DIYMobileAudio.com Car Stereo Forum banner

Dolby 5.1 i DTS w systemie audio w samochodzie

2.2K views 16 replies 8 participants last post by  Stoopalini  
#1 ·
Nie wiem, dlaczego zostało to wycofane, ale Power Acoustik produkował kiedyś linię jednostek centralnych Farenheit, które były w stanie dekodować dźwięk Dolby i DTS. Nie mam pojęcia, czy były w stanie up-mixować. Ale cholera, kupiłbym jeden i rozgłosił to szeroko, gdybym o nich wiedział, mimo że Power Acoustik jest do bani. Gdyby nadal je produkowali, może większy, lepszy odtwarzacz by spróbował.

#2 ·
Dolby Atmos to kolejna duża rzecz dla samochodów. Obecnie Lucid ma 21-głośnikowy system Dolby Atmos w swoich najnowszych modelach. Założę się, że to szaleństwo. Myślę, że Sennheiser i Bose oraz kilku innych producentów również oferuje podobne rozwiązania Dolby Atmos dla innych producentów samochodów, ale nie widzę zbyt wiele, co moglibyśmy kupić na rynku wtórnym.

Zwróć uwagę, że Atmos dopiero zaczął się w 2022 roku z Lucid, a teraz jest w modelach 2024 kilku głównych producentów samochodów, takich jak GM i Hyundai. Tak więc prawdopodobnie minie jeszcze rok lub dwa, zanim dostaniemy odbiorniki na rynku wtórnym. To powiedziawszy, zawsze można użyć komputera lub tabletu jako odbiornika podłączonego przez toslink.

#3 ·
Dolby Atmos to następna duża rzecz dla samochodów. Obecnie Lucid ma 21-głośnikowy system Dolby Atmos w swoich najnowszych modelach. Założę się, że to szaleństwo. Myślę, że Sennheiser i Bose oraz kilku innych producentów również oferuje podobne rozwiązania Dolby Atmos dla innych producentów samochodów, ale nie widzę wiele, co moglibyśmy kupić na rynku wtórnym.

Zwróć uwagę, że Atmos rozpoczął się w 2022 roku z Lucid, a teraz jest w modelach 2024 kilku głównych producentów samochodów, takich jak GM i Hyundai. Tak więc prawdopodobnie minie rok lub dwa, zanim dostaniemy odbiorniki na rynku wtórnym. To powiedziawszy, zawsze możesz użyć komputera lub tabletu jako odbiornika podłączonego przez toslink.
Tak, wiem, jak można to zrobić za pomocą czegoś innego niż jednostka centralna, ale wbudowane w jednostkę centralną jest tym, czego pragnę. Dolby Atmos wydaje się marnotrawstwem dla samochodu, nie ma zbyt wiele miejsca na wskazówki dotyczące wysokości, ale myślę, że może mogliby sprawić, by dach "zniknął" dźwiękowo. Nie jestem fanem najnowszego i najlepszego dźwięku przestrzennego w systemach fabrycznych; zawsze są one ograniczone przez prawników, którzy chcą uniknąć pozwów za uszkodzenie słuchu. Chcę, żeby te rzeczy były dostępne w niestandardowym audio samochodowym, poza jedynym razem, kiedy Alpine tego spróbowało. Wygląda na to, że wszystkie patenty 5.1 Dolby i DTS wygasły odpowiednio w 2017 i 2018 roku, nie ma żadnej bariery licencyjnej dla nikogo, kto chciałby je zaimplementować w jednostce centralnej lub DSP.

• Like
Reactions: tjacobso384
#5 ·
To się nie wydarzy na rynku wtórnym z tego samego powodu, dla którego było rzadko oferowane wcześniej... licencjonowanie.
Nikt nie chce ani nie jest skłonny płacić za licencję Dolby.

Procesory Alpine oferowały to w połowie lat 2000..
Funkcja była rzadko używana.
JBL ma Logic 7 w MS-8, kiedy był tam Andy. Zasadniczo był to odblokowany wzmacniacz Land Rovera z interfejsem użytkownika dla konsumentów.
Dodajmy do tego, że większość warsztatów nie potrafi nawet prawidłowo dostroić samochodu, a dodanie kolejnej funkcji dla instalatorów i sprzedawców do zrozumienia nie zwiększy sprzedaży.

Podsumowując... nie ma pieniędzy w Dolby dla samochodowego audio z rynku wtórnego.

#11 ·
To się nie wydarzy na rynku wtórnym z tego samego powodu, dla którego było rzadko oferowane wcześniej... licencjonowanie.
Nikt nie chce lub nie jest gotów płacić za licencje Dolby

Procesory Alpine oferowały to w połowie 2000 roku..
Funkcja była rzadko używana.
JBL ma Logic 7 w MS-8, kiedy był tam Andy. Był to zasadniczo odblokowany wzmacniacz Land Rovera z interfejsem użytkownika dla konsumentów.
Dodajmy do tego, że większość warsztatów nie potrafi nawet prawidłowo dostroić samochodu, a dodanie kolejnej funkcji dla instalatorów i sprzedawców do zrozumienia nie wpłynie na wzrost sprzedaży.

Podsumowując... nie ma pieniędzy w Dolby dla samochodowego audio z rynku wtórnego.
Patenty 5.1 Dolby i 5.1 DTS wygasły odpowiednio w 2017 i 2018 roku, nie ma już opłat licencyjnych za nie, tylko za nowsze rzeczy, co wydaje się bezcelowe w czymś tak małym jak samochód. Format 5.1 jest idealny do samochodu, przód lewy i prawy, przód centralny, tył lewy i prawy, subwoofer. Wielu z nas próbowało zaimplementować prawidłowe miksowanie kanału centralnego i prawidłowe miksowanie tylnego wypełnienia, z mieszanymi wynikami (wybacz niezamierzoną grę słów). Zarówno Dolby, jak i DTS 5.1 upmixing mają te problemy rozwiązane. Myślę, że to najwyższy czas.

• Like
Reactions: KillerBox
#6 ·
Obejrzyj to, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Wiem, że serwisy streamingowe dają artystom bonus za utwory nagrane w formacie Atmos. Jest więc zachęta. Nigdy nie byłem wielkim fanem 5.1 i DTS dla muzyki, ale Atmos to inna para kaloszy, przynajmniej dla mnie.

owns 2010 Mercedes W212 E550
  • Like
Reactions: KillerBox
#8 ·
Dostajesz pomysł, kiedy producenci samochodów muszą płacić tantiemy za różne oprogramowanie lub formaty audio.

Wystarczy spojrzeć na wszystkie licencje związane z jednostką BMW iDrive z 2018 roku. Ma również licencję CarPlay.

#9 ·
Wiele firm oferuje tę usługę po uiszczeniu opłat licencyjnych. Widzę, że firmy produkujące słuchawki robią to z Atmos. Zatem koszt trafia bezpośrednio do konsumenta, jeśli jest to funkcja, której pragnie.

owns 2010 Mercedes W212 E550
  • Like
Reactions: tjacobso384
#12 ·
Wiele firm oferuje tę usługę po uiszczeniu opłat licencyjnych. Widzę, że firmy produkujące słuchawki robią to z Atmos. Zatem koszt trafia bezpośrednio do konsumenta, jeśli jest to funkcja, której pragnie.
Istnieją bezużyteczne koszty, Atmos w słuchawkach.

#17 ·
Atmos to zupełnie inny sposób na uzyskanie specjalnego pozycjonowania. Dźwięk nie jest kodowany na kanał, jak to ma miejsce w starszych technologiach. Atmos jest kodowany według pozycji przestrzennej, a urządzenie dekodujące określa, jak odtwarzać ten dźwięk za pomocą dostępnych głośników, aby uzyskać pozycję.

To zupełnie inny sposób produkcji dźwięku przestrzennego niż wszystko, co było wcześniej. Dlatego też można zdekodować ten sam strumień danych za pomocą słuchawek z dwoma głośnikami lub teatru z 34 głośnikami.

• Like
Reactions: RNBRAD