQ jest płaskie na tweetach.
Image

Image

Teraz nie mówię, że jego lub czyjeś tweety będą wykazywać to samo, ponieważ są to małe 3/4" tweety skrzyżowane przy -24db LR 7khz. Ta sama technika pomiaru została użyta w poprzednich konfiguracjach w tym samym pojeździe, gdzie inny głośnik wysokotonowy znajdował się gdzie indziej i wymagał pewnej pracy EQ w tym obszarze. Nie zmieniłem mojej techniki pomiaru.

#23 ·
Przerzucenie jednego tylko pogorszy sprawę, jeśli już nie są poza fazą. Będzie to brzmiało jakoś rozproszone, jeśli to właściwy opis. Regulacja amplitudy i osi to Twój przyjaciel w przypadku tweetów.

#24 ·
To może być trudne, ale rozwiąże problem z amplitudą.
Odłącz środek pasma od pasywnego i obniż wzmocnienie, aby sprawdzić, czy nadal możesz uzyskać wystarczającą moc wyjściową bez krzyczenia na ciebie. Bez średnicy będzie to brzmiało dziwnie, ale da ci to wskazówkę do naprawy.

#25 ·
Byłbym ciekaw usłyszeć Twoje wrażenia, gdy już to ogarniesz. Jeszcze lepiej - chciałbym zobaczyć Ciebie/Twój samochód na następnym spotkaniu w połowie maja w MA (data/miejsce nie zostały jeszcze ustalone).

#31 · (Edited)
Właściwie sqnut, myślę, że powód, dla którego w ogóle zapytałem go o jego ustawienia korektora, był tuż po tym, jak zobaczyłem, jak mówisz do lycancatt, że jeśli nie używasz wszystkich pasm korektora, twój samochód nie jest tak dobry, jak może być, czy coś w tym stylu. I pytanie.. dlaczego zawsze mówisz o czołowych zawodnikach, jakbyś wiedział wszystko (lub cokolwiek) o ich samochodzie, instalacji i stroju, albo jakbyś sam był czołowym zawodnikiem? Żadna osoba, która zajęła miejsce w finale w zeszłym roku, nie jest aktywna na tej stronie. Biorąc pod uwagę, że jesteś po drugiej stronie świata, w jaki sposób zdobywasz informacje o ich ustawieniach?

#32 · (Edited)
Właściwie sqnut, myślę, że powodem, dla którego w ogóle zapytałem go o jego ustawienia eq, było tuż po tym, jak usłyszałem, jak mówisz do lycancatt, że jeśli nie używasz wszystkich swoich pasm eq, twój samochód nie jest tak dobry, jak może być, czy coś w tym stylu. I pytanie.. dlaczego zawsze mówisz o czołowych konkurentach, jakbyś wiedział wszystko (lub cokolwiek) o ich samochodzie, instalacji i strojeniu, lub jakbyś sam był czołowym konkurentem? Żadna osoba, która zajęła miejsce w finale w zeszłym roku, nie jest aktywna na tej stronie. Biorąc to pod uwagę i to, że jesteś na drugim końcu świata, w jaki sposób zdobywasz informacje o ich strojeniach?
Moje doświadczenie mówi mi, że praktycznie każdy pojedynczy pasmo musi być dostrojony, aby uzyskać ogólny balans odpowiedzi, tonalność, dynamikę itp. (JAK SŁYSZANE, a niekoniecznie mierzone). Jeśli nie słyszysz małych różnic, które składają się na cały dźwięk, nie zrozumiesz, co mówię. Oczywiście to nie wystarczyłoby dla ciebie.

W jednym z wątków budowlanych KP sprawdziłem z KP, jak używa eq i praktycznie używa wszystkich pasm, a każde pasmo jest ustawione w krokach +/- 0,3 db podczas zgrubnego strojenia, a następnie w krokach 0,1 db dla precyzyjnego strojenia. Czy to wystarczy dla ciebie? :p

Edytowano w celu usunięcia dodatkowego komentarza.

#33 ·
Efekt pozaosiowy dla 1-calowego tweetera zacznie działać przy częstotliwościach wyższych niż około 6750 Hz. Różne rozmieszczenie i kąty nie pomogą w najbardziej krytycznym zakresie 2-4 kHz. Spróbuj zrobić mały spadek o 2-3dB na przykład przy 3kHz i sprawdź jak to brzmi. Może pomóc, przynajmniej trochę.

#34 · (Edited)
^^ Każdy głośnik wysokotonowy będzie dookólny przy 2-4 kHz, więc kąt nie ma znaczenia, dlatego zasugerowałem obcięcie w tym zakresie w moim pierwszym poście, zanim wszyscy eksperci wtrącili się, żeby mówić o osi i odbiciach:D.

#36 ·
^^ Każdy głośnik wysokotonowy będzie dookólny przy 2-4 kHz, więc ustawianie pod kątem nic nie znaczy, dlatego zasugerowałem obcięcie w tym zakresie w moim pierwszym poście, zanim wszyscy eksperci wskoczyli, żeby porozmawiać o osi i odbiciach:D.
To prawda. Jedynym sposobem, w jaki ustawienie głośnika wysokotonowego pod kątem zrobi różnicę (poniżej jego punktu kierunkowości), jest sytuacja, w której regulacja kąta zbliża go do powierzchni. Zakładając, że po prostu regulujesz kąt, a nie przesuwasz miejsce montażu, nie będzie żadnej różnicy aż do kierunkowości.

#35 ·
Zgadza się. Po prostu skupiłbym się na najważniejszym zakresie częstotliwości dla ludzkiego ucha. Jeżdżę z podobnym spadkiem przy 3 kHz od co najmniej 3 lat i jestem z tego zadowolony.

#37 ·
Czy możemy zobaczyć wyniki pomiarów w twoim samochodzie? To w

#46 ·
Nawet jeśli to prawda, to nie wyjaśnia, dlaczego używasz "3 najlepszych" samochodów jako swojego domyślnego przykładu, a nic o nich nie wiesz

#48 ·
Nawet jeśli to prawda, to nie wyjaśnia, dlaczego używasz "3 najlepszych" samochodów jako przykładu, chociaż nic o nich nie wiesz

Wysłane z mojego SM-G920V za pomocą Tapatalk
Mówię tylko o tym, jak dobrze te samochody brzmiałyby, a tym samym jako punkt odniesienia, gdy mówimy o SQ. To, jak czytasz te posty, wcale mnie nie obchodzi i w ogóle mnie nie interesuje.

#50 ·
Jeśli zrobi to, co zasugerowałem, będzie wiedział, w czym tkwi problem.

#52 ·
Więc kto w tym wątku ma własne mistrzostwo? A może nawet jedno lub dwa zwycięstwa?

#57 ·
Więc kto w tym wątku ma własne mistrzostwo? A może nawet jedno lub dwa zwycięstwa
to wszystko jest nieistotne. Po prostu wskazuję, jak głupio wygląda sqnut, kiedy mówi o "najlepszych samochodach", jakby je zbudował i dostroił

#58 ·
Cały ten post to nie konkurs huśtania.

#59 ·
To jest tak samo istotne jak cokolwiek innego. Cały ten post to nie konkurs.
Konkurowałem raz z niedokończoną instalacją i zniszczoną prefabrykowaną skrzynią. Zająłem 2. miejsce na 13 z najbardziej podstawową instalacją w grupie w rundzie o pieniądze. Zabrałem do domu subwoofera AF jako nagrodę, ale bez trofeum, jak zauważył nasz przyjaciel horizon lol. Nadal nieistotne

Wysłane z mojego SM-G920V przy użyciu Tapatalk